Potențialul resurselor naturale din Bunești, atractiv pentru investitori străini

Comuna Bunești are mari șanse de a deveni o stațiune balneologică datorită resurselor naturale existente în zonă din străvechi timpuri. Primarul Viorel Radi intenționa încă de anul trecut să construiască o piscină cu apă sărată, iar acum, odată cu interesul unor investitori în acest domeniu, comuna Bunești are această șansă. La sfârșitul săptămânii trecute, diplomați din Cehia, Egipt, Camera de Comert Româno-Elvețiană, Germania și Congo s-au intâlnit la Băile Govora cu primari din localitățile Păușești Măglași, Horezu, Berbești, Șușani, Vlădești, Pesceana, Călimănești și Nicolae Bălcescu unde au discutat despre oportunități de a investi în județ. Fiecare edil și-a prezentat potențialul local, după care au avut loc discuții individuale vizând eventuale proiecte. Cei cinci ambasadori au vizitat și comuna Bunești unde au vizitat izvoarele, dar și terenul care se pretează la construcția unui teren de golf, au remarcat și au fost încântați de atracțiile locale. Primarul Viorel Radi le-a prezentat importanța resurselor naturale străvechi și inepuizabile din Bunești, urmând ca investitorii să ia o decizie în acest sens.

”În subsolul pământului stau ascunse adevărate comori ale naturii. Este vorba de  izvorul de apă sărată de la Teiușu și apa iodată de la Gâtejești.  Apele minerale din Bunești datează din timpuri îndepărtate și au fost descoperite de vitele satului. În anul 1956, o echipă de cercetători ai Institutului Balneologic din București au studiat mai multe izvoare de ape minerale ivite la Bunești și au înscris  izvorul nr. 1 Puturoasa și izvorul nr 2 La Rățoi în randul izvoarelor de ape minerale din cuprinsul țării.

Izvorul nr. 1 Puturoasa, prin compoziția chimică a apei este caracterizată ca apă sulfuroasă, sulfataăa, bicarbonică, calcică, sodică, magneziană și este indicată în afecțiunile tractului

digestiv–gastrite acide și dispepsii hiperstenice, constipații obișnuite, hepatite cronice, colecistite simple sau litiazice, sechele după colecistectomii, diabet zaharat simplu, stări alergice, dermatoze cronice.

Apele Izvorului nr. 2  sunt indicate în special în curele de diureză, litiaze acide sau alcaline, infecții urinare, în afectiuni hepato-biliare, hepatite cronice, colecistite simple sau litiazice, stări alergice, dermatoze. Izvorul de apă sarată de la Teiuș curge fără întrerupere din timpuri străvechi, constituind  singura sursă de sare și saramură  a bunicilor și străbunicilor nostri, care veneau de la mari depărtări pentru a lua saramura cu calul sau cu desagii la spinare”, a explicat Viorel Radi.

C.P.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *