Primăria din Păuşeşti Măglaşi doreşte dezvoltarea agro-turismului şi nu o viitoare comună-dormitor

Situată în imediata apropiere a municipiului Râmnicu Vâlcea, oraş aflat în plină dezvoltare, comuna Păuşeşti Măglaşi a avut un destin complet diferit de cel al majorității localităților rurale, în ultimii douăzeci și cinci de ani.

Măglaşii a atras fie construirea de locuințe unifamiliale, de vile cum le spun românii, caselor generoase, fie de construcții comerciale sau pentru producție. Primele nu ar fi fost posibile în orașele în care prețul terenurilor și jocul dezvoltatorilor face inaccesibile pentru cei mai mulți proprietățile dorite.

Cele din a doua categorie au fost mai mult sau mai puțin alungate din orașe de interese economice,  fiindu-le mai ușor să se instaleze în apropierea lor. Așa a început, continuat și în anumite cazuri s-a saturat, creșterea localităților suburbane.

Comuna Păuşeşti Măglaşi a exploatat proximitatea față de Râmnicul ajungând la un nivel urban, cu o populaţie destul de înstărită, atât localnicii cât şi administraţia a obţinut bani din vânzarea terenurilor odinioară agricole și fără valoare.

Aceste venituri au condus la creșterea calității vieții în Măglaşi, comuna devenind o atracţie pentru orăşenii care vor să se mute în mediul rural dar să aibă condiţii de viaţă urbane.

„Totuși, o astfel de oportunitate, pe care o localitate rurală o poate avea poate o singură dată pe secol, sau în toată istoria ei, merită să fie jucată sustenabil și nu speculativ, oportunist. Pe termen scurt există multe beneficii, au apărut activități comerciale și locuri de muncă pentru o parte dintre locuitorii locali. Dar există multe riscuri pe care noi le vom evita aici la Măglaşi. Noi nu vom deveni comună dormitor şi nicio periferie a Râmnicului. Noi optăm pentru o formă urbană consistentă,  amenajarea infrastructurii și menţinerea identității localității. Pentru că există riscuri privind lipsa de coerență a urbanizării, ocuparea intensivă a terenurilor cu construcții de locuințe sau pentru diferite activități private fără asigurarea de suprafețe proporționale suficiente pentru spațiul public. Comunele – dormitor resimt efectele navetismului regulat la orele de vârf și dependența de servicii aflate la kilometri distanță.  Periferia înseamnă țesut urban incomplet, de cele mai multe ori monofuncțional și aproape întotdeauna, aceasta fiind cea mai gravă consecință a dezvoltării haotice a unei localităţi suburbane”, spune primarul Alexandru Dediu.

Administraţia doreşte ca orice investiţie nouă imobiliară să păstreze un regim de înălţime care să nu fie „obositor” şi în dezacord” cu restul clădirilor. Spaţiul verde să păstreze proporţia şi cu precădere Măglaşiul să fie o opţiune pentru agro-turism şi nu pentru „dormitor”, pentru realxare, vacanţe, week-end.

AP

One comment

  • suteanu mihai alexandru

    da pacart ca de aproape 2 ani trece conducta de apa pe la poarta dar cu aer … promisiuni au fost , ca o sa monteze pompe pentru a mari presiune …dar de 2 ani nu sau mai montat … /asfaltul este intr-o stare deprorabila … cu tot felul de galme ,aceste nereguli sunt se afla in satul vladuceni … deci ca urmare comuna este frumoasa dezvoltata …dar satul vladuceni este deprorabil …uitat de primarie …cu asfalt deplorabil cunducta de apa fara apa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *