Primari de 5 stele, primarii care au pus Vâlcea pe hartă

Premiile Râmnicu Vâlcea Week pe anul 2016, în administraţie

Alunu – Premiul pentru patrimoniu (salvarea conacului Săndulescu)

se acordă primar Cristian Birăruţi

primar-alunu“Valea Olteţului care sparge buza judeţului şi intră aici prin Alunu, aduce cu sine altă muzică, altă ritmicitate. La Alunu au concrescut de-a lungul timpului mai multe timpuri sociologice. Dacă la mijlocul veacurilor medievale, la Alunu, boierii olteni aveau întinse suprafeţe pomicole iar localnicii lucrau la pădure, ulterior, ciobănitul vine odată cu migraţia transilvană şi se încheie cu industrializarea, prin descoperirea aşa cum am spus, a unor zăcăminte bogate de cărbune. Astfel, Alunu este comuna cea mai industrializată a judeţului iar pe lângă cărbune, în subsol aici se regăsesc şi alte tipuri de combustibili fosili – petrol şi gaze naturale. Asta descrie una din cele mai intense vieţi din perioada triasică şi jurasică”

Amărăşti – Premiul pentru conservarea tradiţiilor (menţionarea în premieră a Drumului Trashumanţei)

amarasti-draghicise acordă primarului Constantin Drăghici

“Multe sunt poveştile Amărăştiului, dar, dincolo de acestea, comuna aşezată cu drag de la începuturile lumii pe aceste locuri are o istorie pe care o merită. Merită să o simtă mai întâi cei de azi şi cei care vor veni mâine. Amărăştiul este o poveste a celor mai demni fii ai pământului vâlcean, haiducii care au legat codru de codru, ramură de ramură şi au spus că pe Cerna nu se trece şi nu se intră fără glonţ.”

Bărbăteşti – Premiul pentru turism monahal (consecvenţa în promovarea Drumului Mănăstirilor)

se acordă primarului Constantin Banacu

banacu“Primarul comunei Bărbătești își propune, ca strategie de dezvoltare a localității, promovarea și evoluția turismului monahal, de agrement și de relaxare. În perioada următoare, în comuna Bărbătești se vor reabilita și moderniza Căminul Cultural din satul Bărbătești, precum și școala generală din satul Negrulești, potrivit declarațiilor primarului Constantin Banacu. Bărbăteștiul fiind la poalele Munților Căpăţânii, cu o infrastructură foarte bună, edilul dorește să promoveze drumul mânăstirilor, dar și cheile Otăsăului, care, prin pitorescul așezării, se pretează la un turism de relaxare și nu numai. Astfel că Banacu dorește să amenajeze cheile râului Otăsău, chiar să facă o păstrăvărie, cum a fost cu mulți ani în urmă. De asemenea, numeroasele obiective de patrimoniu vor fi puse în evidență prin centrul de informare turistică aflat în centrul localității.”

Berislăveşti – Premiul pentru urbanism (dezvoltarea unor cartiere de case pentru tineri)

se acordă primarului Ion Buşagă

ion-busaga-14032016“Aproape de Călimănești, dar și de municipiul Râmnicu Vâlcea, comuna Berislăvești atrage cu peisajul și relieful său de sub poalele Coziei. Condițiile, frumusețea comunei, dar și sprijinul administrației locale au condus a înființarea unui cartier de vile. Acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că, Ion Bușagă, primarul localității a modernizat infrastructura rutieră comunală, s-a ocupat de extinderea rețelelor de apă și canalizare, iar acum și-a îndreptat atenția către drumul Dăngești, drum la care se lucrează la construcția zidurilor de sprijin și a rigolelor, dar și la extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în noul cartier.”

Boişoara – Premiul pentru Agro-turism (promovarea singurei localităţi “apusene” din judeţ)

se acordă primarului Mihai Sandulache

primar-boisoara“Boişoara, locul unde dacii căutau aur, unde ciobanii ardeleni au venit dinspre cerurile Ardealului, minunea Vâlcii, cel mai frumos colţ de pământ, meterezele unui judeţ care ascunde cea mai frumoasă localitate de pe acest tărâm! Venind pe marginile Boiei şi ale Boişoarei, se taie muntele la Găujani pentru a intra în Cetatea Loviştei într-un loc pus de Dumnezeu cu mâna chiar acolo unde cele 7 turnuri montane au păzit, ca pe un Sfânt Graal, secretul istoriei. Boişoara este capitala Valahiei sfâşiate de războaie în 1451, este locul interzis, loc princiar, acolo unde nimeni nu îndrăznise să mai intre până atunci.

Budeşti – Premiul pentru Economie (dezvoltarea celor mai multe investiţii private din judeţ)

se acordă primarului Ion Vlădulescu

Budesti“O companie multinaţională se va deschide în fiecare an în Parcul Industrial Budeşti, este opinia primarului Ion Vlădulescu, numărul de salariaţi crescând, astfel, cu o medie între 300 – 500. „Asta se va adăuga companiilor cu capital românesc, multe dintre acestea mutându-şi afacerile aici. Parcul Industrial Budeşti, cu aproximativ 100 de hectare de teren, este deschis astfel oricărui investitor care găseşte o oportunitate de a-şi dezvolta aici afacerile. Avem foarte bine perimetrizate zonele industriale, deja sunt trasate străzile, în număr de 8, care permit accesul la fiecare areal. Sperăm aici şi Consiliul Judeţean să ne ajute aşa cum au promis, pentru că dezvoltarea parcului industrial contribuie decisiv la PIB-ul judeţului”, spune edilul din Budeşti.”

Buneşti – Premiul metropolitan (dezvoltarea infrastructurii urbaniste a localitaţii)

se acordă primarului Viorel Radi

Radi-Viorel-Primar-Bunesti-001“Se poate spune că, de la Râmnicu Vâlcea spre Horezu, începe altceva, o zonă plină de dealuri calde, cu case răsucite spre cer, cu corcoduşi roşii prin curţile de vară ale românilor care au trăit milenar aici, pe hotarele Olteniei de sub Munte. Una din aceste locaţii binecuvântate de Dumnezeu este Buneşti. O localitate care a ales să se comporte ca un portativ, având povestea de sus, de pe marginile care privesc muntele şi culoarul târgoveţilor de la drumul Horezului. Pentru că aşa este aşezat Buneştiul, până sus, pe muchia dealului. Povestea Buneştiului a apărut în primele slove ale secolelor trecute datorită Hanului din curbă, aflat foarte aproape de biserica lui Mircea cel Bătrân”

Câineni – Premiul pentru turism (promovare trasee montane şi a potenţialului localităţii elveţiene a Vâlcii)

se acordă primarului Ion Nicolae

primar-caineni“Îmi place la Câineni. Pentru mine, aici este Eleveţia de nord. Câineniul de Vâlcea are ceva din farmecul satului apusean, care se caţără pe munte, strecurat printre văile înguste ale stâncilor, în sunet de talangă al vacilor care urcă prin iarba înaltă, de un verde crud, spre culmile stâncoase ale Grebleştiului, Boiei…E un canton de nord, comuna cu un parc elegant, cu un Olt cuibărit molcom la margine de munte, cu ardeleni, lovişteni, vâlceni şi puţini olteni. Cu oameni duri de munte, din aceia cu cătarea atentă, cu vorbă molcomă şi apăsată”

Cernişoara – premiul pentru administraţie (încăpăţânării şi consecvenţei cu care primăria s-a luptat pentru proiecte)

se acordă primarului Mihai Ionescu

primar-cernisoara-ionescu“Comuna Cernişoara reprezintă povestea pădurilor adunate în mijloc de judeţ pentru a ascunde una din cele mai frumoase localităţi vâlcene. Ascunsă de codrii seculari,  mica Elveţie îşi caută propria identitate pe mediana care face trecerea de la Subcarpaţi la dealurile moi ale Vâlcii. Drumul acestei comune nu a fost unul uşor. Până în 1989, această localitate a stat ca un munte în faţa încercărilor regimului comunist de a o mutila, de a-i lua demnitatea, de a dezrădăcina esenţa cernişorenilor. Aici, omul a iubit pământul, fâneaţa, animalele, pădurea, aici omul nu a vrut să fie sclavul niciunui regim. A vrut să se simtă stăpân pe propria-i moşie”

Costeşti – Premiul Turism 2016 ( implicarea administraţiei în promovarea celei mai frumoase comune – muzeu din România)

se acordă primarului Toma Peştereanu

costesti-1c“Costeştiul a început, astfel, drumul lung şi frumos de a deveni destinaţia de excelenţă de turism a României. Şi are cu ce: Mănăstirea Bistriţa, Arnota, schiturile Peri, Păpuşa, 44 de izvoare, Grămeşti, biserici rupestre, cheile Bistriţei, trovanţi, Muzeul Bălintescu, Parcul Buila Vânturariţa, izvoare sulfuroase, un munte chiar în mijlocul localităţii. Costeştiul este unic în Vâlcea şi poate unic în România, prin tot ansamblul de obiective şi prin geografia unde a fost propus să fiinţeze”

Creţeni – Premiul pentru administraţie (promovarea infrastructurii sociale a localităţii)

se acordă primarului Ion Spârleanu

primar-Creteni“Şi a fost şi ziua în care am putut vedea cea mai nouă investiţie a Creţeniului, Centrul Social de Zi, acolo unde, în condiţii absolut europene, bătrânii satului au parte de socializare, mâncare caldă, tratament medical. Acest proiect are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem integrat de servicii sociale cu caracter primar, în funcţie de nevoile sociale identificate, cu scopul prioritar de susţinere a funcţionalităţii sociale a persoanei în mediul propriu de viaţă, familial şi comunitar şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sociale în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia”

Dăeşţi – premiul metropolitan (dezvoltarea infrastructurii şi a promovarea potenţialui turistic)

se acordă primarului George Popolan

Daesti-popolan“Investițiile în comuna Dăești continuă, în același ritm, ca și până acum. Asta arată clar implicarea autorităților locale în strategia de dezvoltare a localității. Toate obiectivele sunt realizate, se lucrează la proiecte și se caută finanțări pentru ca Dăeștiul, comuna aflată la numai câțiva kilometri de municipiu Râmnicu Vâlcea, să devină o atracție pentru agroturism sau orice alt domeniu investițional. Așadar, în maxim două luni, sala de sport va fi finalizată, s-a semnat un contract de finanțare, pe măsura 7.2., pentru proiectul de reabilitare și modernizare a drumurilor comunale 17, 18 și 19, urmând ca fostul sediu al primăriei să fie reabilitat, drumuri agricole, iar la cererea populației să se mai construiască o nouă grădiniță cu program prelungit”

Dănicei – premiul administraţiei pe 2016 (dezvoltarea accelerata a infrastructurii rutiere şi turistice a localităţii)

se acordă primarului Dumitru Pirneci

Pirneci-685x320“Dacă în urmă cu numai câțiva ani, comuna Dănicei nu avea niciun metru de asfalt pe drumurile comunale, iar de alimentare cu apă nici nu se visa, astăzi, comunitatea din Dănicei se bucură de un nivel de trai decent,cu un anumit grad de civilizație. Dumitru Pirneci, fiind în funcția de primar, ca un adevărat gospodar, a ținut să realizeze ceva pentru oamenii din comună. Deși, are o localitate greu de administrat, cu foarte mulți kilometri de drumuri comunale și sătești, cu sate răsfirate pe o mare suprafață, cu alunecări de teren, cu iminente inundații, a dorit ca oamenii să aibă asfalt la poartă și apă curentă în case. Greu, dar a reușit. În urmă cu câteva luni, relata amar că „(…) nu a fost nicio palmă de asfalt și nici de apă atunci când am venit eu aici. Eram uitaţi de judeţ, parcă eram la marginea lumii civilizate.  Dar, treptat, am început să le punem pe toate cap la cap. Ce să spun, nu aveam bani pentru primărie, plăteam chirie… A fost greu, dar acum e mai bine.  Am făcut garduri, poduri, am legat efectiv comuna, ne-am confruntat cu inundaţii, nu a fost deloc uşor, am reuşit efectiv din nimic să facem o comună care se prezintă azi cu adevărat ca o localitate europeană”

Diculeşti – Premiul pentru eleganţă în administraţie (cea mai cochetă localitate a sudului)

se acordă primarului Armand Cupăreanu

cupareanu“Comuna Diculeşti are toate şansele să fie considerată cartierul rezidenţial al oraşului Bălceşti şi, drept urmare, să aibă o perspectivă de dezvoltare la comun cu oraşul lui Poenaru. Administraţia locală din Diculeşti a reuşit, în ultimii ani, să facă minuni în ceea ce priveşte progamul investiţional în infrastructură, cu un buget local destul de redus. Ne referim aici la asfaltare, la apă, la canalizare. Diculeştii se vor un compozit de rafinament, bun gust şi emancipare. De altfel, tânărul primar Armand Cupăreanu doreşte să nu mai existe diferenţe între rural şi urban.

Drăgoeşti – Premiul pentru “oraş în devenire” 

se acordă primarului Gheorghe Melente

melente“Am scris cred eu sute de rânduri despre comuna-oraş de pe malul stâng al Oltului, Dăgoeştii lui Mihai Viteazu, loc unde Oltul a primit poezie, a primit o sabie sfântă şi a devenit un cruciat. Aici, la Drăgoeşti, trebuie să priveşti demn, să pui blazon regal, să calci apăsat şi să ştii că timpul se derulează ca un film în care prezentul este substituit mereu şi mereu cu un viitor cert.Şi în aceste zile se lucrează la Drăgoeşti  pentru refacerea infrastructurii rutiere. Se repară drumurile Olăreasa, Gogorică, Viezuini, Stăvăreşti, Văcăroiu şi Panoiu. Dar aceste drumuri  vor arăta pe model european. Dar ce este mai important, Drăgoeştiul este localitatea care a devenit oraş cu fonduri europene.

Fârtăţeşti – premiul administraţiei de excelenţă (pentru managementul celei mai întinse localităţi din sudul judeţului)

se acordă primarului Nicolae Voicescu

primar fartatesti“Anul acesta, în Fârtățești, s-au executat lucrări de mare interes pentru comunitate, iar localitatea devine de la o zi la alta, tot mai prosperă și mai modernă.  Interesul primarului Nicolae Voicescu pentru dezvoltarea și modernizarea comunității sale s-a dovedit prin numeroasele investiții din acest an. Astfel că, fiecare din cele 20 de sate, au apă şi canal și drumuri asfaltate. Din cei 106 kilometri de drumuri comunale, au mai rămas circa 17 kilometri de drumuri sătești și ulite, pentru care există proiect ce urmează a fi finanțat. Așadar, anul viitor, toate drumurile comunei Fârtățești vor fi asfaltate. S-au modernizat și dotat toate școlile și grădinițele din comună, s-au construit baze sportive în satele Rusănești, Fârtățești și Dozești,s-au reabilitat și modernizat căminele culturale din mai multe sate, s-a construit un parc de agrement în satul Rusănești, dispensar în satele Dozești și Fârtățești și un centru de servicii sociale în Giulești, dotat și utilat după standarde.”

Făureşti – premiul pentru performanţă şi civilizaţie (pentru ritmul alert al investiilor din localitate)

se acordă primarului Marius Irimie

primar-fauresti“Făureşti, locul unde sigiliul regal al judeţul Vâlcea se termină. Dar cu un ultim parfum de poezie, al lunii Mântuitorului, Vâlcea spune că iarna frumoasă aduce, la geamul de sud, calmul unei comune cochete, al unei comune unde oamenii s-au cuibărit în casele cu coşuri lungi, aşteptând în tihnă marea sărbătoare a Naşterii. Dacă vii la Făureşti, nu trebuie să cauţi senzaţionalul, faptul divers, aici trebuie căutate armonia, echilibrul, într-o mare de frumos care se întinde în Valea Olteţului şi în pădurile de stejar”

Galicea – premiul pentru administraţie civică

se acordă primarului Ion Năfliu

ion-nafliu-primarul-comunei-galicea“Administrația locală a comunei Galicea face educație civică cu elevii din localitate în ceea ce privește curățenia, iar prin acest lucru face posibilă stabilirea unei aprecieri de principii și valori pentru dezvoltarea tinerei generații si implicarea ei în a constribui în ameliorarea condițiilor de viață. ”Am tipărit peste 300  de fluturași pe care salariații primăriei i-au împărțit elevilor și populației. Scopul acestei acțiuni este atât dezvoltarea civică a tinerilor, iar rezultatul ulterior ar fi creşterea atractivităţii comunei în vederea realizării unor potențiale investiţii în economia locală. De asemenea, consider că creşterea gradului de educaţie civică şi instruirea populaţiei ne face responsabili în păstrarea valorilor de orice natură. Igienizarea comunei este foarte importantă, deoarece vrem să avem o localitate curate, fără gunoaie.”

