Prefectura a prezentat bilanţul final al pagubelor produse de ploile căzute în judeţ

Instituţia Prefectului Vâlcea a prezentat vineri ultimul bilanţ al pagubelor produse în judeţ în urma căderilor abundente de precipitaţii de săptămâna trecută, când au fost afectate mai multe localităţi, poduri, podeţe şi suprafeţe agricole.

‘În comuna Milcoiu, eroziunile de maluri au afectat două hectare de teren în satul Ciuteşti. Un stâlp de beton pentru alimentarea cu energie electrică a fost afectat. În satul Căzăneşti, pe pârâul Sasca Mare, au avut loc eroziuni de maluri în aval şi amonte de podul de pe DC 26. A avut loc o eroziune de mal în satul Ciuteşti, a fost avariat un podeţ în satul Izbăşeşti, iar platforma drumului DC 28 a fost afectată de o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 20 de metri. O alunecare de teren s-a produs şi în satul Milcoiu. Pe DN 7 la km 159+530, zidul de sprijin din beton s-a rupt pe o lungime de 60 m, iar în prezent se circulă pe două benzi din trei’, a precizat prefectul Dumitru Cornoiu.

În satul Dosul Râului au fost izolate 150 de persoane în urma distrugerii podului peste pârâul Topolog. Au fost afectate două poduri (Dosul Râului – La Rădoeşti, Pleşoiu – Dosul Râului), cinci podeţe (Dosul Râului şi Valea Bălceasca), 80 ha terenuri arabile, 5 ha păşuni şi fâneţe, 50 ha păduri, 200 m de reţele de telefonie, 1,1 km reţele electrice şi 35 de fântâni. Au fost afectate digurile din Dosul Râului şi Şerbăneasa, rezervorul de apă potabilă Valea Viei şi staţiile de pompare de la Corbii din Vale şi Predeşti. Au avut loc eroziuni de maluri în diferite zone ale localităţii precum Dosul Râului (2,3 km), Linia Hanului(0,3 km), Corbii din Vale (0,5 km), La Comanca (0,7 km), La Rudău (0,92 km) şi La Chelaru (1,7 km).

Drumurile de interes local DC 32 A (40 m), DC 31 (20 m), DC 33 (100 m), Valea Ursului, Valea Popii, Ginerică, Mângureni – La Sandu (50 m), Valea Bălceasca (1400 m), Dosul Râului – Rădoeşti, Valea Viei, Băneşti, Gâltofani, Tufanii, Schitul, Şerbăneasa – Voiculeşti şi Corbii din Vale au fost afectate de indundaţii, viituri sau alunecări de teren.

În comuna Oteşani, podul care face legătura dintre DN 65 C Horezu – Craiova şi DC 116 C Oteşani – Cârstăneşti a fost afectat. Platforma DN 65 C din satul Cârstăneşti, km 99+100, a fost afectată pe o lungime de 50 m, platforma drumului din punctul La Dărvărescu pe o lungime de 150 m, iar platforma drumului de interes local din satul Bogdăneşti, pe o lungime de 30 m. Drumul de acces la cătunul Deasupra Morii a fost şi el afectat împreună cu o linie electrică de joasă tensiune.

Şi în comuna Păuşeşti Otăsău, podurile din beton armat din satele Văleni şi Păuşeşti şi trei punţi pietonale din punctele La Cheran, La Cernele, Bugiuleşti au fost avariate, iar drumurile de interes local au fost afectate în proporţie de 40%, precum şi reţeaua de alimentare cu apă potabilă ce traversează pârâul Otăsău.

‘Comisiile de specialişti au constatat şi evaluat situaţiile produse, au dispus o serie de măsuri urgente de punere în siguranţă a obiectivelor afectate, urmând ca situaţiile deosebite să fie prezentate şi analizate în prima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. De asemenea, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale – UM 01784, Consiliului Judeţean, Direcţiei Silvice, Administraţiei Bazinale de Apă Olt şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, se acţionează în prezent pentru refacerea, în regim de urgenţă, a podului afectat de viitura produsă pe pârâul Topolog ce a dus la izolarea a 150 de persoane în satul Dosul Râului’, a spus prefectul Dumitru Cornoiu. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *