Prima asociație de proprietari din mediul rural se constituie la Nicolae Bălcescu

Sute de săteni din judeţul Vâlcea trăiesc o viaţă de coşmar în blocurile din mediul rural ridicate în comunism pentru administraţiile CAP-urilor şi ale primăriilor.

Nu au utilităţi, iar scările de bloc, rămase neîngrijite zeci de ani, s-au transformat în adevărate ghetouri.

Aproximativ  50% din populaţia judeţului Vâlcea trăieşte la ţară. Cei mai mulţi sunt oameni nevoiaşi, dar care reuşesc să trăiască din ceea ce cultivă şi cresc pe lângă casă. Viaţa cea mai grea o au însă ţăranii de la bloc.

Ceea ce pare doar o afirmaţie cu conotaţie peiorativă, este de fapt o realitate cruntă. Sute de localnici din comunele Vâlcii trăiesc blocurile de la sate, construite de regimul comunist pentru angajaţii CAP-urilor, şcolilor sau primăriilor din acea perioadă.

Aproape fiecare comună are două sau trei scări de bloc, în apropierea centrului administrativ, vechi de cel puţin 50 de ani.    Sunt locuite şi astăzi, fie de urmaşii celor care au primit repartiţie înainte de 1989, fie de sătenii mai nevoiaşi care le-au cumpărat.

Rămase ale nimănui, aceste scări de bloc s-au deteriorat transformându-se în dărăpănături, pe care locatarii se chinuiesc să le întreţină. În plus, sătenii care trăiesc în aceste semi-ghetouri, nu au aproape niciun fel de utilităţi.

De 40 de ani nu s-a schimbat aproape nimic. S-a tras doar apă Atât. Şi poate vor mai trece încă zeci de ani ca să avem canalizare sau gaze, asta  dacă nu cumva cade blocul între timp.

Însă în comuna Nicolae Bălcescu lucrurile par să se schimbe. Este prima localitate rurală, unde este pe cale să se constituie prima Asociație de Proprietari.

”Cred că este un lucru bun, faptul că am reușit să-i convingem pe locatari să se constituie într-o formă asociativă. Asta fiind singura entitate care poate face ceva cu blocul lor. Care poate accesa fonduri prin PNRR și prin alte axe de finanțare. Oamenii au înțeles și iată că ne putem lăuda cu prima asociație de proprietari de la țară. Îi vom sprijini pentru reabilitarea energetică a blocului, pentru programele verzi. Și putem transforma astfel imaginea insalubră a blocurilor de la țară, în ceva modern, de bun simț”, spune primarul Landor Moșteaunu.

Poate exemplul celor din Nicolae Bălcescu va fi urmat și de celelalte 79 de comune din județul Vâlcea, unde blocurilor construite în perioada counistă arată ca un oraș bombaradat din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *