Prima Doamnă a picturii românești s-a născut la Câinenii Vâlcii, fiind prima femeie profesor universitar din lume

Pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck s-a născut la 14 martie 1879, în comuna Câineni, judetul Vâlcea. A studiat la Academia Julian din Paris (1899-1905), fiind eleva lui Jean Paul Laurens şi a lui Benjamin Constant, a mai studiat un an la Ecole des beaux arts şi la Academia de Arte Frumoase (München, 1907), potrivit „Dicţionarului artiştilor români contemporani” (Ed. Meridiane, 1976).

Talentul către pictură a început să se manifeste din copilărie. Cecilia şi-a convins tatăl să urmeze studii de specialitate, dar acesta nu avea mari posibilităţi financiare marii. Cu toate acestea, adolescenta nu a renunţat la visul său, iar la vârsta de 17 ani  devine studentă bursieră la Academia de pictură din Munchen, unde i-a avut ca profesori pe Fehr şi Schimdt. 

„A avut – apoi – şansa să studieze la prestigioasa Academie Julien din Paris cu profesori de seamă, printre care s-au numărat Benjamin Constant şi Jean-Paul Laurens şi la Ecole des Beaux Arts cu profesorul Humbert. Se prezintă la o expoziţie publică din capitala Franţei cu oarecare reţineri motivate de teama de a nu fi la înălţimea evenimentului. (…) Reuşeşte ca salonul parizian, organizat de Champs des Mars, să-i primească tabloul realizat în manieră clasică «Nud de femeie». De menţionat că mari talente, cum ar fi Gheorghe Petraşcu şi Ştefan Popescu, nu au izbutit să obţină intrarea la Champs des Mars, la acea vreme“, menţionează istoricul Arina Avram în lucrarea „Femei celebre din România“. 

În 1916, devine profesoară la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, fiind prima femeie profesor la o universitate de artă din Europa, catedra de Artă decorativă şi pictură (până în 1941.

A fost prima femeie din România care a realizat artă murală – fresca „Istoria negoţului românesc” realizată în 1933, aflată în aula Academiei de Studii Economice, şi „Apologia artelor româneşti” de pe plafonul fostului Palat Regal, actualul Muzeu Naţional de Artă al României. Pictor de alegorii, Cecilia Cuţescu a primit, în perioada interbelică, numeroase distincţii la expoziţiile internaţionale, printre care şi pe cea de Cavaler al Legiunii de Onoare (Franţa, 1933). Tot în 1933 a fost aleasă şi preşedinte al Sindicatului de Arte Frumoase. Pentru întreaga activitate artistică, primeşte, în 1957, titlul de „Maestru Emerit al Artei”.

A încetat din viață la 29 octombrie 1969, la Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *