Primarul care a reînființat învățământul profesional când peste tot se desființa a fost demis de ANI pentru un motiv halucinant

Când ministresa Abramburica desființa învățământul profesional din România, forțând elevii să meargă la liceu, distrugând efectiv o piață de muncă și anulând șansa unor meseriași calificați, într-o comună vâlceană, primarul în colaborare cu un agent economic crea primele clase de învățământ profesional.

Vorbim de anii 2000, atunci când în toată România, a fi elev la o școală de meserii era o rușine, la Perișani, elevii se luptau pentru a învăța o meserie.

”Îmi amintesc că toată lumea îmi spunea că sunt nebun, că merg împotriva curentului, că toată lumea vrea diplome, vrea cartoane, vrea facultate. Eu am zis, dar noi cu cine mai construim? Cu juriști și economiști? România va trebui să aibă o economie. Așa a venit la noi o companie din Sibiu și cu conducerea școlii din localitate am trecut la treabă. Da, acum peste 10 ani, se înființa la Perișani prima și singura din acea vremea școală profesională din județ, unde elevii veneau, primeau un ban, mergeau în practică și aveau garanția unui loc de muncă. Spre suprinderea mea, școala a fost luată cu asalt de toți loviștenii”, spune primarul Ion Sandu.

Tocmai de aici i s-a tras. Pentru că fiind direct implicat în creerea și diversificarea învățământului din Perișani, Ion Sandu a fost membru al Consiliului de Administrație al școlii. Fapt care atunci, paradoxal, era incriminat de Agenția Națională de Integritate. În schim de 4 ani, acest paragraf a fost scos, pentru că unii au realizat totuși că este o animalie.

Numai că Ion Sandu a fost judecat otova de ANI pentru acea perioadă și, simplu, a primit verdictul de incompatibilitate.

Normal că pare injust, dar inclusiv noi suntem în complet dezacord cu această decizie, mai ales în cazul omului care a creat, așa cum spus, o șansă elevilor să învete o meserie. În acea perioadă, în tot județul nu exista nicio școală profesională, toate se desființaseră.

Ion Sandu este primarul care se luptă de 20 de ani cu toate autoritățile statului, cu guvernele PSD, PDL, USL, PNL pentru asfaltarea DN 7D, este omul care a adus istorici, arheologi pentru a confirma că Posada lui Basarab a fost aici, pe Valea Băiașului.

Și trebuie spus că Sandu a făcut și prima pârtie de schi din Vâlcea dar fără susținere, proiectul a fost suspendat. Sandu a pus Perișaniul pe hartă iar dacă va pierde în cele din urmă mandatul, va ieși din primărie cu fruntea sus. O localitate cu drumuri asfaltate, cu Transperișaniul realizat ca o variantă de ocolire a Văii Oltului, cu rezervații naturale protejate pe teritoriul Parcului Național Cozia, cu pensiuni în lucru.

Aceasta a fost munca lui Sandu. Primar condamnat de ANI pentru că și-a permis să fie membru în CA-ul unei școli pe care o crease.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *