Prefectul de Argeş aşteaptă o comunicare oficială de la ANI în cazul preşedintelui Nicolescu

Prefectul Cristian Soare a anunţat, miercuri, că aşteaptă o comunicare oficială din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, social-democratul Constantin Nicolescu, declarat în conflict de interese printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
“Aşteptăm comunicarea oficială de la ANI, urmând ca apoi să parcurgem toate etapele legale. Este posibil să constatăm vacantarea funcţiei înainte de termen şi apoi să informez Guvernul, care să stabilească data alegerilor anticipate în următorul interval de timp”, a declarat Soare.
Prefectul a precizat că nu există un precedent după care să se ghideze în acest caz, măsurile urmând să fie luate în concordanţă cu prevederile legale, după ce va fi cunoscută poziţia ANI.
Constantin Nicolescu se află, din data de 10 februarie, în concediu de odihnă pentru efectuarea unor analize medicale, el delegându-şi atribuţiile vicepreşedintelui CJ Argeş, Florin Tecău.
“Domnul preşedinte este în concediu de odihnă, are obligaţia ca în fiecare an să-şi facă un set de analize, având în vedere starea de sănătate. În această perioadă îşi face aceste analize. Este în concediu până săptămâna viitoare. (…) Atâta timp cât este în concediu domnul preşedinte Nicolescu, îndeplinesc atribuţiile de preşedinte, conform deciziei pe care a dat-o când a intrat în concediu”, a declarat Tecău miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Florin Tecău a adăugat că situaţia creată după decizia ÎCCJ, în baza căreia Constantin Nicolescu ar urma să-şi piardă funcţia, se va clarifica cel mai probabil după întoarcerea acestuia din concediu. El a mai spus că activitatea CJ Argeş  şi a instituţiilor din subordine se desfăşoară normal.
Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a fost declarat marţi în conflict de interese de judecătorii ÎCCJ, decizia fiind una definitivă. Instanţa supremă a admis recursul declarat de ANI şi a anulat o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş, care îi dăduse, în martie 2012, câştig de cauză lui Nicolescu.
Pe 22 martie 2011, ANI l-a declarat pe Constantin Nicolescu în conflict de interese, deoarece a aprobat încheierea de contracte între societăţi comerciale la care este acţionar cu instituţii aflate în subordinea CJ Argeş.
În urma evaluărilor efectuate, ANI a constatat existenţa conflictului de interese, prin semnarea sau aprobarea de către Nicolescu a 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715 lei – TVA inclus şi  un contract adiţional prelungire perioadă) încheiate de CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate sub coordonarea, în subordinea sau sub autoritatea instituţiei cu SC Autopro Mond SA şi SC Mac Auto SA (societăţi la care Constantin Nicolescu este acţionar majoritar, în procent de 92,194%, respectiv 63,08%).
De asemenea, ANI susţinea atunci săvârşirea de către Nicolescu a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, ca urmare a semnării sau aprobării a 9 contracte încheiate de CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate în subordine cu SC Autopro Mond SA, SC Mac Auto SA (societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar) şi SC Dinik Mar Arg SRL (societate unde soţia lui, Viorica Nicolescu, este acţionar majoritar). În cazul acestor contracte au fost prezentate oferte doar de către societăţi comerciale la care soţii Nicolescu sunt acţionari.
Constantin Nicolescu se află la al treilea mandat consecutiv de preşedinte al CJ Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *