Primăria Alunu intenționează să amenajeze un muzeu al mineritului vâlcean
Pe lângă toate investițiile și nu puține la număr care s-au implementat în comuna Alunu și care, bineînțeles, sunt în derulare, primarul Cristian Birăruți își dorește să pună bazele unui turism. Ce fel de turism? De tranzit, monahal… a venit repede răspunsul edilului. Această strategie vine ca urmare a pregătirii comunei pentru viitor, deoarece închiderea minelor este o măsură a Comisiei Europene care va fi pusă în aplicare.
”În viitor se vor închide minele, iar marea parte a populației din asta trăiește, din minerit. Asa că a venit timpul să ne pregătim cumva și pentru alt segment, chiar domeniu de activitate. Avem o comună frumoasă, bine încadrată natural, între dealuri subcarpatice, pe valea Oltețului, care merită să fie pusă în valoare. Pentru ca avem 4 biserici de lemn de la 1850 și avem și minele și un conac boieresc , vreau să punem cumva în valoare. Am dori, ca pe viitor, când nu vor mai funcționa minele, să le luăm și să le transformîm în obiectiv turistic. Adică vizitatorii să vadă cum se făcea mineritul, să avem o galerie cu toate unelltele, chiar și excavator, ca să nu se piardă tradiția celor din Alunu. Pe de altă parte, conacul Săvulescu dorim să îl facem muzeu. Muzeul să aibă, pe lângă costume populare și obiecte de meșteșugărie din trecut și unelte de minerit, expoziție de fotografie, toate acestea să prezinte viața de altădată a așezării noastre. Pe lângă toate acestea și cele 4 biserici din lemn ar aduce un plus valoare al acestei strategii de turism pe care dorim să o punem în aplicare”, a relatat primarl Birăruți.
În altă ordine de idei, deja locatarii dintr-unul din cele 5 blocuri au pus bazele unei asociații de proprietarii și astfel vor putea accesa fonduri prin PNRR pentru reabilitarea energetică a clădirii.
În perioada următoare primăria va da ordin de începere pentru reabilitarea a 4 drumuri – drumul spre Biserica Igoiu, drumul spre Biserica Cornetu, drumul spre Centrul Social și drumul spre Dealșul Roșu.
Iar prin PNRR și școala gimnazială și grădinița vor fi reabilitate energetic.
Cu peste 2,339 milioane lei (peste 600.000 în plus față de 2021) și cu o populație de 4170 de locuitor, comuna Alunu se află în topul celor mai dezvoltate localități din Vâlcea (locul 13 pe județ cu 560 de lei) mare parte datorată industriei miniere dar nu numai, aici funcționând și un centru industrial puternic pe confecții metalice dar și agenți privați în panificație. De altfel, la un moment dat în anii 90 se discuta chiar de transformarea comunei în oraș, idee care însă a fost abandonată.