Portul Naţional din Bistriţa Năsăud şi Vlădeşti prezentat la Mănăstirea Sfântu Nectarie

Povestea Iaroslăveştiului de azi începe de mult, de pe vremea morilor de apă. Dacă timpurile nu ar fi fost atât de temătoare în acest colţ de Valahie, poate contemporanii care merg spre staţiunea vâlceană a izvoarelor de aur ar fi putut admira zecile de mori care cuprindeau tot firul râului Râmnic în Vlădeşti.

Căci da, râul pe care azi îl cunoaştem cu numele de Olăneşti se numea odinioară Râmnic, iar de la oraşul capitală şi până hăt, departe, spre marginile Măglaşilor, era plin de mori de apă. Boierii Iani, Vlad, Iaroslav deţineau, pe moşiile lor din actualul Vlădeşti, nu mai puţin de 10 astfel de mori, pentru că râul care fugea de sub culmea Căpăţânii avea tăria de a învârti frumoasele morişti de lemn ale vlădeştenilor.

Vlădeştii de azi au fost, în secolele trecute, locuri râvnite atât de boierimea şcolită a Râmnicului, cât şi de Episcopie. Pentru că aşezarea care curge lin de sus, de la Lacul Frumos, până în malurile râului princiar al oraşului nostru era exact raiul din dos, ascuns privitorilor hulpavi, veniţi la jaf şi cotropire. Vlădeştenii, de multe ori, au fost nevoiţi să urce spre culmi şi să aştepte ca cei străini de religie şi de neam să plece din acest paradis al divinităţii.

Aici pe culmi se află Sfânta Maănăstire inchinată printre altele Sfântului Nectarie

Sfânta Mănăstire se află în satul Pleașa din comuna Vlădești Biserica și chiliile sfintei mănăstiri au fost ctitorite de ieromonahul Paisie Vasiloglu de la Sfânta Mânăstire Frăsinei şi de localnicii Traian Avrinte şi Mihail Gujan, între anii 1994-1997.

Biserica este închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Locașul monahal a fost ctitorit cu binecuvântarea PS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Invitații îmbrăcați în straie tradiționale românești au participat la Sfânta Liturghie ,au susținut un concert de cântări bisericești, dupa care au servit agapa creștinească, organizată de Sfânta Mânăstire “Sfântul Nectarie”.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *