Premiile presei vâlcene pe 2018

Mulţi am fost, puţini am mai rămas…

În urmă cu zece ani şi mai bine, sălile conferinţelor de presă erau pline. Dacă întârzia cineva şi venea după ora fixată, cu greu mai găsea un loc, ulterior începerii evenimentului.

Colapsul unor companii de stat, incapacitatea companiilor multinaţionale de a înţelege ideea de presă locală, zbaterea judeţului într-o tranziţie economică, orgoliile şi nu în ultimul rând decesurile(şi nu puţine) au făcut ca în 2018, numărul jurnaliştilor vâlceni să fie doar o treime din ce era în 2008, iar numărul publicaţiilor să se reducă la jumătate.

De aceea, de multe ori, afirmaţia deja nepermis de jignitoare, a unor politicieni vâlceni că “sunteţi prea mulţi”, nu are nici un fundament. Cei 15 jurnalişti vâlceni care mai străbat judeţul sunt, din punctul meu de vedere, total insuficienţi, raportat la politicienii zonali (parlamentari, consilieri judeţeni, consilieri locali, şefi de organizaţii locale, edili), adică peste 200.

Râmnicu Vâlcea Week îşi propune în acest an, un exerciţiu de presă, prin a oferi onorific, o recunoaştere a meritelor, celor care au supravieţuit în 2018, într-una din cele mai grele meserii din lume. O meserie care cere: stres, dimplomaţie, inteligenţă, umor, detaşare, efort, încăpăţânare.

Aşadar

Premiul Cultural pe 2018, îi revine lui Gheorghe Smeoreanu, pentru reuşita piesei “Spovedania unui jurnalist”, piesă de teatru jucată la Piteşti, Râmnnicu Vâlcea şi Chişinău. Îl felicităm şi aşteptăm, de ce nu, pe a doua!

Premiul pentru Supravieţuire, 2018, îl merită, jurnalistul Petre Tănăsoaica, jurnalist din vechea gardă care, spune el,  că deşi a fost unul dintre cei mai dificili ani, a reuşit să menţină în piaţă, cotidianul Viaţa Vâlcii, când multă lume îi cânta prohodul. Îl felicităm şi îi dorim mulţi ani în piaţa de media.

Premiul pentru consecvenţă, 2018, îi revine Magdei Popescu, cu ocazia celor 20 de ani de Vocea Vâlcii, tot un premiu de învingător, menţinând un brand publicitar în ciuda acestor vremuri destul de grele pentru presa vâlceană.

Premiul de fidelitate, 2018,  Eduard Dulăcioiu, pentru singura publicaţie sportivă din judeţul vâlcea, revista care săptămânal oferă informaţii din acest domeniu, printr-o echipă de jurnalişti inimoşi care duminică de duminică sunt în toate punctele cardinale ale Vâlcii, la evenimentele sportive.

Tiberiu Pârnău şi Ziarul de Vâlcea merită din punctul nostru de vedere, un premiu pentru reuşita unui album de promovare a Râmnicului. Nu judecâm noi aici calitatea acestuia, controversele vor ţine o viaţă. Noi am apreciat însă acest album şi faptul că până în prezent, Râmnicu Vâlcea nu avea o astfel de carte de vizită.

Gazeta Vâlceană (Crisu Popescu şi Claudia Stanciu) merită un premiu pentru “ştirea eveniment” sau informarea promptă pe zona de impact, informaţii în timp real oferite cu precădere în domeniul juridic şi social. Vorbim de o publicaţie nouă care deja s-a impus pe piaţa media în acest domeniu.

Marielen Popa, Indiscret de Oltenia, consecvenţă, ascuţimea frazei, perseverentă, este deja un reper jurnalistic în presa vâlceană, din puctul nostru de vedere, un ziarist complet.

Ramona Bălteanu şi Claudia Şchiopu, cel mai tonic cuplu de presă din Vâlcea, fetele care menţin pe piaţă un săptămânal generalist. Un cuplu “zăpăcit” dar care ştie să fie plăcut şi o întâlnire cu cele 2, parcă e o terapie în această meserie destul de grea cum am spus.

Mariana Sima şi Vâlcea 1. O televiziune care înseamnă Mariana Sima în teren şi Valeria Tănase pe sticlă. Deja un cuplu care precede Televiziunea Vâlcea1. Bun simţ, prietenie necondiţionată, perfuzie cu presă, asta înseamnă Mariana Sima. Multe decenii de presă, Mărie.

Sebastian Cârciu, premiul revenirii în presă, la Curierul de Vâlcea. Un mare potenţial, talent, creier, acesta este Cârciu, deja un bătrân ziarist de Vâlcea.

Vasi Căprescu, tot un supravieţuitor al presei vechi din Vâlcea şi care se încăpăţânează să rămână în piaţa de media, cu un săptămânal de calitate.

Ar mai putea fi menţionaţi un Traian Guminski, care nu ar putea decât un premiu “Traian Guminski” să primească. Sau Ramona Dincă, proaspăt corespondent Agerpres, Gabi Cârjaliu, corespondent TVR, Nicoleta Ene, corespondent RTV Claudia Diaconescu, Adrian Pană, Anemona Tănase. 

Şi nu în ultimul rând, Marele Premiu de Presă – 2018, Râmnicu Vâlcea Week, îl oferim Nicoletei Chera, director al Televiziunii VTV, spunând că în sfârşit, fata asta, este exact în locul unde trebuie. Are toate calităţile pentru a reuşi să construiască un brand pe piaţa media.

Concluzia este că nu mai suntem mulţi, dar ce a rămas înseamnă calitate. În Vâlcea, ştafeta se predă din mers, fără mari convulsii. Numai că ştafeta se predă de la senori spre mijlocaşi. Nu mai există tineri în presa vâlceană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *