Ponta ia regina. USR joacă la offside. PSD se desfiinţează. PNL guvernează doar un an?

Moţiunea de cenzură de joi este foarte interesantă, din mai multe puncte de vedere, ea putând produce schimbări politice nu doar pentru următorul an, ci mai mult, chiar pentru următorul ciclu electoral.
De departe eroul zilei de joi a fost Victor Ponta; după Traian Băsescu, este al doilea animal politic din România, un tip cinic, pragmatic, care a dat jos guvernul, ajutat de PNL şi USR. Pentru că Dăncilă nu putea fi doborâtă, oricâte moţiuni de cenzură şi acuzaţii ar fi adus USR şi PNL, dacă nu voiau muşchii lui Ponta.
Ponta a smuls resturile ALDE din guvern, a aruncat pe piaţă un candidat „popular/ist” şi a doborât ultimele rămăşiţe ale „guvernului Dragnea”, trimiţând definitiv Partidul Social Democrat în istorie, cel puţin cu acest nume.
PNL a intrat, astfel, pe terenul de luptă, printre cadavrele oştirii PSD, apucând un steag făcut franjuri şi încercând să construiască ceva. O formă de guvernare ad hoc pentru ciotul de ciclu electoral care a mai rămas până în noiembrie 2020.
La această oră, suntem în faza ocupării sediului CC din amiaza zilei de 22 decembrie 1989, cu mai multe centre de putere. Euforia e pe străzile Facebook-ului, încă se înjură dictatorul, televiziunea s-a dat cu poporul democrat. Ce va urma? Cine este „Ion Iliescu” de la Editura Tehnică, cel care să vină în pulover în studioul 4?
Este o necunoscută; cert, la această oră, avem doar un guvern PNL, dorit de preşedintele Klaus Iohannis, şi ultimele zvâcniri ale leşului PSD, partid care nu mai are nicio şansă de a intra în turul 2 al prezidenţialelor.
PNL are o singură posibilitate de a merge triumfalist anul următor: să schimbe retorica haştag şi să se apropie de realitatea din teren, pentru că, joi la prânz, edilii liberali din ţară nu aplaudau cu înflăcărare căderea guvernului, ştiind că, în ultimul an, Ludovic Orban a avut mai multe ieşiri belicoase la adresa administraţiei locale. Mai mult, PNL speră ca retorica lor economică să nu fie reală şi să găsească o ţară stabilă la acest capitol. Paradoxal, nu? Dacă PNL s-a înşelat în privinţa „dezastrelor economice ale guvernării PSD” şi găseşte o coerenţă şi o strategie bună la sertar, are şanse să guverneze fără măsuri nepopulare.
Dacă însă găseşte abisul în sertarele din Palatul Victoria, va fi un an mefistofelic la guvernare şi va ieşi extrem de şifonat. Deci totul depinde de „cât de rău sau cât de bine” a guvernat, până în prezent, PSD.
USR va sta la pândă în toată această perioadă şi are toate şansele să fie o opoziţie europeană, cu un limbaj fără excese; retorica din stradă care s-a auzit timp de 3 ani va trebui schimbată, nemaifiind la putere nici „odiosul Dragnea şi nici sinistra sa soţie, Dăncilă”.
Numai că USR va trebui să împartă procentele câştigătoare ale opoziţiei cu Victor Ponta. Pentru că Ponta va fi cel mai vocal opozant, iar startul îl va da, probabil, după ce va reuşi să adune resturile PSD şi ALDE, ambetaţii de după dezastrul politic din acest an. Se vorbeşte, pe surse, de un Pol Social Democrat, care va construi matricea stângii. Aşadar, PNL se va confrunta cu un asediu masiv în acest an, pentru că alegerile din 2020 sunt foarte aproape şi fiecare doreşte să le câştige pe cont propriu.
Dacă rămânem în logica anilor ’90, cine va reuşi să joace personajul „Ion Iliescu şi FSN” va câştiga 20 mai 1990, adică noiembrie 2020.
Moţiunea de cenzură a scos, aşadar, definitiv din istorie, PSD-ul lui Dragnea, şi repune, pe front, faţă în faţă: PNL într-o parte şi USR şi Polul Ponta de cealaltă. Ciudat? Asta este şi configuraţia din PE, locul geometriei politice, unde cele două stângi sunt aliate.
Liviu POPESCU