Primarul din Costești vrea dezbateri detaliate despre ce ar urma să însemne geoparcul Oltenia de sub Munte

Foarte multă lume vorbește în ultima vreme despre Geoparcull Oltenia de sub Munte. La prima vedere pare ceva foarte frumos dar, privind mai atent, te întrebi de ce doar 6 localități sunt incluse, în condițiile în care istoric și geografic Oltenia de sub Munte cuprinde nu mai puțin de 20 de comune și orașe.
Plus că artizanii acestui proiect nu par a fi dispusi să le spună oamenilor care ar fi restricțiile care ar urma să apară după o posibilă atestare a zonei drept geoparc. Adică, ce alte activități economice nu mai pot fi practicate.
Unul dintre primarii care urma să aibă localitatea în acest parc, Toma Peștereanu, spune că are nevoie de aceste detalii concrete despre ce anume mai pot sau nu pot practica oamenii pe viitor.
”În aceasta perioadă se discuta aprins despre înființarea Geoparcului UNESCO Oltenia de Sub Munte. Am fost prezent la intalnirea organizată de Instituția Prefectului Vâlcea , unde am discutat despre multe aspecte cu privire la acest Geoparc. M-am dus la această întâlnire, foarte bine documentat și am vrut sa clarific multe aspecte: exemplul pozitiv, daca vor fi restricții, disfuncționalități în existența altor Geoparcuri, organizare, finanțări, dacă reușim să îndeplinim cele 101 criterii, după o perioadă de aspirant. Discuțiile poate au fost apăsate, dar am dorit să nu se facă aceleași greșeli când s-a înființat Parcul National Buila Vantuarita. Dar oamenii din Costești trebuie informați corect, știți bine că înființarea Parcului pe lângă unele lucruri bune, a adus și lucruri rele (suprapunere cu pilonul de exploatare la Cariera Bistrița, restricții pentru drumuri de acces în Parc, avize nedate la timp pentru vânătoarea organizată de mistreț, terenuri agricole ale oamenilor ce nu au primit subvenții, bariere care îngrădesc accesul spre parc,etc). Până acum nu s-a reușit ca acest Parc sa fie un pol pentru turism și dezvoltare economică. Daca se închide ceva, pune in loc altceva. Am fost atacat pe siteuri de socializare că mă opun, că toată povestea e frumoasă și nu știu eu cat de benefic e acest Geoparc pentru Costești. Vă asigur că în calitatea mea de ales local voi apăra dreptul dumneavoastră să fiți informați, să știm și lucrurile frumoase, dar sa clarificam și lucrurile murdare, pentru că există. Si doar prin comunicare și informare le clarificam. Iar întâlnirea din 25 martie sper sa fie urmată de altele în comunitățile locale. Am spus clar că nu vom repeta greșelile trecutului și vom analiza foarte atent, și e normal sa existe dezbatere atâta timp cât este corecta, normală și fără patimă. Binele se face în tăcere, lucrurile se nasc din dezbateri, nu cum nu s-a spus cândva: „Cu voi(administrațiile locale) sau fara voi se face acest Geoparc’. Eu nu cred! Pe mine nu mă puteți acuza că fac confuzie între un Parc National și un Geoparc UNESCO. Stiu foarte bine cum funcționează amândouă. Haideți în comunitate și prezentați omului simplu beneficiile acestui Geoparc. Sa beneficieze toti de acest lucru, nu doar unii, toată comunitatea. Sa nu credeți că nu înțelegem, daca nu am reacționat, asta nu înseamnă că nu știm și suntem nepăsători. Eu cred că astfel de subiecte trebuie tratate cu mult bun simț și calm”, spune primarul din Costești