Glăvile – premiul pentru curaj şi determinare (pşromovare de proiecte în administraţie)

se acordă primarului Iustin Duicu

primar glavileNoul primar, social democratul Iustin Duicu, spune că oamenii vor drumuri, iluminat, apă curentă. Și nu e de mirare, nu-i un lux,dimpotrivă, ăsta este strictul necesar de care are nevoie o comunitate. Edilul a demarat procedurile pentru eliberarea avizelor pentru un proiect integrat de introducere apă, canalizare și asfaltat drumuri comunale. ”Există un proiect integrat la AFIR pentru introducere apă, canal, asfaltare 3,5 km de drumuri, construcția unei grădinițe cu program normal, achiziția de costume populare și dotarea cu sonorizare a căminului cultural. Acest proiect trebuie reactualizat, dar va trebui să cumpărăm un teren extravilan pentru amplasarea stației de epurare”, spune primarul Iustin Duicu.

Goleşti – premiul metropolitan (pentru modernizarea localităţii)

se acordă primarului Dumitru Ropină

primar golesti“Locuitorii satelor Aldeşti, Blidari, Gibești, Popești, Opătești, Giurgiuveni, Vătășești, Coasta, Poenița, Drăgăneşti și Tulei-Câmpeni, din comuna Golești vor beneficia de internet, potrivit primarului locallității Dumitru Ropină. Acesta spune că este nevoie și de acest lucru, sub mai multe aspecte, unul dintre acestea fiind faptul că sunt mulți oameni sunt plecați în străinătate și au nevoie să țină legătura cu familiile din țară. Edilul a subliniat faptul că este sprijinit de echipa din primărie cu care lucrează foarte bine, drept pentru care s-a demarat cu cele 16 persoane beneficiare de ajutor social, curățirea și decolmatarea șanțurilor, iar cu ajutorul unui atogreder s-au pietruit mai mult de trei sferturi din drumurile comunale”

Grădiştea – premiul Europa 2016 (cele mai multe proiecte europene finalizate)

se acordă primarului Ilie Boiangiu

primar gradistea bun“La Grădiştea nu se termină judeţul, acolo abia începe. La Grădiştea primarul Ilie Boiangiu a reuşit în stilul său discret să realizeze un nod rural care să oefere localnicilor utilităţile, confortul şi o mândrie că locuiesc într-o localitate cu muzeu, cu piscină, cu parc, cu apă, cu canlizare. Grădiştea este o comună care are viitor, aflată la intersecţia a două axe comerciale extrem de importante, drumul Gorjului şi al Vâlcii de munte. Aici a fost locul unde cobiliţarii gorjeni se întâlneau cu păstorii şi lemnarii din nord, o comună a târgoveţilor, a celor care aveau responsabilitatea şi adaptabilitatea comerţului. Şi mai e ceav de spus, primarul Boiangiu este edilul cu cele mai multe fonduri euriopene accesate în exerciţiul bugetar anterior şi acest aspect se vede la tot pasul Se poate vorbi de in miracol la Grădiştea, cine trece vredoată pe aici, nu are cum să nu vadă o localitate cu case noi, cu curţi pline de flori şi cu livezi care se înşiră pe dealuri până departea spre Gorj sau până spre culmea Roşiilor”

Guşoeni – premiul pentru excelenţă în administraţie (unei localităţi aflat în plin proces de modernizare)

se acordă primarului Nicolae Concioiu

Guşoeni2“Suntem la Guşoeni. Acolo unde, anul acesta, se împreună, pentru eternitate, 550 de ani de nobleţe a fiinţării, într-o frumoasă grădină a Vâlcii, cu o biserică ridicată la 1550, fiind, de altfel, cea mai veche casă a Domnului din Oltenia, într-o localitate cu 1550 de suflete, într-un judeţ cu 550 de obiective de patrimoniu european. Suntem într-o comună europeană, unde marile familii boiereşti au creat destin, au construit mici castele, au umplut cu nuci şi vii toate dealurile sudului de Vâlcea. Suntem în patria eleganţei, a decenţei, acolo unde casele sunt îmbrăcate precum femeile frumoase duminica, la slujba din biserică”

Lădeşti – premiul pentru nobeţe în administraţie

se acordă primarului Ion Lixandru

LixandruDe curând, în comuna Lădești, s-au finalizat investițiile la terenul de fotbal, precum și asfaltarea a 1,5 kilometri de drum, în satul Lădești. Primarul Ion Lixandru este mulțumit de aceste realizări deoarece terenul este foarte mare, cu gazon natural și era necesar pentru a găzdui evenimente sportive, dar și pentru tineretul din comunitate, iar în satul Popești mai sunt de asfaltat doar 800 de metri. Edilul are în vedere modernizarea târgului comunal, a casei de cultură, dar și asfaltarea a încă10 kilometri de drumuri. ”Acum, după ce am realizat acest stadion, dorim neapărat modrnizarea târgului comunal. Între târg și stadion este o zonă foarte frumoasă pe care vrem să o înfrumusețăm, cu alei, cu iluminat public, cu băncuțe, iar târgul să îl modernizăm după standarde. De asemenea, avem proiecte ce privesc asfaltarea a 10 kilometri de drumuri, precum și modernizarea iluminatului public.”, spune primarul Lixandru.

Lăpuşata – premiul pentru promovarea istoriei şi legendelor localităţii

se acordă primarului Nicolae Joiţa

joita-lapusata„Lăpușata – 7 dealuri, 7 sate” este denumirea unui proiect în domeniul agro-turistic, inițiat de autoritățile comunei vâlcene, vizând valorificarea atât a dispunerii geografice a localității, cât și a bazinului pomicol al regiunii. În afara agroturismului, edilul spune că și bazinul pomicol poate fi valorificat, aici existând deja brandul înregistrat al „Țuicii de Lăpușata”, pe raza localității cultivându-se toate soiurile de prun. 
„Cele 7 dealuri ale Lăpușatei sunt iubitoare de soare, iar prunul este pomul fructifer care se plantează în majoritatea livezilor din comună. Deja suntem renumiți prin acest brand al Țuicii de Lăpușata. Dar așteptăm investitori care să implementeze ferme pomicole, fabrici de procesare în domeniul fructelor. Concluzia este, pentru următorii ani, de a face din Lăpușata o zonă atractivă pentru investitori”, a mai completat primarul Joița.

Livezi – premiul pentru excelenţă în promovarea patrimoniului 

se acordă primarului Ştefan Verdeş

verdesÎn Vâlcea de Vest, pe firul Oltețului, înspre Livezi, cum cobori dinspre Zătreni, istoria a așternut, în mod nedrept, vălul uitării peste faptele unui puternic neam boieresc din Oltenia, pe care hrisoavele îl consemnează în mai toate momentele trecutului istoric, încă de la întemeierea statului medieval românesc. De puternicul neam al boierilor Pârâieni se leagă fapte de arme, zidirea de lăcașuri sfinte sau povești fascinante, cum ar fi legenda comorii blestemate sau inelul cu însemnul voievodal ‘IO’, descoperit în mormântul lui Tudoran de la Aninoasa.

Lungeşti – premiul de excelenţă în administraţie şi promovarea potenţialului localităţii

se acordă primarului Tiberiu Costea

primar lungesti1În ultimii ani, în comuna Lungești, s-au realizat numeroase investiții, în ciuda unui fost consiliu local ostil, care se împotrivea la toate proiectele pe care primarul Tiberiu Costea le promova. S-a introdus rețeaua de apă potabilă și canalizare, modernizări drumuri comunale, reabilitări la instituțiile publice locale. Acum, potrivit primarului Costea, în comuna Lungești sunt în derulare șase proiecte de investiții. ”Avem proiectele in derulare, pe OG 28, respectiv: – înființare sistem de alimentare cu apă, executată în proporție de 50%; – înființare sistem de canalizare și stație de epurare, proiect executat în proporție de 65%; – modernizare străzi de interes local, construcție pod în punctul ”Cazane”, în satul Fumureni, realizate în proporție de 65% și modernizare drum comunal DC 53 și Ulița Biserica, din satul Gantulei, in stare de execuție de circa 90%.

Măciuca – premiul pentru decenţă, curaj şi nobleţe în administraţie

se acordă primarului Mugurel Mărcoianu

Maciuca 4“Măciuca, zona cu cele mai întinse păduri din sud de Vâlcea, loc de confluenţă a subcarpaţilor cu dealurile blânde, hanuri, târgoveţi, păstorii transhumanţei, haiduci, panduri, un compozit de istorie care a pus pe hartă cel mai important nod comercial şi social al acestui tărâm. Fie că te apropii dinspre Guşoeni, fie de la Stăneşti, în jos, fie de la Valea Mare, aici toate drumurile duc la mijloc de timp, undeva, peste veacuri, în punctul central, unde viaţa agitată a oltenilor din bazinul viticol şi-a pus amprenta şi în prezent. La Măciuca buzduganelor lui Mihai Viteazul, istoria, acum, este mai contemporană decât oricând”

Mădulari – premiul de excelenţă în administraţie şi management performant

se acordă primarului Daniel Dimulescu

madulari“Fiecare poveste începe cu un expozeu, cu  un preambul, cu o uvertură. La Vâlcea există o uvertură a sudului – comuna Mădulari. Pe un august ploios, după ce treci de Guşoienii de jos şi urci dealul spre Măciuca, ne-a apărut acolo, în mijloc de pădure un indicator rutier care spunea că pe acolo, se deschide povestea sudului. Ne-am abătut în stânga şi am intrat într-una din ultimele păduri înalte ale judeţului  cea care deschide uvertura unei din cele mai cochete aşezări ale Vâlcii. Un drum nou, cu un asfalt pe care poţi merge fără să simţi nici cel mai mic hop, te duce la marginea scenei unde povestea începe cu primele podgorii de viţă de vie şi primele plantaţii experimentale de măr. Ai ajuns în Mădulari.”

Mălaia – premiul de excelenţă în turism

se acordă primarului Gabrile Ţolea

gabriel-tolea-20082016“Nu există ceva mai frumos în România. Nu îl poţi defini altfel decât „ţinutul cascadelor”. Locul unde, aşa cum am mai scris, Dumnezeu a creat a 8-a zi. Asta este Mălaia, de departe cea mai frumoasă localitate a României, născută din ruperi de ape, din pânze care şerpuiesc pe munţi, din vâltoarea cerului, având cele mai sălbatice şi mai impresionante peisaje. Este un adevărat paradis al apelor, este locul de unde nu mai vrei vreodată să pleci sau unde vrei să revii mereu şi mereu. România frumoasă şi-a pus blazon şi a construit una din fortificaţiile cereşti chiar aici, în Mălaia, unde turismul nu are egal.”

 Mihăeşti – premiul metropolitan pentru un oraş în dezvoltare

se acordă primarului Constantin Bârzăgeanu

primar mihaesti“Și pe parcursul acestui an, Mihăeștiul a avut un ritm alert de modernizare și dezvoltare. Au mai apărut investitori, primăria a continuat proiectele de modernizare, iar rezultatul este nivelul de trai al comunității. Drumurile comunale se asfaltează, există alimentare cu apă, canalizare, rețea de gaze naturale, instituțiile publice sunt reabilitate și modernizate, s-au mai dat în folosință grădinițe, s-au amenajat terenuri de sport ș.a.m.d. S-a construit și dotat Căminul Cultural de la Scărișoara-Vulpuești și Căminul Cultural Măgura cu toalete, cât și renovarea celorlalte cămine, iar în toamnă s-au dat în folosință două grădinițe în satele Gurișoara și Buleta”

Milcoiu – premiul pentru infrastructură şi promovare a patrimoniului 

se acordă primarului Daniel Muşat

daniel-musat-com-milcoiu“Lucrările la introducerea rețelei de canalizare în comuna Milcoiu sunt în grafic, iar după terminarea acestora, primarul Daniel Mușat va continua cu asfaltarea drumului comunal 27.

„Urgentăm să finalizăm canalizarea pe cei 6 kilometri. Rețeaua de alimentare cu apă este finalizată, iar acum urgentăm să se finalizeze și canalizarea. Deci, circa 270 de gospodării vor avea apă curentă și canalizare. După terminarea acestui tronson, vom băga apă și în satele Suricoru și Căzănești. În continuare, după ce timpul ne va permite, vom demara și lucrările de asfaltare la cei 3 kilometri pe drumul comunal 27, în satul Milcoiu Deal. După ce vom avea aprobat studiul de fezabilitate, vom face licitația și vom asfalta toate drumurile comunale și astfel se încheie cu asfaltarea în comuna Milcoiu”, spune primarul Daniel Mușat”

Muereasca – premiul Athosul Românesc, pentru performanţă în administraţie

se acordă primarului Ion Ungureanu

primar muereasca“Este canionul locuit din Vâlcea, singurul, unde oamenii şi-au aşezat un sat. Oamenii de piatră, oamenii care au ales să cucerească fiecare colţ de stâncă. Muereasca. Despre această frumoasă aşezare este vorba. Despre singurul canion din Vâlcea locuit de om şi printre puţinele din ţară unde muntele a fost îmblânzit. Ne aflăm, astfel, într-un spectaculos defileu, desenat de Muereasca, râul care vine după spovedanie şi lasă pe margini povestea muntelui”

Nicolae Bălcescu – premiul pentru excelenţă în administraţie 

se acordă primarului Constantin Oprea

primar nicolae balcescu1“Dezvoltarea și modernizarea eficientă a unei comune presupune infrastructură și utilități, modernizarea infrastructurii de învățământ, cultură, sănătate, precum și strategii de a sprijini dezvoltarea economică și socială a comunității.

Aflată în extremitatea estică a județului Vâlcea, pe Valea Topologului, comuna Nicolae Bălcescu cuprinde  satele BăneștiCorbii din ValeDosu RâuluiGâltofaniGinericaLinia HanuluiMăzăraruMângureniPleșoiuPopeștiPredeștiRotărăștiSchitu,ȘerbăneasaTufaniiValea Bălcească și Valea Viei,  așezate de la o zonă deluroasă până dincolo de lunca râului Topolog. Constantin Oprea, primarul localității, spune că este foarte greu de administrat o localitate care are foarte multe sate, cu mulți kilometri de drumuri comunale și care se întinde o suprafață foarte mare, mai ales când ai un buget local relativ mic.”

Olanu – premiul pentru dezvoltarea infrastructurii 

se acordă primarului Ion Anghel

gheorghe-anghel-12022015“În ultimii ani, comuna Olanu a devenit atrăgătoare pentru investitori, din punct de vedere al infrastructurii. În mandatul său, primarul Gheorghe Anghel s-a preocupat intens de realizarea infrastructurii și a utilitățior, deoarece este conștient că o comunitate se dezvoltă din punct de vedere economic, dar și social, doar dacă are investiții. Acest lucru conduce inevitabil la o stabilitate, iar apoi la o dezvoltare a comunității pe care o conduce. În această perioadă, edilul are în derulare un proiect prin care mai are de asfaltat doar trei kilometri de drumuri de interes local, iar cu aceștia termină de asfaltat toate ulițele, dar și continuarea lucrărilor la canalizare”

Orleşti – premiul pentru administraţie modernă, oraşul sudului

se acordă primarului Constantin Cîsrtina

Cirstina“În judeţul Vâlcea avem, de fapt, 12 oraşe, pentru că nimeni nu poate contesta că una din cele mai frumoase localităţi rurale este Orleştiul. De fapt, oraşul care pune frontiera viţei nobile, oraşul care a devenit cel mai frumos acoperiş din Lunca Oltului, oraşul domnesc al lui Mircea Voievod are toate ingredientele pentru a fi etalonul dezvoltării. Este aşezat ca un tiv de-a lungul dealurilor cu crame, la margine de goruniş, într-o mare de viţă-de-vie, acolo unde neamurile boiereşti ale Valahiei puneau bazele statului român. Acesta este Orleştiul. Un orăşel cu parcuri, cu străzi asfaltate, trotuare şi felinare, cu case mari, cu grădini care mai de care mai luxuriante, cu un bulevard care punctează specificul zonei. Acesta este Orleştiul, repet”

Oteşani – premiul pentru promovarea agroturismului 

se acordă primarului Mircea Oprişor

otesaniAlături de biserica fortificată de secol XVIII, cătunul medieval și mai multe conace boierești, trovanții fac parte din zestrea turistică a localității, care va fi promovată, din 2016, la târgurile de turism, dar și în centrele de informare turistică. Trovanții pe care îi scoate pârâul Gresarea din adâncuri au devenit cunoscuți peste tot, chiar și în afara României. Este o minune a naturii, un spectacol al pământului. Se va vorbi pentru prima dată la Târgul de Turism al Olteniei despre pietrele noastre. Nu sunt precum cele din Costești, acolo unde pământul le eliberează, la noi, trovanții sunt aduși de apă, din măruntaiele pământului”, a declarat edilul din Oteșani, Mircea Oprișor”

Păuşeşti Otăsău – premiul pentru excelenţă în administraţie, pentru dezvoltarea infrastructurii şi a potenţialului turistic

se acordă primarului Cătălin Avan

avan“Aşezat pe drumul reginei, la poale de Govora, sub coama dealurilor pline de biserici, la marginea Pietrarilor, Păuşeştiul este numit, pe drept cuvânt, un nod turisitic al iniţierii. Este povestea care curge sublim pe mediana judeţului Vâlcea, schimbând, ca într-un comerţ al timpului sacru, frunza galbenă pe omăt, vechiul într-un prezent dinamic şi legendele în manuscrise biblice. La Otăsău îţi plac acele case înalte care reazemă dealurile, nucii care au intrat în hibernare şi aerul ozonat care vine dinspre Govora, ca boltă curativă cu miros de vecernie şi de frumos”

Păuşeşti Măglaşi – premiul pentru eleganţă în administraţie şi promovarea agro-turismului

se acordă primarului Alexandru Dediu

Dediu_primar_pausesti“Până în primăvară, în localitatea Păușești Măglași, extinderea rețelei de alimentare cu apă va fi finalizată. Potrivit primarului Alexandru Dediu, după această investiție va demara construcția de trotuare, licitația pentru această lucrare fiind deja pe SEAP, urmând  a se parcurge etapele procedurii de achiziție, iar constructorul desemnat va realiza această investiție. “Mai am 4 kilometri de drumuri comunale de asfaltat, pe OG 28, reabilitarea și modernizarea Căminul cultural, investiție ce este aprobată și finanțată de Compania Națională de Investiții, iar în primăvară vor demara lucrările. De asemenea, îmi doresc să cumpăr o remorcă pentru tractorul primăriei și o cisternă de trei tone, pentru udat florile. Doresc ca Păușeștiul să aibă trotuare cu flori, cu arbuști, cu iluminat și să arate ca un mic orășel. Zona are potenţial turistic, deoarece avem obiective de patrimoniu, dar și trasee turistice”, a declarat edilul.”

Perişani – premiul de excelenţă pentru Istoria Loviştei şi promovare a patrimoniului

se acordă primarului Ion Sandu

primar perisani1Ne aflăm la marginea Muntelui Dacic, marginea de nord, la poalele Vârfului Omu. Zâmbesc. Puţină lume ştie că, la capătul vestic al Meridionalilor, mai avem un munte cu acest nume – Omu. Un vârf aspru, plin de muchii tăioase, dur prin cristalinul său. Este Omu Coziei. Ceva mai mic, 1558 de metri. Un vârf absolut regal, printre atâtea zâne, ciobani, sfincşi, urşi, sunt atâtea figuri de piatră, pe care natura le-a dăltuit în Cozia. Perişanii Vâlcii sunt, astfel, prima capitală a statului valah de început de mileniu. Aici au fost primele formaţiuni statale constituite, Ţara Loviştei a fost prima ţară românească. Prima ţară, aflată de cavalerii maltezi în drumul lor, prima ţară, cutreierată de comercianţii mătăsii…

Pesceana – premiul pentru excelenţă în administraţie

se acordă primarului Ion Vasile

ion-vasile--09012013“Lucrările la infrastructura comunei Pesceana sunt în derulare, atât la reabilitarea drumurilor cât și la pregătirea rețelei de apă, pentru care, din primăvară să înceapă racordările la populație. De curând,  s-a făcut recepția la cele două poduri construite în satul Ursoaia, iar pe porțiunea de 2,5 kilometri de drum din satul Negraia care a fost asfaltată, se lucrează la construirea rigolelor, potrivit primarului Ion Vasile. ”Am luat avizele pentru racordurile la puțurile de apă și dorim ca, în primăvară, să putem începe racordarea populației la rețeaua de apă potabilă. Avem o rețea de apă în lungime de 17 kilometri, dar o vom extinde cu încă 16 kilometri. Avem în lucru un studiu de fezabilitate pentru 11 kilometri de canalizare, iar un alt proiect pe care îl avem în lucru privește reabilitarea a 4,7 kilometri de drum, drum care face legătura cu comuna Roești.”, a declarat Ion Vasile”

Pietrari – premiul pentru promovarea potenţialului agroturistic al localităţii

se acordă primarului Nicolae Moraru

primar pietrari1“Veche aşezare mănăstirească (de fapt, Pietrariul a fost perlă monahală şi a ţinut direct de Episcopia Râmnicului), localitatea este cea care deschide paradisul Depresiunii Horezu.
Este o căldare de dealuri, un rotund care are, de jur împrejur, culmile subcarpatice, iar, de deasupra, se văd meterezele Builei – Vânturariţa. Această căldare este tăiată, de la est la vest, de râul Otăsău, care adună toate pâraiele ştiute şi neştiute ale versanţilor. Dar minunea începe atunci când ieşi din drumul naţional şi treci Otăsăul. Este ca o cortină de verde care se deschide şi apoi te eliberează în lumea poveştilor, în lumea de basm, într-un paradis cu sate ascunse de pâlcuri de pădure. Este de neimaginat şi greu de descris ce are drumeţul în faţa ochilor.”

Popeşti – premiul de excelenţă în administraţie şi promovarea turismului de excepţie

se acordă primarului Aurora Măgura

aurora“Multe comunități care sunt conduse de o femeie – primar, sunt îngrijite, curate, moderne, chiar atractive. Femeia – lider este mai ambițioasă și perseverentă, iar ceea ce se vede în urma ei, o demonstrează. Un astfel de exemplu este Aurora Măgura, primărița din comuna Popești care, în numai cele câteva luni de când a preluat frâiele primăriei, a impus reguli și sarcini echipei cu care lucrează, pentru bunul mers, transparent și eficient al activității primăriei. Primărița spune că ”poziţia de primar pentru o femeie nu este una foarte grea, iar pentru a reuși, trebuie să ai curaj și să lupți pentru ridicarea standardului de viață al comunității din care faci parte. Cunosc toți oamenii, de la copii, până la cei în vârstă. Le cunosc tuturor problemele, iar ușa este în permanență deschisă pentru oricine vine la primărie. Omul nu vine de drag la primărie, vine cu o problemă, iar acea problemă, indiferent de ce natură este, noi trebuie să o rezolvăm pentru ca omul să plece mulțumit acasă. Avem multe obiective pe care ni le-am propus să le realizăm și, dacă ne uneşte interesul comunităţii, acestea nu sunt imposibil de atins.”

Racovita – premiul pentru eleganţă şi perseverenţă în administraţie

se acordă primarului Sonia Iliescu

sonia iliescu“Trei mănăstiri, chilii rupestre, cel mai mare castru roman sunt doar câteva din obiectivele turistice pe care comuna vâlceană Racoviţa le are incluse într-un proiect turistic, aflat în pregătire.“Suntem o comună cu patrimoniu, şi nu unul oarecare, suntem parte a tradiţiei loviştene, locul în care se spune că a fost definitivat procesul consolidării statului feudal valah. Racoviţa este, astfel, o entitate specifică zonei transhumanţei sau a drumurilor comerciale ale Europei Apusene cu Orientul, prin Valea Oltului. Toate acestea au lăsat urme şi vestigii, dar asta încă de dinainte, pentru că romanii au ridicat aici cea mai mare cetate de apărare, ale cărei ziduri se văd şi azi. Avem chiliile primilor sihaştri, mănăstirea Cornet, singura din România care are, ca fapt divers, un tunel de cale ferată pe dedesubt”

Roești – premiul pentru excelenţă în administraţie

se acordă primarului Gheorghe Drăghici

primar roesti“Roeştiul va deveni, în foarte scurt timp, pol de dezvoltare economică al mijlocului de Vâlcea, nod rutier important şi, de ce nu, chiar potenţial  agroturistic. Faptul că depozitul ecologic de colectare a deşeurilor va fi la Roeşti va însemna bula de oxigen pentru această zonă. „Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în Judeţul Vâlcea”, a cărui aplicaţie de finanţare a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 91/03.06.2013, are o valoare de 142.821.343 lei fără TVA şi prevede realizarea mai multor obiective.

Roşiile – premiul pentru o administraţie modernă, pentru promovarea tradiţiilor şi al patrimoniului

se acordă primarului Constantin Diaconu

primar rosiile“Comuna Roșiile începe să se modernizeze. Pe lângă proiectul de introducere apă și canalizare, administrația locală urmărește modernizarea centrului civic, prin crearea de spații verzi, locuri de joacă pentru copii și o mică piață agroalimentară pentru comunitate. Primarul localității, Doru Constantin Diaconu, spune că dorește modernizarea comunei, lucru  ce ”presupune o infrastructură bună, dar și utilități de care să beneficieze oamenii. Pe lângă toate acestea, avem nevoie de un centru civic frumos, de locuri de joacă pentru copii, dar și de o piață pentru fermierii locali. De aceea, prin Grupul de Alianță Locală, vom încerca să satisfacem toate aceste nevoi. Totodată, primăria are nevoie de un utilaj pentru stingerea incendiilor și de o autoutilitară basculabilă, cu care să intervenim la diferite necesități care apar”, spune primarul Diaconu”

Runcu – premiul pentru eleganţă în administraţie

se acordă primarului Vasile Stoica

primar runcu“Comuna Runcu, aflată la altitudine, beneficiază de o panoramă superbă a Râmnicului și, de aceea, primarul Stoica dorește să amenajeze, la intrarea în comună, un parc impresionant, cu zonă de picnic, cu foișoare, cu locuri de joacă pentru copii. ”Doresc să amenajez un parc, tocmai pentru că acea zonă este impresionant de frumoasă și oferă celor care vin o panoramă superbă. Toți râmnicenii care vin în week-end-uri în zonă, la iarbă verde, nu au unde să facă un grătar. De aceea, ne-am gândit să amenajăm un parc care să aibă locuri de grătare, foișoare și locuri de joacă pentru copii”, declară edilul.”

Sălătrucel – pentru Descoperă România, pentru promovarea potenţialului turistic al localităţii

se acordă primarului Nicolae Sima

primar salatrucel“Sălătrucel a iniţiat deja drumul spre a deveni una din cele mai căutate localităţi turistice din Vâlcea, propunând ca zona Păteşti să devină arealul celor care doresc să ridice pensiuni sau complexuri hoteliere. Potrivit Primăriei Sălătrucel, comuna aşezată la poalele masivului Cozia are de oferit, celor care doresc o vacanţă la munte, lucruri inedite, peisaje spectaculoase, unice în România. Parcul fosilier „Păteşti”, recent descoperit, este cel mai mare din România, acesta având, pe o suprafaţă uriaşă, fosile de Acteonella, fiinţe marine care au trăit în Cretacic acum 80 de milioane de ani.”

Scundu – premiul de excelenţă pentru promovarea potenţialului agroturistic al localităţii

se acordă primarului Dumitru Blejan

dumitru-blejan-primarul-comunei-scundu“Localitatea vâlceană Scundu are toate şansele să-şi valorifice potenţialul agroturistic şi monahal, primăria fiind decisă pentru a investi, în următorii ani, în infrastructură şi dezvoltarea unui adevărat complex de vacanţă în satul Crângu. Veche aşezare românească, Scundu a fost, secole de-a rândul, atunci când vremurile erau tulburi în lunca Oltului, a doua casă pentru cei din Ioneşti sau Prundeni, fiind discret plasată dincolo de codrii de stejar de pe dealurile din jumătatea de sud a Vâlcii. Mai mult, Scundu era şi calea de legătură dintre lunca Oltului şi Valea Pescenei, având, aşa cum am mai spus, rost de trecătoare colinară”

Sineşti – premiul de excelenţă în administraţie

se acordă primarului Cristian Burleanu

primar sinesti“Dezvoltarea și modernizarea unei comunități pot fi realizate doar prin implicarea și interesul unității administrativ teritoriale. Transparenţa, responsabilitatea şi eficienţa sunt primele strategii în modernizarea unei comune. Sineștiul este una din aceste comune unde stabilirea obiectivelor, activităţilor şi a procedurilor oferă cetăţenilor servicii şi utilităţi la standarde de calitate. Cristian Burleanu, primarul localității, spune că procesul de dezvoltare economică locală este de durată, deoarece acest lucru presupune identificarea proiectelor care pot fi finanțate atât guvernamentale, cât și europene, întrucât criteriile de eligibilitate sunt drastice și nu permit oricărei localități să se încadreze în accesarea fondurilor europene.”

Şirineasa – premiul pentru perseverenţă în administraţie, promovarea proiectelor de infrastructură

se acordă primarului Ion Streinu

primar sirineasa“În strategia de dezvoltare locală, Ion Bebe Streinu, primarul comunei Șirineasa, a prevăzut și prioritizat realizarea și modernizarea infrastructurii locale. Plecând de la acest aspect, s-a concentrat absolut pe proiecte care să fie eligibile și să obțină finanțare. Fiu al satului, Streinu, a dorit ca oamenii comunei să aibă asfalt, apă și canal, utilități care, spune el, sunt absolut necesare pentru o comună care se vrea a fi europeană. ”Oamenii au nevoie de utilități, este normal să avem apă la robinet, iar când ieșim din curte să avem asfalt. De aceea, am considerat ca o prioritate realizarea acestor utilități.”, spune edilul”

Slătioara – premiul de excelenţă pentru promovarea agroturismului şi turismului monahal

se acordă primarului Sorin Romcescu

primar slatioara“Slătioara închide ca o cortină piesa de teatru divină a Vâlcii. Şi nu este doar un act final. Este binecuvântarea de după cea mai mare slujbă, este un maslu, un cor de arhierei pogorâți cu duh sfânt, care te face să te simţi divin. Este povestea unei comune cu cele mai multe biserici de patrimoniu din judeţ, multe de lemn, unele de zid, biserici ale haiducilor, altele ale potecaşilor, este un arhipeleag de dealuri, un tablou desenat de Dumnezeu acolo în Rai şi dat muritorilor de aici. Şi nu doar atât, Dumnezeu a mai făcut ceva. A pus minunile sale, copacul sfânt, lumânările pădurii din noapte la Slătioara.”

Stăneşti – premiul de excelenţă pentru promovarea turismului monahal şi pentru dezvoltarea infrastructurii

se acordă primarului Ionel Michiu

primar stanesti“Într-o comunitate, strategia de dezvoltare presupune, nu numai modernizarea infrastructurii și a utilităților, ci și oferirea unor servicii sociale uzuale și de calitate. Pe lângă multe altele, primarul comunei Stănești, Ionel Michiu, a dorit ca oamenii să aibă în comună farmacie umană, cabinet de stomatologie, cabinet medical veterinar, serviciu de alimentare cu apă, serviciu de colectare ape uzate, serviciu de salubrizare, poștă, biblionet, cablu și internet. ”Infrastructura dotată și bunele servicii schimbă viața unei comunități” spune Michiu, care este un primar ambițios și dorește să ridice standardul de viață al comunității sale”

Stoeneşti – premiul metropolitan pentru o localitate în plină dezvoltare

se acordă primarului Gheorghe Dumbravă

stoenesti-2015-c“Există un loc, Stoeneşti, prin Vâlcea, legat de spiritul sfânt al mănăstirilor, aflat pe drumul călugărului. O aşezare care se dezvoltă uniform, elegant, o punte de legătură între spiritualitate şi timp. Lucrurile începute de Gheorghe Dumbravă prin investiţii omogene în fiecare sat îşi spun acum cuvântul. În Stoeneşti nu există diferenţe între sate, între centrul comunei şi restul.Anii 2016 – 2020 sunt decisivi pentru urbanizarea Stoeneştiului. Potrivit edilului, în următorii ani, toate zonele comunei vor avea apă din sursă proprie, cu staţie de alimentare, realimentare, tratare şi clorinare, în punctul Gorgan-Neghineşti sau Ovreşti, în satele Piscu Mare, Neghineşti, Popeşti, Deleni, Gruiu, Zmeurăt, cu posibilitatea de suplimentare a debitului de apă şi în celelalte sate, prin realizarea unui sistem integrat de alimentare cu apă în toată comuna.”

Stoileşti – premiul pentru excelenţă în administraţie, dezvoltarea infrastructurii şi promovare agro-turistic

se acordă primarului Florin Ionescu

florin-ionescu-17022016La Stoileşti musteşte istoria primilor călugări greci aduşi de Rudeni pentru a construi zidire de simţire ortodoxă. Aici, la margine de Vâlcea, pe dealurile blânde ale Oltului de est, se află una din cele mai frumoase localităţi ale Vâlcii.De fapt, Stoileştiul este un arhipeleag de sate care se duc, precum capilarele, până dincolo de păduri, acolo unde primele biserici de lemn le-au fost înger păzitor atunci când, jos la Olt, veneau barbarii.

Stroeşti – premiul de excelenţă în administraţie şi pentru dezvoltare economică

se acordă primarului Toma Ciolacu

primar-stroesti-nou“Administrația locală din comuna Stroești, sub îndrumarea primarului Toma Ciolacu, lucrează la întocmirea documentațiilor pentru proiecte cu fonduri nerambursabile privind modernizarea comunei. Primarul spune că ”(…) ordinea și curățenia sunt cartea de vizită a unei localități. Cel care tranzitează comuna ar fi încântat să vadă o primărie frumoasă, un dispensar, un parc, un loc de joacă pentru copii, o grădiniță sau o școală cochetă. De aceea colaborez cu o firmă de consultanță specializată în accesarea de fonduri europene nerambursabile în mai multe domenii. Astfel că, în octombrie, prin Grupul de Acțiune Locală, voi depune un proiect pentru modernizarea centrului civic, un altul va fi depus pentru modernizarea și dotarea dispensarului medical, unde își desfășoară activitatea două cabinete medicale, și încă un proiect privind amenajarea și dotarea școlii gimnaziale din satul Cireșu.”

