Portativul primăverii rezonează la Bărbăteşti, acolo unde Otăsăul se ascunde sub munte

Bărbăteşti.

Este comuna strecurată la poarta munţilor, găsind loc de refugiu, pe malul Otăsăului, pe care îl urmăreşte până când acesta fuge de tot sub munte, la vecernia de la Pătrunsa.

E un vals de primăvară, acum în luna mai, când salcâmii dau în pârg, umplând crângurile cu parfum şi fond sonor, când privighetorile se întrec în cânturi, când teii scot deja din teci, florile de iunie.

Începe aici, la buza Pietarilor, se duce pe lângă apă, cu case mari împărăteşti, cu albul de Paşte, cu cireşi şi nuci, printre trandafirii din curţile românilor care aici au fost parcă de când lumea.  Acesta este Bărbăteştiul, localitate diamant, prinsă în drumul mănăstirilor de sub munte, o comună modernă dar mândră cu trecutul ei, cu o nobleţe care nu se pleacă în faţa nimănui.

Nu ai cum să nu îndrăgeşti această localitate unde bisericile sunt cetăţi fortificate, puse de Dumnezeu sus, pe metereze, unde seara talăngile vitelor dau linişte şi calm duhovnicesc.

Este un vis frumos să simţi această localitate exact în ADN-ul ei. Pulsează, are un ritm, are o compoziţie care înseamnă poezie, şi care este deja căutată pentru case de locuit.

Aflată între Horezu şi Râmnicu Vâlcea, la poalele Căpăţânilor, Bărbăteştiul reprezintă dantelăria Olteniei de sub munte, unde fiecare locuitor stă într-un conac, parcă. Ascunse de meri, printre florile de fân care încep să crească, avem parte de o simfonie unică pe această hartă a Valahiei străbune.

Toate drumurile duc spre “în sus”, se zice aici la Bărbăteşti, pentru că sunt trepte, comuna fiind dispusă ca într-un amfiteatru, din oricare parte ai privi-o. Se încheie acolo, în valea îngustă a Otăsăului, unde primăria mizează pe dezvoltarea unui sat turistic. La poarta muntelui, unde pântecul pâmântului scoate ape minerale, unde noaptea stau doar greierii şi unde cucii sunt recitatorii zilei.

“Trebuie să avem toate utilităţile puse la punct. Vorbim de turismul ecologic. Aici vom demara un concept de eco-village, natura şi casele să respecte proporţia. Sunt solicitări de terenuri. Sunt cu precădere din zona de sud şi din Bucureşti. Cine a venit aici o singură dată, clar va reveni definitv. Proprietăţile de vânzare nu sunt scumpe, se poate lua şi teren, oricine îşi doreşte o mică livadă. Noi am început acum un amplu program de asfaltare şi suntem în discuţii avansate pentru introducerea gazelor”, spune primarul Constantin Banacu.

Acesta este Bărbăteştiul. Un punct astral pe harta celui mai frumos judeţ din România.

Liviu POPESCU

3 comments

 • Popa Camelia

  Scrieți atât de frumos!Mi-aș dori însă mai multe imagini.

 • Ciungu Cosmin

  Felicitari Oltenia de Sub Munte o adevarata bijuterie nepretuita in care timp pare ca ramane in loc !
  Felicitari domnului primar Banacu pentru toate cate a realizat dezvoltand toata zona intr-o zona complexa in care fiecare ne intoarcem de fiecare data cu aceasi bucurie si acelasi entuziasm !

 • Gheorghe Vladescu

  Probabil ca locul acesta, unde s-a asezat Barbatestiul de Valcea a fost creat de DUMNEZEU pentru a avea unde se retrage cand este ostenit. Cand a dat fiecarei comunitatiti un loc in care sa se aseze, viitorii olteni de sub munte s-au urnit mai greu si au ajuns prea tarziu la imparteala pamantului , ne mai avand ce primi. In bunatatea sa, TATAL CERESC le-a dat ce pregatise pentru sine. Nu credeti ca este posibil? Altfel cum poti explica frumusetea asezarii strabatuta de veselul Otasau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *