Preşedintele Cîlea cere modificarea OUG 103/2013

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, a înaintat un memoriu Uniunii Consiliilor Judeţene din România, prin care cere sprijin pentru abrogarea articolului 20 din OUG 103/2013 care prevede că un sfert din bugetul pentru protecţia copilului şi a persoanelor adulte cu handicap este susţinut de administraţiile locale.

‘Potrivit OUG nr.103/2013, mai precis articolului 20, finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu nevoi speciale se asigură, începând din acest an, de la bugetul de stat, din sumele care sunt defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult 75%. Acelaşi act normativ prevede că, pentru finanţarea integrală a cheltuielilor privind susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor adulte cu handicap, cel puţin 25% se va asigura de către autorităţile administraţiei publice locale. Calculele la nivelul judeţului Vâlcea arată că partea de contribuţie la cheltuielile sus-amintite, atât de la bugetul de stat, cât şi de la cel al CJ ar trebui să fie de 38,7 milioane lei din care bugetului propriu al judeţului îi revine obligaţia să asigure aproape 9,7 milioane lei’, a declarat Cîlea, marţi, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, la povara financiară precizată se mai adaugă alte 5,17 milioane de lei, pe care Consiliul Judeţean are obligaţia să le asigure pentru funcţionarea centrelor în care trăiesc persoane adulte cu handicap, a azilelor de bătrâni, a centrelor de adăpostire în regim de urgenţă a victimelor violenţei domestice, precum şi a altor structuri din sistemul de protecţie socială.

‘Se ştie că, pe parcursul unui an, trebuie acoperite de către CJ numeroase alte cheltuieli precum: funcţionarea instituţiilor publice de cultură, sănătate, învăţământ, întreţinerea şi repararea drumurilor şi podurilor judeţene, cofinanţarea proiectelor derulate cu fonduri europene, realizarea obiectivelor de investiţii proprii, rambursarea ratelor şi a dobânzilor la împrumuturile contractate şi multe altele. Am raportat toate aceste cheltuieli la cele 41.109.520 lei cât reprezintă veniturile anuale proprii provenite din impozite, taxe, contribuţii, sume şi cote defalcate din impozitul pe venit şi am ajuns la concluzia că nu avem capacitatea financiară de a susţine costurile, implicit cele pentru plata salariilor către persoanele angajate în sistemul de protecţie a copilului şi asistenţă socială’, a adăugat Ion Cîlea.

Potrivit preşedintelui CJ Vâlcea, rezultatele acestor analize au stat la baza memoriului care a fost înaintat la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, propunând să fie abrogat articolului 20 din Ordonanţa Guvernamentală respectivă.

‘Un memoriu similar l-am transmis şi Ministerului Finanţelor Publice, căruia i-am solicitat să aloce suma de 15.859.000 lei care să acopere finanţarea întregii activităţi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Vâlcea cu ocazia primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2014’, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *