Preşedintele CJ cere finalizarea planurilor operative pentru diminuarea efectelor inundaţiilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a cerut marţi Administraţiei Bazinale Olt şi administraţiilor locale ca până în luna decembrie să finalizeze planurilor operative pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor.

‘Ani de zile, vâlcenii s-au simţit apăraţi de furia torenţilor şi de inundaţii datorită amenajărilor hidroenergetice de pe Olt şi nu ne-am făcut griji atunci când acest râu şi zonele împrejmuitoare s-au aflat sub coduri de avertizare. Evenimentele meteorologice din primăvara acestui an ne-au convins, însă, că lucrurile nu stau chiar atât de bine. Da, Oltul poate fi strunit prin dirijarea apelor din cele 14 lacuri de acumulare, în schimb pericolul mare de inundaţii s-a mutat pe afluenţi şi pe deversori neînsemnaţi ori puţin cunoscuţi chiar şi pentru localnicii din jurul acestora. Problemele de regularizare şi protecţie împotriva inundaţiilor sunt, aşadar, la fel de importante în Vâlcea, ca în toată ţara. În cele trei momente critice din 2005 încoace au fost distruse ori avariate aproape 94.000 case şi anexe gospodăreşti, 1.063 obiective social-culturale, 560 de kilometri drumuri naţionale, 9.860 kilometri drumuri judeţene şi comunale, 9.113 poduri şi podeţe etc’, a spus Ion Cîlea.

Administraţia Naţională Apele Române, a adăugat el, s-a văzut obligată să accelereze elaborarea hărţilor de hazard şi de risc, pe care, de altfel, le-a şi pus la dipoziţia consiliilor judeţene şi locale.

‘Aceste documente ne sunt foarte necesare şi utile pentru întocmirea programelor de amenajare a teritoriului care să ţină seama cât mai exact posibil de zonele cu risc atunci când se elaborează planurile de urbanism generale, zonale şi locale. Ele vor reprezenta de-acum instrumente indispensabile de lucru care vor sta la baza întocmirii de proiecte pentru viitoare construcţii, dar şi la delimitarea zonelor construibile din vecinătatea cursurilor de apă. În ambele cazuri, autorităţile locale nu se vor mai putea deroba de responsabilitate şi, în consecinţă, vor trebui să fie extrem de atente la detaliile documentelor tehnice de execuţie’, a precizat preşedintele CJ Vâlcea.

Conform acestei strategii, măsurile ce vor trebui aplicate punct cu punct au în vedere reconstituirea fondului forestier, strămutarea caselor din zonele cu risc major de inundaţii – în judeţul Vâlcea au fost identificate aproape 400 astfel de construcţii greşit amplasate – controlul scurgerilor de pe versanţi, întreţinerea albiilor, indiferent că vorbim despre râuri, pâraie sau văi cu acumulări de apă doar în timpul ploilor.

‘De cea mai mare actualitate rămâne finalizarea până în luna decembrie, la nivelul fiecărei localităţi, a planurilor operative pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor. În acest scop, Guvernul pregăteşte un proiect de hotărâre care să modifice anexa la HG nr. 1309/2005 privind aprobarea Programului de realizare a Planului naţional de apărare împotriva inundaţiilor. Acest document urmează să fie aliniat la prevederile Directivei CE nr. 60/2007 privind evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii. Fondurile prognozate în acest scop vor depăşi 200 de milioane de lei şi ele vor avea ca sursă POS Mediu. Din aceşti bani, pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor proprii, Administraţiei Bazinale a Apelor Olt îi vor fi alocate peste 40 de milioane de lei. Fac această subliniere pentru ca administratorul apelor din Vâlcea să nu mai caute scuze şi justificări la întârzierea unor lucrări menite să ‘tempereze’ capriciile unor fenomene hidrologice de genul celor care ne-au creat mari probleme în lunile care au trecut din acest an’, a spus Ion Cîlea.

Preşedintele CJ Vâlcea s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale a Apelor Olt, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi primarii ale căror localităţi au fost afectate de inundaţii. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *