Primarul din Ocnele Mari vrea ca localitatea să fie inclusă în memorialul victimelor represiunii comuniste

Primarul oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache, a declarat joi, pentru AGERPRES, că va face demersuri ca staţiunea pe care o administrează să fie inclusă în memorialul victimele represiunii comuniste şi ca aici să fie construit un muzeu al acestora. Edilul a subliniat că în Ocnele Mari ‘a murit poetul Vasile Militaru şi aici e locul unde Petre Ţuţea a organizat una dintre revoltele celor închişi’.

‘Nu doar Salina sau cetatea Buridava sunt obiective turistice ale noastre. Turismul cultural şi istoric prezintă evenimente care, din păcate, s-au petrecut în istoria recentă. Primăria a reabilitat monumentul dedicat deţinuţilor politici şi voi întreprinde demersuri ca Ocnele Mari să fie alături de Sighet, Aiud, Gherla, Râmnicu-Sărat, un popas de-o clipă pentru cei care vor să simtă îndeaproape drama unui neam care nu a acceptat cu braţele deschise talpa sovietică şi pe comunişti. Aici a murit poetul Vasile Militaru, a fost al doilea Piteşti prin programul de reeducare, fapt care a dus la revolta deţinuţilor conduşi de Petre Ţuţea. Aici trebuie realizat un muzeu al neuitării’, a precizat primarul Iordache.

Închisoarea de la Ocnele Mari, înfiinţată în 1838 pentru deţinuţii de drept comun, a devenit, după 1947, una dintre cele mai cunoscute locuri de detenţie pentru deţinuţii politici.

Printre cei care au trecut prin închisoarea din Ocnele Mari s-a numărat filosoful şi scriitorul Petre Ţuţea. Acesta a fost închis aici în aprilie 1949. Deşi nu fusese condamnat încă, Petre Ţuţea a stat în penitenciar pe toată perioada în care a fost anchetat de comunişti. În 1953, Petre Ţuţea şi colegii săi de suferinţă au ameninţat conducerea închisorii că vor intra în greva foamei şi se vor sinucide în masă dacă nu opreşte programul de ‘reeducare’.

Deţinuţii politici care îşi găseau sfârşitul în urma bătăilor şi a înfometării erau aruncaţi noaptea în gropi comune, departe de ochii curioşi ai localnicilor. Într-un loc ferit, puţin mai departe de penitenciar, a fost găsit şi trupul neînsufleţit al poetului Vasile Militaru, prieten al compozitorului George Enescu.

Vasile Militaru a ajuns în penitenciar la vârsta de 74 de ani, după ce a primit o condamnare de 32 de ani pentru uneltire contra orânduirii sociale şi deţinere de publicaţii interzise. Militaru a decedat în iulie 1959, după 18 zile de detenţie în închisoare de la Ocnele Mari. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *