Preşedinte la CJ Vâlcea va fi Cristian Buican sau Dan Niţu, PSD a ieşit din cărţi

Paradoxal, jocul politic la Vâlcea, în ultima săptămână,  a mutat confruntarea dintre Cristi Buican şi Costi Rădulescu înspre actorii laterali scenei primare, astfel, faţă în faţă, de această dată, au ajuns Mircia Gutău şi Dan Niţu.

Deşi PSD-ul lui Rădulescu a chiuit haiduceşte la aflarea veştii că Dan Niţu pleacă spre ALDE, lucrurile nu sunt prea plăcute pentru social-democraţi, la o analiză mai serioasă a aspectului electoral. Dan Niţu nu vine spre ALDE cu electorat de dreapta. Pentru că, oricât ne-am suci şi învârti, partidul de laborator ALDE este perceput pe stânga, adică Tăriceanu este votat de stânga, restul sunt doar vorbe.

Ce înseamnă asta? Efectiv, o canibalizare, din partea lui Niţu, a electoratului PSD de tradiţie.

Pentru că Niţu nu va smulge de la PNL decât subţire, pe ici, pe colo, câte un nemulţumit, vreun candidat nepus pe listă. Din gaşca mare a liberalilor nu va pleca nici măcar Pistol.  Deci PSD nu a făcut mare scofală prin acest aliat, ci doar şi-a retezat efectiv din electorat şi şi-a anulat pretenţia pentru şefia judeţului.

Aceeaşi poveste se petrece şi dincolo, la liberali, cu mici excepţii. Scoaterea lui Gutău, la cerinţele lui Gorghiu, din candidatura în numele PNL a dus vizibil la o diminuare a scorului PNL pe Râmnicu Vâlcea, adică la o canibalizare masivă, pe care fostul primar a produs-o implicit, Gutău având un electorat masiv de dreapta (cu excepţia moraliştilor „Colectiv”). Numai că, aici, PNL cunoaşte acest aspect şi, pentru moment, acceptă această translaţie a unei părţi  de electorat spre Gutău, mizând şi pe faptul că Mircia va magnetiza şi o pătură socială ce este situată, contextual, în bazinul stângii.

Nitu GutauTrăgând linie, luptele se vor da, aşadar, la nivelul CJ Vâlcea, unde vor intra 4 partide – PNL, PSD, ALDE şi Partidul lui Gutău. Dacă PSD-ul lui Costi va da locuri la UNPR, atunci e chiar ironie curată, fiindcă îşi mutilează masiv din militanţi pentru un partid inexistent electoral. Revenind însă, vom avea, deci, două alianţe PSD-ALDE şi PNL- Partidul lui Gutău. Diferenţa dintre cele două va decide preşedintele CJ Vâlcea. Avem deja doi pretendenţi: Cristian Buican şi Dan Niţu; deci PSD nu poate emite pretenţii pentru şefia judeţului, pentru că aliatul său recent trecut la ALDE are acest ţel.  Gutău nu cere asta, ci îl asigură pe Buican de sprijin.

Aşadar, lupta se dă clar acum pe procentele pe care le vor scoate Dan Niţu pe ALDE şi Mircia Gutău pe partidul său.  Cei doi au devenit astfel adversari politici, dar nu faţă în faţă, ci prin baza de recrutare pe care o au. Asta dacă ne bazăm pe sondajul din toamnă, în care PSD şi PNL stăteau cam la fel, asta până la migraţia de iarnă a primarilor social-democraţi.

PSD este obligat, astfel, să nu mai piardă niciun primar, dacă doreşte să aibă un scor similar PNL, şi va trebui să discute cu Dan Niţu termeni precişi pentru colaborare. De cealaltă parte, PNL nu trebuie să-l calce pe coadă pe Gutău, prin declaraţii de gen Dobrinescu etc., şi să nu jongleze cu Romeo Rădulescu.

Matematic, dacă PNL şi PSD ar lua un număr aproximativ egal de consilieri judeţeni, cheia jocului politic rezidă în procentul judeţean pe care îl va lua Dan Niţu, respectiv Mircia Gutău. Acest procent va da preşedintele Consiliului Judeţean, care va fi fie Cristian Buican,  fie Dan Niţu.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *