Cât ar urma să fie salariul minim brut și net în România după aplicarea recomandării UE, privind salariul minim

Văd că se propagă, din necunoaștere, din slabă pregătire, din lipsă de informație, o mare nerozie care se rostogolește pe internet. Cu atât mai grav cu cât sunt politicieni care o promovează și creează false așteptări. Care se pot întoarce împotriva lor odată ce nu se va întâmpla.

Negociatorii statelor membre UE au ajuns la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent”, chiar dacă suma nu va fi neapărat aceeași în toate țările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparență sporită a modalității de stabilire a salariului minim și se va facilita creșterea acestuia.

„Nu vorbim de un salariu minim universal în toată Europa deoarece condițiile din statele membre sunt foarte diferite. Salariul minim trebuie să reflecte cererea și oferta de pe piața muncii din fiecare țară în parte”, a precizat Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European.

  1. Statele membre „pot aplica” și „valori de referință orientative”, utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi stabilirea salariului minim la 60% din salariul mediu net și 50% din salariul mediu brut.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Dacă ne luăm după procentajul din proiectul de directivă europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut.

Iar dacă aplicăm procentul de 60% din mediul net (3.500), atunci acesta ar trebui să fie de aproximativ 2.100 lei.

Deci aceasta este directiva europeană, nu un salariul minim universal, ci un salariu minim obligatoriu în fiecare țară, cu raportările de rigoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *