Pricopie şi-ar dori 40% licee teoretice

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat, joi, că 60% dintre liceele din România sunt teoretice, el considerând că ponderea lor ar trebui să fie de 40%.
“60% dintre liceele din România, în general, pot fi variaţii de la un judeţ la altul, sunt licee teoretice, când de fapt procentul ar trebui să fie un pic invers (40% licee teoretice şi 60% şcoli profesionale – n.r.). De doi ani ne chinuim să reînfiinţăm şcolile profesionale dar de data aceasta încercăm să o facem bine, urmând exemplele unor ţări care au avut şi au succes. O şcoală profesională în şcoală nu va fi niciodată bună. O şcoală profesională construită în dialog cu industria dintr-o anumită regiune şi cu autorităţile locale, pentru că un preşedinte de consiliu judeţean sau un primar are un anumit interes să dezvolte o anumită industrie, o anumită economie. Iată de ce şcoala profesională are această specificitate, dacă vrem să fie una de succes, să fie la intersecţia dintre educaţie, mediu de afaceri şi comunitate”, a spus Pricopie la Romanian Business Leaders Summit Bucureşti.
Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei a reuşit în ultimii doi ani să crească numărul de acorduri cu diferite firme la nivel naţional de la 1.500 la 2.500 în anul şcolar în curs.
“În total avem aproximativ 13.000 de elevi dintr-o serie înscrişi în şcoala profesională, ceea ce înseamnă cam 6%, când de fapt ţările dezvoltate economic din Europa au cam 15-20% dintre elevi în învăţământul profesional şi tehnic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *