Primarul din Păușești Otăsău, Cătălin Avan, a declarat ”război” celor care incendiază vegetația
Decizia edilului vine după ce echipele primăriei se chinuie de aproape două săptămâni să stingă incendiile de vegetație și apoi pleacă, lăsând focul nesupravegheat.
”Am stat sa stingem incendiile de vegetație provocate de inconstienta unor cetățeni! Mulți care au terenuri in zona Dalban și Sub Râpa, nici nu s-au sinchisit sa ne ajute!! Așa ca de azi survolam cu drona toată localitatea! Unde găsim foc aprins, aplicam amenzile potrivite! Este interzis sa aprindem vegetația uscata fiind vant și seceta! Este inconstienta sa punem foc si sa distrugem bunurile altora! Este inadmisibil și vom lua cele mai dure măsuri! Arderea miriștilor și ducerea gunoaielor pe malul râurilor sau valcelelor, sunt acțiuni care noi nu le mai toleram, indiferent de câte voturi pierdem! Din păcate vorbele și sfaturile noastre sunt vorbe in vant! Aplicăm deja prima sancțiune contravenționala! E păcat și de doamna care a dat foc, dar e păcat și de colegii mei care de duminica , ajung acasă doar seara târziu! Intoxicați cu fum”, spune Cătălin Avan.
Incendiile de vegetați, un obicei prost, spunem noi, trebuie să înceteze. Această practică agricolă primitivă, de a defrișa uscăturile de pe câmpuri, este extrem de periculoasă.
Până în prezent în România au decedat doi oameni.
În fiecare minut al weekendului care tocmai s-a încheiat, undeva în România, un câmp a ars necontrolat. Incendierea resturilor vegetale este un obicei care aduce prejudicii grave nu doar mediului, ci și propriilor terenuri ale celor care pornesc focul, spun cercetătorii.
Primăvara înseamnă pentru mulți dintre agricultorii din România incendierea intenționată a resturilor vegetale de pe terenurile agricole. Din acest motiv, de câteva săptămâni, zonele acoperite de terenuri agricole – fie că sunt ele din Moldova sau din Oltenia, fumegă de la miriștile incendiate.
Doar în weekend, între 25 și 27 martie, aproape 1.400 de incendii de vegetație au fost raportate pe teritoriul României, potrivit unor date furnizate Europei libere de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pompierii au avut o intervenție la fiecare 20 de minute.
Incendiile au pârjolit peste 20.000 de hectare de teren din toată țară și – „victime colaterale” – 1.000 de hectare de pădure.