Primarul din Crețeni spune că în următorii 10 ani va crește numărul celor care se vor muta de la oraș la țară

Primarul Constantin Catrina, din Crețeni, pariază pe o migrație în următorii ani, consistentă, de la oraș spre sat, asta demonstrând o desprindere de modul comunism de abordare socială.

”Nu doar criza îi mută pe români de la oraş la sat. Tot mai mulţi se mută în mediul rural ca să-şi poată găsi resurse. Într-adevăr, fenomenul există, l-au sesizat şi sociologii, dar el este mai profund decât pare la prima vedere. Nu doar nevoia de supravieţuire îi împinge pe români de la oraş la sat, ci şi o altă concepţie de viaţă, o altă mentalitate. Este, în fond, adevărata desprindere a românilor, de comunism, de viziunea sumbră asupra ruralului. Cei care migrează acum la sate sunt oameni instruiţi, cu dorinţa de a schimba modul lor de trai, dar şi mediul unde se stabilesc. Sunt fermentul pentru o nouă economie şi de ce nu, pentru o nouă Românie. Peste 200.000 s-au mutat la țară în anul 2020 iar anul acesta numărul lor va crește”, spune Catrina

Mulţi dintre cei care aleg să se mute de la oraş o fac pentru  pentru taxele şi impozitele care sunt mult mai mici, dar şi pentru liniştea pe care o oferă traiul departe de traficul din oraş.

”Este și efectul schimbării mentalităţii tinerelor generaţii care au fost şi au făcut agricultură în străinătate şi care au căpătat abilităţi şi percepţii asupra muncii la câmp altele decât cele inoculate de comunism. România este încă rurală, în comparaţie cu alte ţări, dar corect ar fi ca satele mai dezvoltate să se unescă şi să formeze comunităţi urbane. Este şansa lui, dar şi a ţării, pentru că resursele satului sunt multe, există un potenţial cert pentru agricultură eco, dar este nevoie de un plan naţional, de politici coerente care să prindă acest trend şi să pluseze, să accentueze avantajele mutării tinerilor în mediul rural”, mai spune primarul din Crețeni.

De aceea prioritățile edilului Catrina sunt pentru aducerea utilităților la un nivel și standard care să transforme comuna într-un atractivă pentru cei care doresc să se mute aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *