Primăria Râmnicu Vâlcea se luptă în instanţă pentru a prelua două Peninsule

Primăria Râmnicu Vâlcea se luptă în instanţă pentru a recupera cel mai frumos loc al municipiului şi care ar putea să devină zonă de turism de excelenţă.

Este vorba de peninsulele de pe lacul Ostroveni.

În anii ’80, odată cu regularizarea râului Olt şi a construcţiei hidrocentralei Râureni, a rezultat o altă geografie a zonei, numită Ostroveni sat. Oltul a fost deviat, rămânând în urma lui un lac şi mai multe limbi de pământ.

Autorităţile comuniste din acea vreme au gândit un lucru bun, acela de a valorifica potenţialul zonei. Şi astfel au proiectat un complex de agrement care să pună Râmnicul pe hartă.

Complexul de agrement includea un popas turistic, un ştrand cu apă sărată direct adusă de la Ocnele Mari, apă dulce şi două peninsule pe noul lac Ostroveni.

Din păcate, blocurile nou construite în zona Troianu, nefiind racordate la reţeaua de canalizare a oraşului, au dat un alt nume acestui lac – „Căcăcioasa”, asta, din cauza faptului că deversările reziduale ajungeau, printr-o conductă, direct în acest lac.

Revenind la peninsule, pe una din ele s-au ridicat o cabană şi multe căsuţe de lemn, iar pe cea de a doua, un restaurant care, în fiecare vară, aduna mulţi turişti.

Ostroveniul a devenit rapid cunoscut în acei ani, în special pentru ştrandul cu apă sărată, iar vara, acele căbănuţe erau pline tot timpul de turişti, în special din zona Olteniei, dar şi din judeţul Argeş.

Anii ’90 au venit cu tulburările tranziţiei, iar, printr-o nebuloasă, tot complexul a încăput pe mâna omului de afaceri Minea. Ce a urmat?

Exact ce a urmat cu tot ce a încăput pe mâna lui Minea (şi care, paradoxal, în vremea comunismului erau simboluri ale Vâlcii – Hotel Alutus, Motel Capela, Strandurile din Ocne şi Ocniţa, Comanca din Olăneşti etc.). Adică praful. Minea a reuşit, în 20 de ani, să distrugă tot.

Azi, peninsulele din Ostroveni arată oribil, este locul prostituatelor, al câinilor maidanezi, al boschetarilor. O paragină.

Primăria Râmnicului se luptă în instanţă cu zecile de firme ale lui Minea prin care activele au fost „trasferate”.

„Este foarte greu de desfăcut ce s-a putut face în 20 de ani. Zona este insalubră. Deşi acolo se poate realiza cel mai frumos loc pentru turiştii care vin la Râmnic. Ar fi un complex care să includă atât noul ştrand reabilitat,  cât şi acel lac care poate fi amenajat pentru sporturi nautice. Nu mai spun de peninsule, care ar putea să arate mai frumos decât week-endul de la Târgu Mureş. Cu un proiect european, am putea realiza acolo chiar ceva care să fie o destinaţie de turism pentru Oltenia şi nu numai”, spune primarul  Mircia Gutău.

Până când se va termina procesul, fetele de seară, boschetarii şi maidanezii vor fi singurii turişti ai acestor peninsule care, cândva, au fost perla turismului din Râmnicu Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *