Previziuni 2023: Mircia Gutău între PNL și PSD?

Nici nu începu bine anul 2023, an pre-electoral, că piața politicii vâlcene se umplu deja de zvonuri, de analize, de speculații, toate în jurul campaniei electorale care va să vie în 2024, cel mai plin an electoral de la revoluție încoace, un an cu nu mai puțin de 4 scrutinuri, adică toate alegerile din România se vor întinde din mai până în decembrie, anul viitor.

La Vâlcea lucrurile par a se contura foarte interesant în jurul celor două mari partide politice, PNL și PSD, două partide care niciodată nu au fost într-o alianță, chiar dacă în câteva rânduri la București a existat oficial o astfel de alianță politică.

În jurul celor două partide conduse de doi lideri politici puternici Constantin Rădulescu PSD și Cristian Buican PNL îl regăsim pe cel de-al treilea Mircia Gutău. De altfel sunt cei trei lideri care domină politică vâlceană de vreo 10 ani în Vâlcea.

La această oră, sunt destule speculații în piață, precum că Alianța ”Binelui” cum mai este ea numită s-ar putea destrăma în cursul acestui an, PSD dorind să-și urmeze cursul propriu politic, semn că Rădulescu s-a copt politic și ar intenționa să-și valorfice activul de partid în următoarele confruntări electorale, renunțând la parteneriatul cu Mircia Gutău. Toate se vor croșeta pe seama rezultatelor la viitoarele alegeri interne care urmează și unde PSD vrea să-și scoată la înaintare proprii membri.

Există pe de altă parte și negocieri între PNL și Mircia Gutău, cel din urmă afirmând în repetate rânduri că ”are o relație bună chiar foarte bună cu toți membrii PNL, cu excepția unei singure persoane”. Bănuim despre cine este vorba. De un individ care a rămas blocat în anul 2020 și care nu realizează că timpul evoluează iar el se izolează.

Să începem cu PNL. E drept că între Cristian Buican și Mircia Gutău nu a existat niciodată vreo adversitate, dimpotrivă, se zvonește că relațiile dintre cei doi s-au menținut la același nivel în ultimii ani, Buican nu l-a atacat vreodată pe Gutău iar în campania din 2020, niciodată Buican nu a fost văzut lângă propriul candidat Virgil Pârvulescu, cu o singură excepție, la un miting în zona centrală, unde Buican a optat să stea distanțat fără a se lipi cumva de imaginea lui Pirvulescu. Cel din urmă este oricum pe lista neagră a lui Buican, după tentativa de puci de la Casa Veche din decembrie 2021, când se uneltea debarcarea lui Buican de la organizația județeană, înlocuit cu Pirvulescu și cu sprijinul liderului național de atunci, Florin Cîtu. Puci care urma să se petreacă la Școala liberală I. Ghe Duca de la Horezu, la finele anului. Însă grație unora de la masă acest puci a fost adus la cunoștința lui Buican în timp real. Iar Buican este un personaj răzbunator care nu iartă niciodată asemenea lucruri. Pirvulescu este la această oră așadar periferic în PNL și probabil se așteaptă decizia ANI, ca acesta să fie eliminat efectiv din formațiune. De aceea, se mediatizează in zonele apropiate viceprimarului, Forța Dreptei ca un loc unde Pirvulescu să aterizeze după ce Buican îl va elimina.

În altă ordine de idei PNL stă foarte slab în Vâlcea precum și la nivel național și atunci orice achiziție de personaje care pot aduce voturi nu este de ocolit. Iar Gutău, nu mai este el personajul din 2016 sau 2020 dar și-a păstrat totuși un capital politic care poate resuscita PNL-ul vâlcean. Așadar negocierile care se duc între PNL și Gutău, la această oră au utilitatea lor, PNL neavând candidat cu șanse pentru primăria Râmnicului în 2024.

De cealaltă parte PSD este partidul cel mai puternic din Vâlcea, unde Constantin Rădulescu are al treilea mandat în buzunar, neavând niciun adversar care să-i pună în pericol poziția. În PSD există mai multe voci care cer ca partidul să-și valorifice propriul activ și acest scor în următoarele confruntări electorale și semnalul pare a fi dat de proximele alegeri de la organizația municipală. Una din organizațiile puternice din județ și unde avem deja un candidat care și-a anunțat intenția și anume, Florian Marin, fostul prefect al județului. Dar care este cunoscut și pentru faptul că nu are o relație prea bună cu Mircia Gutău, dimpotrivă. Un astfel de semnal, Florian Marin ales drept președinte la PSD Râmnicu Vâlcea anunță clar începutul sfârșitului alianței ”binelui”, la municipiu, singura variantă care ar fi securizat o continuare a alianței și o candidatură a lui Gutău pe PSD ar fi fost ca Eugen Neață, apropiat al actualului edil, să ocupe funcția social-democraților la municipiu.

PSD însă pare că are alte intenții și anul 2022 a fost unul în care s-au vehiculat (scăpări în presă) mai multe nume de potențiali candidați ai partidului la primăria Râmnicului, de la Florian Marin, fost prefect, la Bogdan Pistol, personal care face minuni la clubul de baschet sau omul de afaceri Vicențiu Mocanu, de care se leagă o potențială uriașă investiție în sudul județului. Va risca PSD după aproape 8 ani, să renunțe la Mircia Gutău și să meargă pe propriul drum? E de văzut. În acest sens vom avea chiar o luptă uriașă/echilibrată pentru primăria Râmnicului între cele două mari partide, cu Mircia Gutău PNL și candidatul PSD. Un candidat PSD care pleacă din start cu minim 30 de procente, scorul partidului pe municipiu. Un partid care nu l-a ajutat în alegerile din 2020 pe Mircia Gutău, acesta neobținând o majoritate în Consiliul Local. De altfel mariajele lui Gutău cu PSD nu au fost un succes electoral nici în 2019, la europarlamentare și se pare că nici la localele din 2020, când așa cum am spus, Gutău a rămas fără majoritate iar la generalele din toamnă, Gutău a sprijinit PMP, fiind la un pas de a obține un parlamentar la Râmnic.

Așadar, PSD și PNL își vor desena în acest an traiectul pentru 2024. Și vom vedea dacă relațiile dintre Gutău și Buican se vor oficializa și inerent ruptura alianței binelui sau PSD va miza tot pe Mircia Gutău, închizând orice eventuale focuri pe care le-ar putea aprinde între părți.

Interesant și mediul de afaceri cum se poziționează în această ecuație. Deja și aici există anumite mișcări/poziționări mai mult sau mai puțin vizibile. Ideea este că la finalul anului 2023 vom avea limpede un tablou de start cu principalii competitori.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *