Primăria Râmnicului vrea să amplaseze două statui reprezentându-i pe Sfântul Antim Ivireanu şi domnitorul Radu de la Afumaţi

Primăria Râmnicu Vâlcea vrea să amplaseze în municipiu două noi statui reprezentându-i pe Sfântul Antim Ivireanu, Ocrotitorul oraşului, şi pe domnitorul Radu de la Afumaţi, ucis de boieri în Schitul Cetăţuia din Râmnic, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Daniel Ionescu.
“Plecând de la vechea caracterizare a Râmnicului ca ‘oraş al statuilor’, primarul Emilian Frâncu intenţionează ca alte două ansambluri monumentale să înfrumuseţeze spaţiul public urban al municipiului. Una din statui va fi dedicată Sfântului Antim Ivireanul, Ocrotitorul oraşului, iar cealaltă lui Radu de la Afumaţi, cel care şi-a găsit sfârşitul tragic, ca urmare a politicii sale de independenţă faţă de Imperiul Otoman, pe Dealul Cetăţuia. Proiectele de lucrări pentru cele două statui vor fi alese de specialişti în domeniu, astfel încât să nu mai fie repetate episoade de contestare, ca până acum, cum este cel cu grupul statuar al revoluţionarului”, a declarat Ionescu.
În prezent în municipiul Râmnicu Vâlcea există aproximativ 100 de monumente, jumătate din ele executate după 1990 şi amplasate în majoritatea sensurilor giratorii. Nu toate ansamblurile respective sunt însă apreciate de către cetăţenii sau oamenii de cultură, unele voci  mergând până la contestarea publică a acestora şi solicitarea chiar de a fi mutate sau demolate.
Exemple în acest sens sunt sculpturile din deşeuri metalice din anii 2000 amplasate pe terenurile virane din cartierele municipiului, multe asociaţii de proprietari solicitând demolarea lor sau statuia revoluţionarului amplasată în anul 2011, în Piaţa Prefecturii, care a fost numită de oamenii de cultură “Hidoşica”, decizia de mutare a acesteia fiind anunţată de curând.
Radu de la Afumaţi a fost Domn al Ţării Româneşti de mai multe ori: decembrie 1522 – aprilie 1523, ianuarie – iunie 1524, septembrie 1524 – aprilie 1525 şi august 1525 – ianuarie 1529. Acesta a murit asasinat împreună cu fiul său de către boieri, în Schitul Cetăţuia din Râmnicu Vâlcea.
Antim Ivireanu (1650 – 1716) a fost  fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop şi mitropolit român de origine georgiană. În timpul cât a fost Episcop al Râmnicului a înfiinţat o tipografie şi a editat mai multe lucrări – Tomul bucuriei, (1705, greceşte), Liturghierul şi Evhologhionul (1706, într-un singur volum, ambele reprezentând primele ediţii româneşti al acestora în Muntenia, Învăţătura pe scurt pentru taina pocăinţei (1705, româneşte).AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *