Primarul din Voicești spune că migrația de la oraș spre sat va salva ruralul de fenomenul depopulării

De  bunăvoie, sute de mii de români o iau de la capăt anual: fug la ţară, departe de aerul înecăcios al oraşelor. Tineri şi bătrâni deopotrivă caută o viaţă mai liniştită, în sate de munte ori în apropierea oraşelor.

Unul dintre zonele unde oamenii aleg să se mute, timid ca fenomen la început este Voicești, unde primarul Florian Vătafu spune că apropierea de municipiul Drăgășani este un factor decisiv pentru cei care migrează la țară.

”O migraţie accelerată s-a înregistrat anul trecut, în contextul pandemiei. E drept că mulți care au venit au rude, au moștenit o casă dar sunt și unii care sunt interesați de terenuri, mai ales spre malul Oltului.  Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, în anii anteriori peste 200.000 de români s-au mutat în zona rurală. Cei mai mulţi au avut aceleaşi motive să facă saltul dintre betoane: au fugit în natură, lăsând în urmă traficul, poluarea, apartamentele mici la bloc, traiul în comun pe scara de bloc, lipsa initimității. Au câştigat, în schimb, o viaţă într-un mediu mai curat, dar şi noi responsabilităţi. Concluzia este clară, in ce în ce mai mulţi români lasă oraşul pentru sat. Înainte se dezbătea frecvent depopularea zonelor rurale, în continuare o realitate, însă noile hotărâri vizavi de locuire, în special ale tinerilor, oferă o speranţă: că satele s-ar putea revigora la un moment dat. De aceea nu ne pierdem speranța”, spune primarul din Voicești.

De aceea proeictele privind sistemul de canalizare, rețeaua de gaze sunt priorități pentru administrația din Voicești, edilul spune că probabil, pe viitor, zona va fi una cu un puternic conținut rezidențial.

Mutatul la țară a devenit mai mult decât un trend, de când pandemia l-a transformat într-o nevoie autentică. Cert e că săptămânal grupurile de Facebook ce adună pasionați de această idee se măresc cu aproximativ cinci sute – o mie de membri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *