Prima şcoală primară din Vâlcea, inspiraţie pentru construcţia celui mai vechi liceu din Râmnic

Aici este nodul prin care se pleacă pe frumosul drum al mănăstirilor vâlcene, atât la sud, cât şi nord. Poate că aici e mijlocul ecleziast. O splendidă bijuterie de cult care se apropie de venerabilă vârstă de 4 veacuri. Pe drum de staţiune, pe drum de rugă, Sărăcineştiul este zestrea Măglaşilor. Este poate nu atât de mediatizată precum restul de 30 de mănăstiri vâlcene dar, nu este cu nimic mai prejos.

Constructia manastirii incepe in anul 1688, in plina perioada de dezvoltare a artei bisericesti bizantine pe pamantul nostru. Episcopul Stefan se retrage din scaunul arhieresc si se face schimnic in noua ctitorie, purtand numele de Sava arhieroschimonahul. Murind in anul 1693, episcopul schimonah Sava este ingropat in pronaosul bisericii, pe care o lasa nepictata.

In pisania cea veche a bisericii celei mari, citim: „Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant, ziditus-au aceasta biserica din temelie, cu toata podoaba ei, intru lauda Adormirea Precestei Bogorodite si cu chiliile imprejur, cu toata cheltuiala Parintelui Stefan, episcopul Ramnicului, fiind data mosia cu casele de Tanasie Pausescul, in zilele lui Serban Cantacuzino Voevodul. Si au fost ispravnic Zosima Er.(monah) egumen. Ani de la Adam 7196, iar de la Iisus Hristos 1688 Sept. 28.” (Pisa Er. monah Neagoe).

Din vechea manastire (1688-1693) s-au pastrat urmatoarele bogatii: biserica, in forma ei originala, impreuna cu pictura acesteia; clopotnita, pe zidul careia se vede inscriptia „Sava 7200 = 1692”; cladirea care a fost staretie si corp de chilii; clopotul cel mic, turnat in anul 1612 si returnat in anul 1930, de Ieronim protosinghelul; crucea din lemn, ferecata de mana, cu inscriptia „Stefan episcop 7200 = 1692”.

Dar ce este poate cel mai frumos lucru de adăugat aici, la Sărăcineşti? Aici are loc naşterea învăţământului primar din Vâlcea.

Aici a fost inaugurată prima şcoală primară din Vâlcea, în anii 1830, elevii din Măglaşi şi Vlădeşti vin aici pentru a descoperi tainele socotelilor şi de a învăţa scrisul. Mai mult, primii dascăli din lumea laică sunt menţionaţi la Sărăcineşti şi avem în perioada lui Cuza prima şcoală cu adevărat impunătoare.

Sărăcineşti devine model pentru Alexandru Lahovary şi pe arhitectura Sărăcineştiului va decide construcţia şi înfiinţarea primului liceu la Râmnicu Vâlcea.

De aceea, merită această mănăstire pomenită sau menţionată, pentru că, aici pelerinajul nu se face doar pentru cele sfinte, ci şi pentru locul unde s-a născut învăţământul primar din Vâlcea noatră frumoasă….

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *