Primarul din Alunu îi invită pe locuitorii de la blocuri să-și facă asociație de proprietari

Blocuirle din Alunu sunt vechea moștenire a industriei miniere din această parte de județ, atunci când la cariera lucrau aproape 5000 de oameni, nu ca în prezent, aproximativ 500.

În anii 80 au fost aduși din toată țara mii de mineri, în plin avans economic, atunci când industria mineritului în județul nostru era una care contribuia din plin la PIB-ul Vâlcii. Atunci au fost construite cele 4-5 blocuri în zona centrală pentru venetici. Blocuri cu apartamente confortabile pentru acele vremuri, cu un punct termic, cu o rețea de canalizare și apă.

Din păcate, declinul acestei industrii a condus și la un declin social, iar zona de blocuri care în anii 80 era cea mai modernă din comună s-a degradat, oamenii au plecat, mulți au vândut din apartamente. Azi blocurile sunt gri, cenușii chiar dacă primăria a investit în amenajarea micului cartier, la nivel de parcări, trotuare, spații verzi, chiar și o piscină construindu-se în zonă.

Acum, edilul spune că ar putea accesa prin PNRR, fonduri pentru reabilitarea energetică și termică a blocurilor dar se lovește de lipsa unui forme juridice a celor care locuiesc la aici și anume o asociație de proprietari.

”Pentru ca să putem accesa fonduri europene pentru creșterea eficienței energetice la blocurile din localitate, trebuie mai întâi ca locatarii să își facă asociatie de proprietari. Apoi, noi, vom putea să aplicam un proiect în acest sens. Blocurile ar fi reabilitate, cu panouri fotovotaice, anvelopate, centrale termice, etc. S-ar schimba total imaginea acestora, dar și locatarii ar avea foarte mult de câștigat. De asemenea, vom face proiecte de acest gen pentru toate instituțiile publice. Vorbim de sediul primăriei, școli etc. La Centrul Social de la Igoiu avem deja și pot spune că este foarte eficient. De asemenea, avem panouri fotovoltaice și la stația de epurare, avem și la piscina și la Uzina de Apă. Toate acestea funcționează perfect și sunt foarte eficiente.”, a conchis primarul Cristian Birăruți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *