Președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat luni la trei ani și patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, care au admis astfel apelul procurorilor la decizia Tribunalului București care îl condamnase pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Potrivit deciziei CAB, lui Constantin Nicolescu îi vor fi interzise timp de doi ani mai multe drepturi, printre care acela de a alege și a fi ales, și îi va fi confiscată suma de 66.518 lei primită ca mită de la Gheorghe Cornel Penescu.
În plus, Constantin Nicolescu a fost obligat la plata 17.000 lei cheltuieli judiciare către stat, iar inculpații Popa Ion, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Despan Florian, Andrei Călin Ioan, Nicolae Ion, Dumitrache Gheorghe, Mircea Tudor și Grigore Dobre, la plata sumei de câte 3.500 lei.
Cornel Penescu a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul București, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Fostul primar al municipiului Curtea de Argeș Gheorghe Nicuț a fost condamnat luni la o pedeapsă de trei ani și patru luni închisoare și doi ani interzicerea unor drepturi, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani și patru luni.
De asemenea, primarul municipiului Câmpulung Muscel Călin Ioan Andrei a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și patru luni închisoare și doi ani interzicerea unor drepturi cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani și patru luni.
Aceeași pedeapsă a mai primit-o Ion Ștefan, primarul comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș și Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești.
CAB a mai decis condamnarea la doi ani de închisoare a lui Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani.
Inculpații Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA Pitești și Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au fost condamnați la câte cinci luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani și cinci luni.
Președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat pe 28 mai de Tribunalul București la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție în legătură cu efectuarea de lucrări de reabilitare a patru unități școlare de pe raza județului.
În același dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare.
Instanța a confiscat de la Nicolescu suma de 66.518 lei, reprezentând mita primită de acesta de la Cornel Penescu și a menținut sechestrul asigurator asupra bunurilor lui Nicolescu până la acoperirea acestei sume.
Ceilalți inculpați din dosar au fost achitați, respectiv Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiași firme, Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier.
Decizia a fost atacată cu apel.
Acest dosar s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Argeș, iar în februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul București.
Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA pentru mai multe fapte de corupție și fraudare de fonduri europene.
El este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârșite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracțiune, luare de mită, toate în formă continuată, precum și de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obținerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cornel Penescu, acționar majoritar al SC PIC SA Pitești, pentru dare de mită în formă continuată, precum și Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, și Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.
Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, Consiliul Județean Argeș a accesat un program de finanțare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucție a patru unități școlare de pe raza județului Argeș, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundațiile din perioada aprilie — august 2005.
Cererea de finanțare a fost însoțită de o declarație de parteneriat semnată la 5 iunie 2006 de Constantin Nicolescu, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituției solicitante, precum și de inculpații Andrei, Nicuț și Ștefan, iar cererea de finanțare a fost elaborată de inculpatul Despan în calitate de director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Județean Argeș și totodată manager — coordonator de proiect.
Fondurile au fost solicitate în condițiile în care niciuna dintre aceste unități școlare nu a fost afectată de inundațiile din perioada invocată.
„În cererea de finanțare a fost menționat un document intitulat ‘Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș’, document care, în fapt, nu există, situație despre care avea cunoștință inculpatul Nicolescu, în virtutea funcției sale de vicepreședinte al Comitetului județean pentru situații de urgență. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanțare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeș, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanțare externă nerambursabilă de tip PHARE”, susține DNA.
Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât și pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relații contractuale și în raporturi juridice cu familia inculpatului.
În perioada executării proiectului, Nicolescu a semnat cererea de plată finală și anexa la această cerere, întocmită pe baza unor documente cu conținut nereal prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate.
În plus, în perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins și a primit de la Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca CJ Argeș să achiziționeze de la SC PIC SA produse alimentare și nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziție publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
De asemenea, în luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Popa, primar al comunei Stâlpeni, să nu aplice amendă contravențională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcție fără a avea toate avizele necesare. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *