Primarul Ştefan Verdeş își dorește renovarea conacelor boierești din Livezi

Primarul comunei Livezi, Ştefan Verdeş, localitate care deţine patru conace boiereşti de patrimoniu, și-ar dori ca proprietarii conacelor boierești să renoveze aceste bijuterii arhitecturale. Edilul intenționează să discute cu proprietarii pentru a vedea care le sunt intențiile și pentru a se găsi soluții pentru păstrarea istoriei Liveziului.

“Mi-aş dori mai mult respect pentru istorie, pentru ce au însemnat aceste construcţii, care aduc în prezent o istorie a veacurilor trecute. Sunt conacele boierilor Pârâieni, Pleşoieni, personalităţi marcante ale revoluţiei din 1848, personalităţi care au participat activ la emanciparea României, oameni de cultură, oameni politici care au contribuit la dezvoltarea Râmnicului, au înfiinţat şcoli, au condus garnizoane militare. Da, legea a primat şi urmaşi ai acestor familii au intrat în posesia acestor construcţii. Este păcat să vezi cum se distrug, cum cad acoperişul, tencuiala.

Au supravieţuit până în prezent, dar nu ca să le lăsăm să se degradeze. Sunt convins că cei care sunt proprietari nu-şi doresc să fie ştearsă de pe faţa pământului istoria noastră”, a declarat edilul din Livezi.

Verdeş ar fi dispus, printr-un parteneriat cu proprietarii, să promoveze turismul în această parte a judeţului, cunoscându-se faptul că, pe valea Olteţului, de la Măldăreşti până la Bălceşti, sunt cele mai multe conace şi cule boiereşti din Vâlcea.

conacPe teritoriul comunei Livezi se mai află aceste patru conace, un al cincilea fiind deja distrus. În perioada comunistă, acestea au fost sedii de CAP şi IAS-uri. În anii 2000, ele au intrat în posesia urmaşilor boierilor, dar toate patru se află, în prezent, în stare de degradare.

Mai mult, la Livezi s-a născut Pia Pleşoianu, cea care va deveni ulterior Pia Brătianu, mama a trei premieri ai României.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *