Prezidenţiale: Iohannis poate câştiga din primul tur sau, în cel mai rău caz, se luptă cu Barna în al doilea

Tabloul prezidenţialelor se conturează deja acum, la finele lunii august.

Şi este, de departe, cel mai slab tablou din ultimii 30 de ani, o urnă valorică, precum România la fotbal, în care întâlnim doar personaje mediocre şi care deja arată un plictis general pentru alegerile din luna noiembrie.

 Iohannis are, de departe, toate şansele, şi nu doar pentru un al doilea mandat,  ci pentru obţinerea lui chiar din primul tur, ceea ce previzionează clar comoditatea şi confortul pe care deja le demonstrează actualul preşedinte.

Klaus Iohannis, un primar de Sibiu, beneficiar al unei emoţii sanguine acum vreo 20 ani, pe când presa titra că un primar de etnie germană a câştigat localele capitalei culturale din 2007 şi ale unei aşezări limitrofe autostrăzii de Vest. Un set de avantaje care l-au propulsat pe Iohannis ca personaj politic interesant . Probabil şi de aceea, Dan Voiculescu l-a îndrăgit în 2009 (Grivco) şi i l-a băgat pe gât lui Traian Băsescu, ca premier, după căderea cabinetului Boc, atunci când s-a format proto-USL-ul. Refuzat de Băsescu, Iohannis a intrat atunci în prima ligă politică şi, după un joc de glezne (exact cum a făcut Dragnea cu Ponta la şefia partidului), l-a pus pe Crin Antonescu în offside, printr-o demisie matinală. Şi a ieşit drept lider de partid şi candidat la prezidenţiale. Alegeri pe care le-a câştigat după cea mai puternică emoţie de Facebook, reuşind să întoarcă 10 procente în turul al doilea.

A urmat un mandat caracterizat printr-o liniaritate întreruptă, sporadic, de convulsiile proprii ale PSD-ului, de două căderi de guvern şi de către un Dragnea care s-a chinuit, în zadar, să rămână pe dinafara închisorii. Iohannis a avut parte de un PSD monom şi de un partid care se află exact la schimbul electoral de generaţii; de aceea, deşi nu a strălucit cu nimic, actualul preşedinte stă, la ora asta, confortabil, pentru că nici PSD post Dragnea nu are ce să pună pe masă, iar USR este prea necopt şi nu ştie să valorifice câştigarea alegerilor din mai. Iar restul deja nu mai intră în ecuaţii. Ponta face ce ştie mai bine, să-şi dea cu stângul în dreptul, iar ALDE încearcă să improvizeze o soluţie ca să poată respira înainte de moartea totală.

De aceea mediocrul Iohannis poate câştiga lejer o competiţie în care nimeni nu aleargă, este mai degrabă un fel de “La popa la poartă, stă o mâţă moartă”, adică cine debitează mai puţine prostii câştigă.

USR este singurul partid care a câştigat alegerile din mai. Ei l-au învins pe Dragnea şi PSD-ul. Ei au ieşit în stradă cu OUG 13 şi ei au mobilizat electoratul pe Facebook. De fapt, proto-USR-ul l-a scos pe Iohannis preşedinte în turul 2 din 2014. Numai că lipsa lor de experienţă politică a făcut ca victoria să le fie suflată de Câţu, Turcan şi Orban SRL, care nu este decât un PSD de opoziţie. A fost un furt pe faţă, PNL a ştiut să tragă trofeul mişcării civice de sub nas (Orban copia mimetic mesajele #rezist) şi acum are toată şansa să se impună la Cotroceni pentru încă un mandat.

PSD, probabil, îşi trăieşte ultimele luni sub acest nume şi cu actuala conducere, dar partidul va avea toate şansele ca, după prezidenţiale, să se regăsească. Nu, nu va dispărea, există un procent destul de mare din electorat care nu este fan PNL sau USR şi, în consecinţă, acest procent are nevoie de un partid care să-l reprezinte. Sunt şanse ca, după locul 3 de la prezidenţiale, o nouă formulă cu Victor Ponta reintrat în joc, fără Dăncilă şi fără “suveraniştii” din Epoca Dragnea, noul partid de stânga să refacă un segment politic non-USR sau non-PNL.

Bun, în concluzie, la ora asta, exceptând minunile care ar putea urma, Iohannis va fi primul, Barna, al doilea, Viorica, a treia şi candidatul suveranist (Pleşoianu sau omul ALDE), al 4-lea.  Dacă însă Iohannis nu va câştiga primul tur, turul 2 ar putea să fie problematic pentru actualul lider, iar USR are toate şansele de a deveni partid de ligă mare, iar centrul- stânga să recâştige, după 15 ani, Cotroceniul.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *