Primăria Popești intenționează să dezvolte agro-turismul în zona Firijba

Primăria Popești are în plan dezvoltarea agro-turistică a zonei Firijba, un loc căutat din ce în ce mai mult de potențiali investitori.

”Există interes pentru acest sat, zonă intens mediatizată. Acolo noi deținem teren. Ne gândim la o perimetrizare, împărțirea în loturi și o viitoare concesiune pentru turism, case de vacanță. Vom vedea împreună cu un arhitect cum am dori să arate zona, un sat de vacanță. Există interes și asta cel mai important. Ne vom gândi la reabilitarea legăturii cu Frâncești. dar până atunci trebuie să finalizăm ce avem de asfaltat în localitate, prin Anghel Saligny și mai depunem prin AFIR”, spune Aurora Măgura, edilul din Popești.

Mai sus de Luncavăț, un râu care vine din miezul Munţilor Căpăţânii, între dealuri mitologice, în sunet de legende, se află unul dintre satele cele mai vechi din Vâlcea. Un sat care vine din vechimea altor timpuri, în jurul a două cetăţi dacice de pe Dealurile Cărămizilor, un aşezământ subcarpatic, frumosul arhipeleag al Popeştilor.

La început erau doar Valea Caselor şi Firijba, două mici comunităţi ascunse de pădure, departe de drumurile principale, pe unde veneau invaziile, două mici sate, unde câteva suflete au pus bazele unei aşezări, chiar în mijlocul Vâlcii. O aşezare care urcă adânc spre inima pădurii de la Cărămizi, spre locul miticei cetăţi dacice şi una care se afundă sus, în pădurea deasă care mărgineşte Popeştiul de Frânceşti. Satul Firijbei, al tăietorilor de lemn, care foloseau nişte unelte vechi, “ferăjuri” sau “firăzuri”, strămoşii ferăstraielor de azi..

E locul unde oamenii  trăiesc minimum 90 de ani, e locul unde echilibrul de aerosoli este mai bun decât la Govora, este locul unde vara plouă câte puţin în fiecare zi, este locul unde corcoduşii înfloresc chiar pe 1 martie, este cel mai frumos loc din România, este, de departe, locul unde minunile se întâmplă cu adevărat.

În prezent aici avem un drum tematic asfaltat (Transfirijba), un drum agroturistic iar satul vechi al Popeştilor este din ce în ce mai căutat, pentru dârzenia de a rezista aici, sus, deasupra Luncavăţului…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *