Primarul din Stoilești așteaptă modificarea legii pajiștilor, o lege care blochează dezvoltarea economică a comunelor

Primarul Florin Ionescu spune că în România, majoritatea administrațiilor locale din mediul rural așteaptă o modificare a legii pajistilor, pentru că de multe ori se regăsesc în situația de a refuza investiții în comună pentru că nu dețin terenuri.

”Singurele terenuri pe care le deținem, de cele mai multe ori sunt islazurile comunale. Acestea însă, nu pot fi dezmembrate pentru că avem o lege care blochează posibilitatea. În condițiile în care șeptelul de animale a scăzut drastic în ultimii ani iar multe islazuri se transformă în păduri. Dar dacă vine vreun investitor, cum s-a întâmplat la Stoilești și are nevoie de un teren pentru a dezvolta o afacere, noi nu putem să-i oferim”, spune Florin Ionescu.

Acesta dă exemplu un islaz care se află chiar în zona unde dorește să mute centrul comunei, unde în prezent se află sediul Poliției și care se află mai aproape de toate satele. Acest islaz nu poate fi dezmembrat în condiițile în care pe această uriașă suprafață de teren nu mai paște niciun animal.

În 2007, înainte de aderare, România a semnat un acord cu UE, prin care se angaja pentru o suprfață de islazuri, pajișți. Aceasta suprafață, potrivit negocierilor nu trebuie să scadă sub acest număr. Numai că în ultimii ani, suprafața de pajiști a României a crescut considerabil, ceea ce ar permite astfel, un amendament care să permită dezmebrarea fără a afectat suprafața de la 1 ianuarie 2007.

Situația nu privește doar comuna Stoilești, este o problemă cu care se confruntă mai ales comunele metropolitane, unde efectiv șeptelul de animale a scăzut până aproape de dispariție, odată cu schimbarea tipului de populație rezidentă.

Deputatul vâlcean, Eugen Neață spune că doar în Vâlcea, suprafața pajiștilor în 2007 era de 140.000 de hectare iar în 2020, aceasta ajunsese la 154.000.

”De la peste 140 de mii de hectare în 2007, suprafețele au ajuns în 2020 la aproape 154 de hectare! Informația are ca sursă documente de referință ale Ministerului Agriculturii.  Legislația în vigoare nu permite administrațiilor locale să modifice suprafața pajiștilor permanente și a fânețelor, după logica creșterii sau a descreșterii numărului de erbivore. Acest lucru este acum absolut necesar și, aș zice, destul de urgent. La ce ar folosi eliberarea unor terenuri dintre cele rezervate pășunatului? De-a lungul anilor, localitățile rurale, prin proiectele de administrare asumate de noile generații de primari, își îndreaptă atenția spre asigurarea unor condiții de dezvoltare și a altor activități economice în localitățile lor, prin înființarea unor parcuri industriale. Am introdus recent în Parlamentul României o inițiativă care să simplifice acest proces de eliberare a unor terenuri destinate, dar nefolosite pentru pășunat, în favoarea dezvoltării în localitățile rurale a unor parcuri economice.”, spune Neață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *