Prefectura a înscris în poarta CJ Vâlcea. CJ Vâlcea aşteaptă revanşa la retur

Prefectul Județului Vâlcea a solicitat Tribunalului Vâlcea anularea Hotărârii Consiliului Județean Vâlcea nr.46 din data de 18 februarie 2020, privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei din fondul la dispoziția Consiliului Județean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art.6 alin.(1), lit.c) din Legea nr.5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020.

În data de 15.05.2020 Tribunalul Vâlcea a admis cererea și a dispus anularea actului administrativ atacat.

Motivul principal pentru care s-a formulat cererea a fost acela că actul administrativ adoptat a fost insuficient motivat, prin nedetalierea criterilor aplicate în distribuirea sumelor de bani repartizate.

Așa cum am arătat, pe larg, și în apărările formulate în această cauză, suntem în situaţia în care Legea bugetului de stat pe anul 2020 nu prevede criterii sau formule de calcul de urmat pentru repartizarea sumei ce a făcut obiectul acestui act administrativ.

Prin urmare, modalitatea de repartizare a rămas la aprecierea consiliilor județene, care dețin un drept constituțional de apreciere administrativă autonomă asupra oportunității luării deciziilor.

Raportat la soluția pronunțată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 859/90/2020, Consiliul Județean Vâlcea va declara și formula recurs împotriva hotărârii judecătorești. Recursul suspendă executarea acesteia și se va judeca de urgență.

Compartimentul Comunicare, Relații Publice

În şedinţa din februarie, au ieşit mai multe discuţii cu privire la împărţirea fondruilor aflate la dispoziţia CJ Vâlcea către primăriile din judeţ

Punctul 16 privind repartiția fondurilor pentru UAT- urile din Vâlcea a fost extrem de disputat în cadrul ședinței CJ Valcea.

Victor Popescu, consilier PNL a adus în discuție modul cum au fost repartizate aceste fonduri în județele din Ardeal, spunând că la Vâlcea, criteriile au fost strict politice.

“La comunele PSD s-au alocat 400 mii lei, la comunele cu primari PNL s-au alocat 200 mii lei. La orașele cu edili PSD s-au alocat 500 mii lei, la orașele cu primari PNL, 400 mii lei. Rugam sa amanam acest proiect de hotărâre și împărțirea  să aibă în vedere criterii care țin de populație, lungimea drumurilor, proiecte europene etc. Nici la PSD nu exista o uniformizare la nivelul primăriilor” a declarat consilierul liberal.

Președintele CJ Valcea, Constantin Rădulescu a răspuns acestor afirmații.

“Repartitia a fost legal facuta, de oameni profesioniști care au muncit zi  si noapte. Anul acesta am primit cu 330 de miliarde vechi mai puțin” a precizat Radulescu.

Consilierul PNL, Victor Stănculescu a remarcat faptul că două comune au primit sume mai mari decât orașe din Vâlcea, respectiv 450 mii lei față de 300 mii lei.

Specialistii CJ Vâlcea spun  că alocările au fost făcute legal, pentru a acoperi cheltuieli pe care UAT-urile nu le pot acoperi și pe care aceștia le-au solicitat.

Consilierul PSD, Dumitru Persu i-a acuzat pe liberali de ipocrizie și demagogie. Acesta spune că repartiția fondurilor a avut la bază solicitările primăriilor. Și acesta le-a reamintit episodul din 2015, când liberalii care conduceau CJ Vâlcea au făcut o împărțire strict pe criterii politice, batandu-si joc de primăriile PSD.

Persu a atacat și adresa Prefecturii Vâlcea, prin care se cerea Consiliului Județean Vâlcea lămuriri despre punctele 15 și 16.

Președintele Radulescu a intervenit și a făcut apel la dialog și la cooperare între consilierii judeteni.

Liberalii au încheiat spunând că nu vor vota acest punct pe ordinea de zi, unde repartițiile au fost spun ei, strict pe criterii politice.

Social democrații au cerut liberalilor să deschidă în primul rând ușa care desparte cele două instituții, închisă în ultimele saptamani.

Liberalii au folosit exemplele Voineasa cu primar PSD și Malaia cu primar PNL, comune vecine și similare ca populație și suprafață, care au primit 400 mii lei respectiv 200 mii lei

Ecologiștii prin vocea vicepreședintelui Valer Tudor le-au reamintit liberalilor că primăriile PNL au primit sume consistente la finalul anului 2019, din partea guvernului Orban și care au excedent bugetar.

Președintele Radulescu a întărit acest fapt menționând 10 primarii PNL care au primit pe 24 decembrie, sume consistente din partea guvernului Orban.

Așadar acest proiect prin care aproximativ 90% dintre primăriile PNL au primit 200 mii lei iar 90% dintre primăriile PSD, 400 mii lei a intrat la vot.

Au votat pentru 22 și împotriva 11.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *