Prefectul a prezentat harta intervenţiilor din judeţ în perioada precipitaţiilor abundente

Prioritatea autorităţilor judeţene în perioada în care judeţul Vâlcea s-a aflat sub avertizare de vremea rea a fost protejarea populaţiei şi a bunurilor, a declarat miercuri prefectul Dumitru Cornoiu într-un bilanţ prezentat la sediul instituţiei.

‘În vederea atenuării efectelor cauzate de precipitaţiile abundente din perioada 18 aprilie-5 mai şi protejării populaţiei şi a bunurilor acesteia s-au transmis 56 de avertizări hidrometeorologice către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, din care 47 avertizări hidrometeorologice Cod galben şi nouă avertizări hidrologice Cod portocaliu. De asemenea, s-au transmis măsurile ce se impun pentru prevenirea şi diminuarea unor eventuale pagube produse de inundaţii, s-a instituit serviciul de permanenţă la sediile primăriilor, s-au pus în aplicare planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor, s-au monitorizat în permanenţă zonele vulnerabile de către specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, s-au raportat cotele apelor din zonele vizate la intervale de o oră sau trei ore după caz şi s-au stabilit echipe mixte la nivelul CJSU Vâlcea pentru deplasări operative în teritoriu în vederea coordonării acţiunilor de intervenţie’, a spus prefectul Dumitru Cornoiu.

El a menţionat şi măsurile rapide care au fost luate de autorităţi pentru a preveni sau diminua efectele precipitaţiilor căzute în această perioadă.

Pe pârâul Lotru, în localitatea Malaia, s-a obturat parţial albia din cauza materialului aluvionar provenit de pe versantul stâng şi s-a intervenit pentru crearea unui canal în vederea asigurării unei secţiuni pentru evacuarea apei. Pe pârâul Muereasca, în comuna Muereasca, s-a intervenit cu un excavator al SGA Vâlcea în vederea asigurării secţiunii de curgere, deoarece prin prăbuşirea unui versant s-a blocat cursul de apă ce a inundat gospodăria unei familii. Pe pârâul Iazul Moriilor (Stăncălău), în oraşul Băbeni, s-a intervenit cu un buldoexcavator al SGA Vâlcea pentru închiderea breşei digului malului drept în zona de confluenţă cu pârâul Bistriţa şi s-a asigurat secţiunea de curgere prin deblocarea cursului de apă.

Totodată, s-a intervenit cu un excavator pe strada Izlazului din localitatea Băile Olăneşti în vederea stopării unei alunecări de teren care a pus în pericol locuinţele din zonă. Pe pârâul Pesceana, sectorul Suteşti-Drăgăşani, s-a acţionat cu utilaje puse la dispoziţie de către agenţii economici locali pentru consolidarea malurilor pârâului din zona podului din localitatea Suteşti. În prezent se monitorizează evoluţia fenomenului între localităţile menţionate.

Alte măsuri menţionate de prefect au fost luate pe pârâul Bistriţa, la Frânceşti, unde s-a intervenit cu un excavator şi cu formaţia de lucru Govora a SGA Valcea pentru refacerea şi punerea în siguranţă a rampei de acces a podului de pe DJ 646, precum şi pentru stoparea eroziunii malului drept.

Pe pârâul Stăneasca, în Stoileşti, s-a intervenit cu un buldozer al SGA Vâlcea pentru refacerea protecţiei malului şi asigurarea accesului la proprietăţile locuitorilor din satele Izvorul Rece şi Ghibeşti.

Pentru aducerea la îndeplinire a acestor acţiuni au fost implicate forţe şi mijloace puse la dispoziţie în permanenţă pentru intervenţii operative: 97 de ofiţeri şi subofiţeri şi 61 de mijloace de intervenţie specifice din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 35 de membri şi 5 autoturisme din partea CJSU, 161 de lucrători şi 52 de autospeciale din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, 110 de lucrători şi 32 de utilaje din partea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, şase lucrători şi două utilaje din partea Secţiei Drumuri Naţionale, 18 lucrători şi şase autoturisme din partea CEZ şi 10 lucrători şi patru utilaje din partea SGA. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *