Primarul din Guşoeni enumeră mai multe soluţii pentru a opri exodul în străinătate al tinerilor

Guşoeniul este, de departe, o localitate cochetă, unde viile se învecinează cu stejarii, unde casele au streaşină şic, o combinaţie de brâncovenesc şi de cerdac de lemn, o întindere de păşuni şi mici lacuri, unde sunt adunate toate pârâurile care ies de sub rădăcinile pădurilor.

Viticultura a renăscut. De cum intri în Guşoeni, podgoriile te întâmpină pe ambele părţi ale frumoasei localităţi a boierilor de veac XIX.

Aici erau cei mai renumiţi podgoreni ai Vâlcii şi aici s-a născut crâmpoşia. Se poate spune că DN 67B este de fapt drumul vinului, un drum care vine dinspre Drăgăşani spre vest, ajungând aici, unde via nobilă mângâie dealurile blânde ale Guşoenilor.

Dar primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu spune că problema generală a zonei rurale din Vâlcea ţine de o demografie în scădere, de îmbătrânirea populaţiei şi că aici trebuie identificată o strategie pentru că “impozitele şi taxele localnicilor nu pot fi doar sursa de venit pentru administraţie”

“Mai ales că dacă se va pleca în continuare din România nu va mai avea cine să le plătească. Este clar că fiecare localitate va trebui să gândească o strategie nu doar una teorectică aruncată pe hârtie ca să fie, ci una practică. De ce avem nevoie? De gaze pentru industria mică. Bun, atunci trebuie să mergem pe această axă. Avem nevoie de viticultură, atunci trebuie să fie un program naţional pe acest segment. Avem nevoie de o repopulare a satului, de o altă şcolarizare. Nu mai sunt profesionalele pe domeniul agricol, de fapt nu mai sunt şcoli profesionale. Trebuie resetat totul şi gândit în termeni concreţi. Ne bucurăm că se va construi BRUA-ul aici. Nu putem spera că doar prin săpători de şanţuri vom contribui noi românii. Ne trebuie din nou o meserie, o calificare, specialişti. Trebuie salarii. Este bine că salariul minim creşte, de exemplu, la un venit de 2000 mii de lei, cum spune guvernul ca proiecţie pe viitor, mă gândesc că nu va mai fi o tentaţie statul acasă pe minimul, pe social. Iar dacă un meseriaş bun va fi plătit cu 2.500 spre 3000 de lei, atunci sunt convins că nu va mai fi un exod de muncă atât de mare”, spune primarul Nicolae Concioiu.

Acesta spune că va căuta resursele umane şi potenţialul economic al localităţii pentru a identifica proiecţia de dezvoltare pe următorii zece ani.

“Dacă nu investim, nu punem în acord ce avem cu ce putem face, dacă nu vom avea utilităţi, toate – apă, canal, gaz, curent, asfalt – nu vom face nimic. Aşa vin investitorii, la care ne trebuie programe guvernamentale de subvenţie şi programe educaţionale de şcolarizare şi salarizare cu prag minim decent. Aşa îi vom ţine pe tineri acasă, altfel vom improviza până când nu vom mai avea ce”, concluzionează primarul din Guşoeni

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *