Prefectul cere lămurirea fişelelor fiscale ale disponibilizaţilor de la Oltchim

Prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a declarat luni, în urma întâlnirii cu disponibilizaţii de la Oltchim, că şi-ar dori să se lămurească cât mai rapid înscrisurile din fişele fiscale, pentru ca oamenii să nu aibă de suferit în cazul anumitor drepturi sociale.

‘Oamenii au dreptate când spun că există praguri de venit ca şi criterii pentru alocarea de subvenţii sau drepturi cu caracter social. Fie că au elevii la şcoală, fie că au alte nevoi, fişele fiscale pe care mi le-au arătat şi în care apar sume de 6-7 sute de milioane de lei vechi venituri încasate pe anul 2013 le îngrădesc sau pot pierde aceste drepturi. Cele trei părţi, mă refer la oameni, la finanţe şi la conducerea combinatului ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă şi să lămurească situaţia din fişele fiscale’, a precizat prefectul de Vâlcea.

Peste 250 de disponibilizaţi au protestat din nou pe străzile municipiului Râmnicu Vâlcea, solicitând lămuriri cu privire la plăţile compensatorii pe care deşi nu le-au primit în anul 2013, aceste sume apar trecute în fişele fiscale ca şi venituri încasate.

Totodată, în aceste fişe fiscale apar, pe lângă veniturile încasate, şi impozitele aferente acestora.

Disponibilizaţii au mers din nou la DGFP şi ulterior la sediul Instituţiei Prefectului, dorind explicaţii pentru aceste fişe, pentru că, spun ei, ‘nimeni nu îi crede în cazul copiilor care au nevoie de burse sociale, că nu au primit banii care apar în fişele fiscale’.

Directorul DGFP Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, a declarat pentru AGERPRES că ‘impozitele cu reţinere la sursă declarate de S.C. Oltchim S.A pentru anul 2013 au fost stinse în totalitate’.

Într-un comunicat de presă remis luni, administratorul special al Oltchim S.A., Bogdan Stănescu spune că ‘Oltchim nu a primit nicio sumă de bani de la bugetul de stat sau de la alte entităţi pentru plata plăţilor compensatorii şi/sau pentru plata impozitelor şi taxelor aferente acestora la data disponibilizării personalului, în luna iunie 2013’.
Potrivit comunicatului de presă, SC Oltchim SA a calculat pentru fiecare salariat în parte drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă şi, în conformitate cu dispoziţiile legale, o dată cu acestea au fost calculate şi toate impozitele şi taxele aferente acestora (atât ale angajaţilor cât şi ale angajatorului). În luna iulie 2013 au fost declarate impozitele şi taxele aferente plăţilor compensatorii calculate în luna iunie 2013.

‘Declararea este justificată conform art. 296 19 alin. (1) din Legea 571/2003 cu toate modificările şi completările ulterioare privind Codul Fisca, astfel, Oltchim a stabilit în mod concret şi a înregistrat în evidenţa contabilă atât sumele nete datorate personalului disponibilizat, cât şi impozitele şi taxele datorate de Oltchim la bugetul de stat, raportate prin declaraţiile transmise la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală’, se arată în comunicat.

Aceste sume declarate sunt sume datorate (realizate), nu sume încasate. Plata efectivă a sumelor nete datorate Oltchim personalului disponibilizat se va face conform planului de reorganizare/programului de plată a creanţelor.

‘Aşadar, informaţiile cuprinse în adeverinţele de venit obţinute de foştii salariaţi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atestă faptul că Oltchim SA, în spiritul dispoziţiilor legale, a evidenţiat în contabilitate şi a raportat obligaţiile sale atât către salariaţii disponibilizaţi cât şi către bugetul de stat. Adeverinţele evidenţiază recunoaşterea de către Oltchim a datoriei avute faţă de salariaţi şi bugetul statului’, se încheie comunicatul Oltchim. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *