Primăria Mălaia și Consiliul Județean modernizează ”Drumul Zeilor”, drumul turistic spre Ciungetu

Dincolo de lacul minunat al Brădişorului, în ţinutul cascadelor, în cea mai frumoasă insulă de frumos a Văii Lotrului, în Mălaia, se află locul de unde zeii au plecat în lume, după ce au fost hrăniţi, în peştera Laptelui, cu ambrozie şi nectar.

Vorbim de cel mai frumos, cochet şi ascuns sat de vacanţă al judeţului, o aşezare montană, azvârlită pe malul Latoriţei, spre izvorul nemuririi, pârâul limpede chiar şi atunci când plouă, al Rudăresei.. Aici, celebrul haiduc Ciungu şi-a întâlnit iubita, ascunsă în codrii munţilor care coboară în trepte de cetate, dinspre Petrimanu. O iubită neagră, cu sânii pietroşi, cu ochi sticloşi, cu buze cărnoase. Rudăreasa, cum îi spuneau localnicii…în cinstea ei, pârâul care niciodată nu se tulbură, îi poartă numele.

Vorbim de Ciunget, satul unde stăteau ascunşi lotrii, în secolele trecute, pe unde nimeni nu avea curaj a se încumeta să treacă, pe unde caii spărgeau linilştea nopţii cu nechezatul lor, promovat de ecou din creastă în creastă. Unde nălucile întunericului, ielele şi spriitele vechilor strămoşi pictau cerul cu stele, în sunet cu cucuvele şi alte păsări de noapte.

Pe aceste creste, în cheile Rudăresei, doar cei iniţiaţi putea să rămână. În grote adânci, între haite de lupi şi zăpezi de un metru a apărut satul Ciungetului, pe cărarea zeilor, care se pierde departe în adâncul condrilor. Un sat de viteji, un sat cu multe legende, un sat cum Valea Lotrului nu cunoaşţe altul. Este singurul aşezat la dos de munte, între Olt şi Obârşie.

”Începem un nou drum al ….nordului! În luna aprilie, am început asfaltarea pe DJ 701D, în zona Ciungetu, comuna Malaia. Lucrăm cu asfalt de la noua stație din dotarea RAJDP, un asfalt de calitate, așa cum ne dorim să avem pe toate drumurile județene. Chiar dacă anul acesta am primit cu 5 milioane de lei mai puțin pentru drumurile județene, sunt alături de comunitatea din Malaia, de primarul Gheorghe Dinculescu, și vom continua lucrările de asfaltare pe acest drum, unul dintre cele mai frumoase drumuri turistice din Vâlcea. Ne-am propus ca, anul viitor, să avem acest drum asfaltat, din DN7 A, pe Valea Latoriței și până la Ciungetu. Drumul asigura accesul catre o salba de pensiuni din zona Ciunget si catre lacul Petrimanu. Pe acest drum cei iubitori de munte vor gasi cascada Mireasa si o serie de cascade unice in tara”, spune președintele Constantin Rădulescu

Primarul Dinculescu spune că se așteaptă ca numărul de turiști să fie unul crescut în acest an, românii descoperind frumusețea Văii Lotrului.

”Zona este una bogată în pensiuni și în trasee turistice, sunt convins că vara anului 2021 va cunoște un număr sporit de turiști pentru a descoperi țara cascadelor sau localitatea care deține nu mai puțin de 4 lacuri sau cea mai mare hidrocentrală din România, după Porțile de Fier. Vom investi foarte mult în Mălaia în anii următori pentru a face din comuna noastră una din cele mai atractive stațiuni montane din România”, spune primarul Dinculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *