Președinția CJ l-ar transforma pe Costi Rădulescu într-un „nea Costi”

Nu neapărat o surpriză, deşi, în ultimele zile părea că PSD Vâlcea este pierdut pentru Constantin Rădulescu, un tânăr care a plecat în partid, de jos şi a reuşit, în ani buni, să atingă totuşi nivelul pe care îl deţine acum, aceea de preşedinte al social-democraţilor vâlceni.

Adevărul este că numele vehiculat de Rovana Plumb era un dezastru pentru Rădulescu, numirea ministresei acesteia însemnă automat pregătirea culoarului pentru Coca, de altfel, se ştie că senatorul de sud a crescut, nu rău, ce-i drept, pe lângă fostul deputat de Vâlcea.

Ce se întâmplă în acest moment cu perdanţii, Laurenţiu Coca şi Adrian Buşu. Aceştia nu trebuie să se declare învinşi, dimpotrivă, senatorul trebuie să-şi menţină actualul statut şi să facă un efort în discursul său de a da un pic de autonomie. Coca este recunoscut prin faptul că la o frază spusă, adăuga imediat locuţiunea „potrivit domnului Cîlea”. Azi în politică, raportarea se face strict la tine şi nu la alţii, indiferent cât de buni sau răi au fost. Deci, parlamentarul de sud, trebuie să se adapteze totuşi unui culoar social-democrat de tip nou, europenist şi nu unul îmbâcsit provincial, fapt ce face ca Laurenţiu să pară un stereotip marca Iliescu. Nimeni nu contestă faptul că omul are cultură politică şi chiar domenii de interes chiar atractive, Coca este cel  care a promovat în media şi a dezvoltat  subiectul protestelor minerilor din Motru din anii 80. Un lucru este cert, însă, Coca nu este pentru şefia unui partid social-democrat european.

În ceea ce priveşte Buşu, boemia lui îl recomandă pentru parlament, am avea parte de primul parlamentar vâlcean erudit şi care nu ne-ar face de râs la televiziunile naţionale.  Concluzia este una singură, din tot are la ora asta PSD Vâlcea, Rădulescu este ce e mai bun pentru şefia partidului.

Rădulescu însă trebuie să nu mai facă prostiile predecesorilor. Trebuie să evite tentaţia de a candida pentru şefia Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru că în acel moment cariera lui politică, una care în prezent are aspecte metropolitane s-ar opri brusc, ar intra într-una sătească, Costi ar deveni doar un staroste local şi imediat pe sacoul lui s-ar depune praful provincial. Jocurile se fac la Bucureşti şu nu într-un banal oraş de provincie. Costi ar redeveni un bun comesean la terasele din centru, un băiat de comitet care ar da bani de o ciorbă pe la diferiţi ziaristi sau „ziarisde” locale. Dintr-un politician de vârf ar deveni un „nea Rădulescu”, exact ce contesta tocmai el la defunctul Ion Cîlea.

Rădulescu trebuie, astfel, să se pregătească pentru liga naţională şi nu pentru a fi liderul diviziei judeţene. Aici trebuie să gândească foarte bine lucrurile pentru că, sincer, ar fi un lesmajestate, să ne trezim dimineaţă cu comunicate semnate de Rădulescu în care să ne spună despre ce maşini a mai achizionat ISU, cum merge agricultura la Ghioroiu şi irigaţiile la Prundeni. În acel moment, Costi Rădulescu şi-a ratat cariera politică, trecând din „domnul” în „nea”.

Un  alt aspect pe care Rădulescu va trebui să îl facă este cel care ţine de imagine, decât să plătească 20 de ziare pentru promovare, ziare scrise doar din comunicate de presă şi din trei surcele spuse de nişte primari, liderul PSD va trebui să se orienteze rapid doar spre cele care sunt cu adevărat ziare, care sunt realizate de condeie şi nu din foamete.

Iar, în ultima parte va trebui să îndrepte partidul spre oameni de stânga educaţi, să aducă o nouă generaţie de politicieni şi să elimine dacă nu din partid, măcar să-i treacă în fundal pe cei care sunt relicve ale foste nomenclaturi PCR. Aducerea unor tineri sau tinere cu licenţe la activ, cu un discurs de stânga, a unei elite politice în formare este cea mai dificilă operaţiune, dar este singura şansă a supravieţuirii ca partid. Electoratul PSD se duce la Domnul, pe cale naturală, în câţiva ani or să iasă la pensie cei, care, în anii 90 au votat cu Raţiu şi Câmpeanu şi nu cei care au lucrat brigadieri la Ceapeuri.

Sunt multe capcane care îl pândesc aşadar pe proaspătul lider al PSD Vâlcea, depinde doar de el, dacă ştie să le gestioneze, oricum un lucru e cert, Costi Rădulescu va trebui să înlocuiască complet stilul lui Cîlea. Costi poate fi renaşterea PSD Vâlcea sau poate fi groparul PSD Vâlcea.

A.P.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *