Premieră în România: Presiunea societății civile a anulat construcția unei „Pagode” in centrul Govorei

In ultimii zece ani, in România prostului gust și-a făcut loc un stil arhitectonic oribil, grețos, un amestec de kitsch, mitocănie, o construcție de neam prost, denumita peiorativ  „tribunal”, „palat” sau „pagodă”. Construcții care aparțin de regulă unei anumite etnii.

Toate orasele, comunele din sudul României cu precădere au început să fie populate cu astfel de construcții, unele mai grotești decât altele, pe fondul lipsei unor reglementări de urbanism, largheții cu care edilii sau arhitecții din primării au eliberat autorizații.

S-a ajuns astfel ca la zece case normale da apară o astfel de pagodă care denaturează și deformează complet esteticul. Aceste construcții urate ies in evidență, sunt niste malformații de arhitectura. Părea că totul este compromis și numărul acestora va creste accelerat până la momentul…. Govora

Fix in centrul statiunii, Primăria a eliberat o astfel de autorizație de construcție a unei Pagode, încălcând toate regulile,mai ales că această construcție încalcă flagrant PUG-ul și permitea crearea unui precedent periculos. O singură pagoda daca apărea în centrul Govorei urnau cu siguranță și altele. Adică nu suntem în stare să conservăm patrimoniul uriaș al Govorei dar permitem aceste anomalii sa apară.

O presiune uriașă a solidarizat toată societatea civilă – mass-media,  arhitecți, specialiști în urbanism, oameni simpli, cetățeni ai Govorei, turisti, profesori, artiști au apelat la primărie, găsind un sprijin în viceprimarul Radu Bărăscu, pentru a lua masuri și a stopa aceasta catastrofă. Amenințând cu pichetarea sediului primăriei și a blocării fizice  (lanț uman) a  construcției acelei pagode din centru.

In cele din urmă, sezisat Inspectoratul de Stat in Construcții a cerut în regim de urgenta sa fie stopată  construcția iar primăria a fost obligată să anuleze autorizația de construcție.

Fapt care s-a petrecut. Primăria a emis un ordin prin care a fost anulată autorizația de constructie, proprietarii amendați și obligați să demoleze ce au început și să readucă terenul la starea inițială.

Este un succes uriaș al societății civile dar oare era nevoie de un astfel de demers dacă primăria nu emitea o astfel de autorizație, în condiții extrem de suspecte (orice construcție care contravine PUG are nevoie de PUZ și de vot în CL)? Oare daca nu se întâmplă aceasta presiunea uriașă a societăți civile , primăria mai lua astfel de măsuri de a anula propriul act? Ne-am fi trezit cu o pagoda in centrul Govorei? Cu prima dintre ele? Cate ar mai fi urmat?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *