Primarul ar trebui să fie administrator apolitic, doar cu susţinere politică

Trăim în aceste zile un început de campanie extrem de promiscuu, cu lupte de culise, zvonistică, racolări, presiuni, ameninţări. Este o vânătoare de primari. Cei mai buni gospodari sau populari oameni din comunele şi oraşele Vâlcii sunt fugăriţi de armate de vânători de la PSD, PNL, PRU, ALDE etc.
Bietul primar nici nu iese bine de pe poarta casei în aceste zile, că deja un grup de „sniperi” de la PNL îl aşteaptă după colţ, unul, tot de „sniperi”, de la PSD, îl aşteaptă la poarta primăriei, altul e pe acoperişul casei. Este hăituit, ameninţat, momit. I se bagă sub nas carnete galbene, roşii sau de alte culori. „Vina” lui este doar că e bun şi că e iubit de comunitate. În acest timp, alţi inşi din comună se milogesc pe la uşile partidelor şi promit sau spun că sunt iubiţi de comunitate etc. Este un spectacol sumbru, degradant, umilitor.
Soluţii pentru a se anula acest joc penibil? Da, ar putea fi una, dar pentru asta ar trebui să existe un consens politic, unul în care partidele din România să înţeleagă faptul că un primar nu este o marionetă, un vehicul electoral sau un instrument prin care firmele de casă de partid ar scoate bani.
O lege prin care primarii să fie apolitici, iar alegerea lor, da, e amuzant poate, să se facă precum la popularul concurs „Vocea României”.
Adică, pentru funcţia de primar ar putea să se înscrie 10 gospodari din orice localitate din ţară, inclusiv primarul în funcţie. Aceşti gospodari nu sunt membri de partid, poate că au şi ei simpatiile lor politice sau propriile ideologii. Dar nu asta contează, ei doresc să fie administratori ai localităţii, iar singurii care vor decide care este cel mai potrivit vor fi, evident, localnicii. Care este rolul partidelor acum?
Partidele politice pot face sondaje de opinie proprii în cazul celor 10 candidaţi şi decid, pe baza sondajelor, plus a discuţiilor cu comunitatea, pe care din aceştia să-l susţină. Dar fără a-l obliga să devină membru! Se poate ajunge, să spunem, şi la un candidat susţinut şi de PNL, şi de PSD. Nu ar fi nicio problemă aici. Pentru ambele partide, candidatul este un bun gospodar, „validat” de comunitate. Dar ce înseamnă asta?
Că acel candidat nu va face jocul niciunui partid, el îşi desemnează echipa lui de acolo, din localitate şi nu va răspunde la comenzi politice, el răspunde strict la cerinţele populaţiei pe care o păstoreşte. Nu va da lucrări directe unor firme de partid, nu va face politică, nu va angaja recomandaţi de la centru, nu se va milogi la uşa CJ, nu va da 10% la partid…
Primarul este ALES, nu este DESEMNAT. Spre deosebire de un Prefect sau orice şef de deconcentrată care face politica guvernului (colorat politic) şi a ministerelor, în teritoriu, un primar este ales de o comunitate şi activitatea lui este condusă de comunitate. De aceea, PRIMARUL nu trebuie să fie om politic, ci doar administrator, susţinut (fără adeziune!), evident, în momentul electoral, de un partid sau de mai multe, fără însă a avea, ulterior, obligaţii faţă de aceste partide.
Bun, bun, şi ce câştigă partidele de aici? Imagine. Adică faptul că s-au orientat spre cei mai buni gospodari din localitate, în cazul în care acest candidat va ocupa funcţia de primar.
Mergând mai departe, Consiliul Judeţean nu mai este, după alegeri, un for politic şi, acolo, consilierii sunt aleşi tot pentru calităţi administrative, cu sprijin politic, dar unul necondiţionat. Abia atunci, când de la primar până la consilier judeţean (ne referim strict la alegerile locale, care s-ar putea numi Alegeri Administrative) vom avea doar apolitici, dar buni gospodari, se va termina cu şantajul, traficul de influenţă, presiunile, vânătoarea electorală (hăituirea) şi DNA.
Pentru că o parte din edilii care au ajuns la închisoare au ajuns şi din lăcomia lor, dar mai ales în urma unor presiuni politice de mai sus, cu direct interes material.
Să sperăm că, la un moment dat, clasa politică va înţelege aceste lucruri de mai sus şi va gândi o lege în acest sens, o lege care ar revoluţiona sau reforma cu adevărat administraţia. Nu poate reforma doar DNA-ul acest sector!
Mihai IONESCU