Şuşani – premiul pentru dezvoltare, pentru promovare agro-turistică şi pentru administraţie modernă

se acordă primarului Gheorghe Staiu

primar susaniUnul din exemplele pozitive în această disertaţie este Şuşaniul. O localitate care a părăsit radical zona uitată a economiei, şi pasul pe care l-a făcut în ceea ce priveşte civilizaţia, modernismul şi traiectoria a ancorat în prezent Şuşaniul drept comuna-pol de dezvoltare a sudului judeţului Vâlcea. Important nod rutier, cea mai întinsă suprafaţă agricolă, cea mai mare populaţie din zonă, o forţă calificată şi specializată, o agricultură performantă, direcţii de dezvoltare agroturistică, viticultură, pomicultură. Acestea sunt premisele Şuşaniului. Administraţia locală lucrează la stabilirea standardelor de infrastructură.

Suteşti – premiul pentru elegantă, rafinament şi management performant

se acordă primarului Carmen Lixandru

carmen-lixandru“Administrația locală din comuna Sutești dorește să realizeze cât mai mute proiecte pentru modernizarea infrastructurii care să fie eligibile și, care, să aducă un plus de valoare vieții comunității. Carmen Lixandru, primărița Suteștiului, și-a fixat niște obiective pe care dorește să le pună în practică și, de aceea, colaborează cu o firmă specializată în domeniu pentru a găsi oportunități și a aduce finanțări pentru proiectele ce și le-a propus.

”Avem nevoie să știm ce proiecte pot fi eligibile, de aceea colaborez cu o firmă specializată în domeniu, pentru a studia toate posibilitățile, să știm unde și cum ne încadrăm pentru aceste proiecte. Vreau ca suteștenii mei să aibă gaze, pentru există cerere de la populație pentru această utilitate. Am un proiect pe care îl reactualizez și pe care o să îl depun pentru finanțare, astfel încât, în viitor să avem și rețea de gaze naturale. Este foarte important să avem toate utilitățile, deoarece aflându-se poziționați foarte aproape de Drăgășani, oricând putem fi solicitați de posibili investitori. Totodată, gândim un proiect pentru asfaltarea drumurilor de tarla, foarte necesare oamenilor care practică agricultura.”, spune Carmen Lixandru.

Tetoiu – premiul pentru excelenţă în administraţie, pentru prmovarea patrimoniului

se acordă primarului Lucian Antonie

primar tetoiu1Începând din primăvara anului viitor, în comuna Tetoiu, vor demara lucrări pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă și în satul Budele, precum și în toate ulițele care nu beneficiază de această utilitate.

Lucian Antonie, primarul loalității spune că lucrează la acest proiect care presupune o extindere de patru kilometri de rețele de apă și canalizare. ”Avem 28 de kilometri de apă și 8 km de canalizare în comună, dar în primăvară vom preda Apavilului. Lucreaz la un proiect de extindere a rețelei de canalizare pe o lungime de 15 kilometri, astfel vor mai rămâne doar ulițele laterale”, spune edilul.

Titeşti – premiul pentru promovarea patrimoniului, pentru dezvoltarea infrastructurii

se acordă primarului Cătălin Daneş

primar titestiTitești – mica comunitate din Țara Loviștei,  în ultimii ani și-a schimbat înfățișarea și a devenit o comună cu drumuri asfaltate, cu poduri nou construite, cu un sediu de primărie elegant, cu un muzeu cu manuscrise vechi, cu expoziție tradițională, cu biserici monument, dar și cu panorame de invidiat. Cătălin Daneș, primarul localității, a pus la punct infrastructura, anul acesta a terminat două poduri şi garajul primăriei pentru utilajele achiziționate, iar acum lucrează la documentația pentru construirea altui pod, în punctul ”La Năstase”.

Vaideeni – premiul de excelenţă în turism, premiu pentru infrastructură, pentru prmovarea tradiţiilor vâlcene

se acordă primarului Daniel Băluţă

primar vaideeniAcum 300 de ani, nimeni nu-şi imagina, poate, că grupul mic de refugiaţi de peste munţi, care s-au aşezat la marginea Mariţei, avea să adauge astăzi un brand naţional – Vaideeniul. Familii care vânduseră tot ce avuseseră acolo, în Mărginime, pentru a scăpa de taxele enorme puse de imperiu, au avut curajul, demnitatea şi au acceptat provocarea de a veni în Ţara Românească pentru a o lua de la zero. Pe drumuri de munte, prin chei şi torenţi, şi-au mânat, în frigul iernii, turmele de oi spre un viitor necunoscut. Vaideeniul din prezent este un oraş al muntelui, este primul pas făcut de actuala administraţie pentru împlinirea destinului turistic al acestei comunităţi de păstori. Viitorul este generos, potenţialul comunei este uriaş.„Se lucrează din plin la infrastructură, dorim să stingem toate litigiile din zonă şi turismul să fie vectorul economic al Vaideeniului. Coasta lacului, Vârful Ursu-Ursuleţul, Cheile Cernei, tradiţiile, Cheile Luncavăţului, Lacul Balota, cascade şi peşteri, toate sunt proiecte care pot genera cea mai completă dezvoltare turistică a Vâlcii”, spune Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni

Valea Mare – premiul pentru excelenţă în administraţie, pentru dezvoltarea infrastructurii

se acordă primarului Constantin Briceag

briceag - valea mareÎn comuna Valea Mare s-au terminat lucrările la canalizare, astfel că 700 de gospodării se racordează la rețeaua de canalizare. Primarul Constantin Briceag a declarat că, prin masterplanul ADI APA Vâlcea, urmează să se extindă rețeaua de canalizare și în satele Pietroasa, Delureni, Bătășani Deal, Mărgineni Deal și Tortoești – Drăganu.

”Am terminat lucrările la canalizare. Comunitatea din Valea Mare beneficiază de 70 la sută canalizare și 95 la sută alimentare cu apă. Și, pentru că suntem prinși în masterplanul ADI APA Vâlcea, acum se face proiectarea pentru extinderea rețelei de canalizare și în alte sate. Urmează să se asfalteze, în satul Pietroasa, încă 1,120 kilometri și vom continua lucrările de asfaltare în satul Mărgineni, pe o lungime de 2,1 km, iar în satul Bătășani se asfaltează porțiunea care a mai rămas, de 500 de metri. Singura problemă cu care ne confruntăm este alunecarea de teren din satul Delureni, unde 80 de familii trăiesc un coșmar de aproape doi ani de zile. Pentru această lucrare, avem nevoie de 23 miliarde de lei. Am făcut demersuri peste demersuri și am primit doar promisiuni, nimic concret. Oamenii sunt, în continuare, disperați, iar eu nu am nicio posibilitate să îi ajut. Este un sentiment cumplit să nu ai nicio putere să ajuți niște oameni aflați în necaz”, a precizat primarul Constantin Briceag.

Vlădeşti – premiul metropolitan, pentru cea mai urbanizată localitate din Vâlcea

se acordă primarului Sorin Ghită

sorin-ghita-primar-vladesti-“Nici nu intri parcă, dar nici nu ai dori să mai părăseşti această localitate. Pare cea mai nouă, dar este şi cea mai veche, cea mai frumoasă comună de Vâlcea, raportat la casele cu verdeaţă,  cele care umplu, ca într-un tablou mural, pereţii de natură de vară târzie ai Vlădeştiului.

Nu este nici oraş, dar nici sat, nici staţiune, dar nici o aşezare simplă pe drum turistic, nu pare a fi nici din România veche, pare a fi într-o Europă de România. Acesta este Vlădeştiului, coroana de apus a Râmnicului. Sau, altfel spus, dacă Râmnicu Vâlcea nu se învecina la vest cu Vlădeştiul, oraşul ar fi fost ceva mai trist, poate”

Voiceşti – premiul pentru excelenţă în administraţie, modernizare infrastructură

se acordă primarului Florin Vătafu

primar voicestiVoicești, comună așezată pe malul Oltului, cu terenuri fertile și destinate legumiculturii, este în plină dezvoltare și modernizare. Asta pentru că, alesul comunității este un om gospodar, cu viziune și care își dorește pentru comunitatea sa condiții de viață mai bune. Cu experiența căpătată după câțiva ani de administrație publică, Florian Vătafu, în ciuda lipsei fondurilor, s-a zbătut, a făcut proiecte prin care a reușit asfaltarea tuturor drumurilor, renovarea instituțiilor publice, a școlilor, grădiniței, alimentare cu apă în toată comuna, canalizare care va fi și aceasta făcută, asigurând astfel, un nivel de trai decent pentru localitate. Edilul spune că o infrastructură bună va asigura atragerea de investitori, mai ales că, în Voicești, sunt terenuri pretabile pentru agricultură. În acest sens, este deschis la parteneriate publice – private, socio-economice, vizite și schimburi de experiență cu localități din cadrul Uniunii Europene.

Voineasa – premiul pentru turism de excelenţă, promovarea potenţialului zonei

se acordă primarului Gabriel Năstasescu

primar-voineasabun“Patru străzi din Voineasa sunt pregătite pentru a fi asfaltate. Potrivit primarului Gabriel Năstăsescu, se continuă asfaltările, prin PNDR, cu străzile Posada, Sadoveanu, Lunca lui Dan și Minulescu, apoi încă patru vor fi asfaltate și modernizate cu rigole. ”Dezvoltarea comunei implică automat și reabilitarea drumului național 7A. Starea acestuia duce la diminuarea dezvoltării turismului în zonă. Turiștii au ce vedea, dar vor drumuri bune, iar asta este una din marile probleme ale comunei Voineasa.”, a explicat Năstăsescu.

Primarul a mai adăugat că dorește înființarea echipei de fotbal, pentru că si sportul constituie o prioritate la nivelul comunei. ”Infrastructura, învățămantul, sănătatea, cultura, sportul și investițiile sunt prioritare pentru dezvoltarea unei comunități”, este de părere primarul din Voineasa.”

Zătreni – premiul pentru excelenţă în administraţie şi dezvoltarea infrastructurii

se acordă primarului Constantin Liţoiu

primar-zatreniClădirea bibliotecii și a muzeului din comuna Zătreni a fost reabilitată în întregime, iar acum urmează ca încăperile ambelor instituții să fie dotate cu mobilier. Clădirea respectivă datează din anul1893, iar acum, după reabilitare, tronează impunător în centrul localității. Alături, a fost construit un alt corp, special pentru persoanele vârstnice din comunitate, un club al pensionarilor. Primarul Constantin Lițoiu s-a gândit că și pensionarii au nevoie de un spațiu unde să își petreacă timpul și unde să socializeze. ”Am construit un corp alături de clădirea bibliotecii, special pentru pensionarii din comună și nu numai. Spațiul va fi amenajat corespunzător unui club al pensionarilor și va avea o dotare aferentă persoanelor vârstnice.”, spune Litoiu.

Drăgăşani – premiul de excelenţă în turism viticol şi administraţie, oraş european în proces de modernizare

se acordă primarului Cristian Nedelecu

Municipiul Drăgăşani este, potrivit autorităţilor locale, un pol turistic, nişa viticolă reuşind să devină o atracţie pentru „un alt tip de turist, atât român cât şi străin, cu venituri mari dar şi cu nivel de pregătire profesională”.

nedelcu_cristian-„Nu ştiu dacă mă înşel, dar, privind o hartă a prezenţei turiştilor străini în judeţ, se poate spune că cea mai mare pondere a acestora se regăseşte la Drăgăşani. Aici, în ultimii ani, graţie investitorilor din domeniul viticol s-a dezvoltat un alt tip de turism, unul mai degrabă exclusivist, destul de exigent ca pretenţii şi cu un tip ridicat de pregătire profesională. Zona
turistică a Drăgăşaniului se suprapune peste zona viticolă, denumită de specialişti drept Toscana României, având ca argumente solul, dar şi geografia dealurilor din jur. Nu mai puţin de şapte mari complexe viticol-turistice sunt dispuse pe acest areal, unde aşa cum am spus s-a creat o vilegiatură cu tematică. Numărul acestor turişti se aşteaptă să fie crescut în perioada următoare septembrie – octombrie”

Călimăneşti – Trofeul Turism 2016

se acordă primarului Florinel Constantinescu

florinel constantinescuPentru cine nu a avut timp să vadă Vâlcea turistică în această vară, atât le spunem, au pierdut din nou Călimăneştiul. Una din cele mai frumoase staţiuni montane din judeţ, cea mai mare balneară din România a intrat pentru al doilea an în seria oraşelor cu râuri navigabile în scop turistic. Pe o distanţă de mai bine de 2 km, din Căciulata, din apropierea mănăstirii Turnu, turiştii au putut face o frumoasă croazieră printre munţi, la poalele Coziei, străbătând cele două bijuterii vâlcene – Călimăneştiul şi Căciulata, pe râul Olt. O frumoasă poveste a bătrânei Arutela, vechea cetate romană, oferită celor care au dorit o vacanţă vâlceană, Şi nu doar atât, Călimăneştiul încheie sezonul estival din 2016 cu un nou record în materie de turism, pentru că a avut şi de ce.

Horezu – Trofeul Eco Turism, pentru dezvoltarea accelerată al celui de al 3-lea municipiu al judeţului

se acordă primarului Nicolae Sărdărescu

sardarescuDacă lucrurile vor evolua exact pe sistemul alert impus de actuala administraţie a Horezului, nu ne-am mira să asistăm la cel mai mare salt sociologic al acestei aşezări. Pentru că potenţialul capitalei lutului este uriaş şi deci, dacă cineva va şti să lege toate aceste premise de dezvoltare, ar putea realiza un compozit care să aducă oraşul de la poalele Căpăţânilor spre statutul municipal. Şi nu e puţin ceea ce deja s-a statuat până acum: debutul universitar de stat la Horezu este un pionierat demn de salutat, trei investiţii care s-au anunţat, două deja inaugurate, un parc industrial care creşte anual, turismul şi de la
poale, dar şi cel de la Vârful Romani. Toate acestea înseamnă o dinamică, o circulaţie de capital, crescând atractivitatea Horezului.

Brezoi – Trofeul de Excelenţă în Urbanism

se acordă primarului Robert Schell

SchellAcum 10 ani, Brezoiul concura pentru titlul de cel mai urât oraş al judeţului. Un oraş gri, cu blocuri ceauşiste, monoindustrial, cu prea puţină speranţă, închis şi aflat la limita sărăciei. Lucru absolut anormal pentru un oraş aşezat într-un cadru natural montan, la confluenţa a două ape de legendă, Lotru şi Olt.

Azi este cu totul altfel. Azi vorbim de unul din cele mai elegante şi mai cochete oraşe ale judeţului, un oraş impecabil, curat, colorat, viu, unde este o plăcere să te plimbi. Miracolul s-a produs, a fost ridicată o altă ştachetă, brezoienii au învăţat ce înseamnă valoarea, calitatea, bunul gust.

Bălceşti – Trofeul oraşul sudului, pentru excelenţă în administraţie

se acordă primarului Constantin Aleca

primar balcestiÎnființarea parcului industrial şi atragerea de investitori în orașul Bălcești reprezintă o dezvoltare economico-socială durabilă, iar disponibilitatea administrației publice locale de a sprijini și oferi facilități investitorilor va promova parteneriatul public-privat.

Acest fapt, în viziunea primarului Constantin Aleca, va conduce automat la creșterea standardului de viață al locuitorilor, precum și la dezvoltarea economico-socială a orașului. Pentru realizarea acestor obiective, edilul s-a preocupat continuu de modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, dar și a utilităților publice. Astfel, se lucrează neîntrerupt la introducerea utilităților la parcul industrial, deoarece există interes din partea investitorilor pentru deschiderea unor afaceri în acest loc.

Se pare că, până la sfârşitul anului, Parcul Industrial Bălceşti va avea toate utilităţile – apă, canalizare, gaze, aşteptând ca, în anul 2017, primele investiţii să se concretizeze.

Băile Olăneşti – Trofeul pentru excelenţă în turims balnear

se acordă primarului Sorin Vasilache

sorin-vasilache-09102015În orașul Băile Olănești se lucrează intens la reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere a străzilor,  precum și la extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Primarul Sorin Vasilache spune că o stațiune de interes național renumită cum este Olăneștiul trebuie să arate impecabil și, de aceea, toate aceste proiecte la care lucrează fac parte din strategia de dezvoltare a stațiunii.

”Turismul este principala atracție a Olăneștiului. Pentru a atrage un număr cât mai mare de turisti noi, ca și administrație locală, trebuie să punem la punct infrastructura, utilitățile și să dezvoltăm și niște zone de agrement. Consider că, infrastructura rutieră, utilitățile, agrementul și serviciile sunt factorul declanșator al creșterii turismului în Olănești”, spune Vasilache.

Ocnele Mari – Trofeul pentru perseverenţă în administraţie şi pentru promovarea turismului

se acordă primarului Mihai Pătru

mihai-patruEste cel mai vechi oraş din Vâlcea şi printre cele mai vechi din ţara noastră. Se spune că a fost prima capitală a Daciei lui Burebista, de aici, marele rege dac şi-a extins regatul, care a ajuns până aproape de izvoarele Dunării.

Este oraşul sării, oraş care ajunsese cel mai important pol economic al Imperiului Roman din zona coloniilor. Acesta este Ocnele Mari. O ancoră a timpului strecurat între Dealurile Râmnicului şi Buneşti, margine imperială pentru Mihăeşti şi staţiune liniştită pentru vâlceni.

 

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *