Pomana Porcului, Crăciun în Oltenia de sub Munte, dar şi Revelion în stradă în Staţiunea Băile Olăneşti

Staţiunea Băile Olăneşti se poate lăuda cu un grad de ocupare de până la 90% a locurilor de cazare în structurile hoteliere pentru Sărbătorile de Iarnă.

„Mai sunt câteva locuri, am înţeles eu în urma discuţiilor cu agenţii economici din turism. Staţiunea, cu siguranţă, va fi ocupată în întregime de sărbători şi se înregistrează o creştere cu aproape 10% a locurilor de cazare. În zona pensiunilor din cartierele rurale, turiştii vor participa la un Crăciun Tradiţional specific Olteniei de sub Munte, cu colinde, cu pomana porcului, cu o gastronomie locală. Iar de Revelion, în afara programului pe care îl oferă hotelierii, Primăria îi invită pe toţi în stradă”, spune primarul Sorin Vasilache.

Marile hoteluri din Olăneşti, cum ar fi Livadia, Olăneşti, Stogu, Central, Tisa, Prezident, deja au camerele rezervate în proporţie de 85-95%, mulţi dintre cei care vin fiind turişti fideli ai staţiunii.

De altfel, un număr de cel puțin 50 de complexuri hoteliere se vor putea ridica în stațiunea Băile Olănești, potrivit Planului Urbanistic General, în zonele care urmează să devină intravilane, cu respectarea însă a unor criterii privind stilul arhitectural al construcției, al gardului și respectarea proporționalității între spațiul verde și suprafața construită.

„Din păcate, în ultimii 30 de ani, în Băile Olănești, cu precădere în zona centrală, s-a construit destul de haotic, fără a se respecta distanțe, fără o arhitectură unitară și cu o agresiune asupra spațiului verde. De altfel, în prezent, în zona centrală a stațiunii, autorizațiile se emit pentru regimul de clădiri înalte și mai puțin pentru cele cu desfășurare mare la sol. În noul PUG, Băile Olănești se va extinde pe toate axele, aducând în intravilan terenuri aferente arterelor de ieșire. La un calcul simplu, dacă se face o lotizare medie, ar urma să se ridice un număr de cel puțin 50 de complexuri hoteliere, distribuind astfel presiunea din zona centrală”, a mai declarat primarul Sorin Vasilache.

Regulamentul recent adoptat de primăria stațiunii prevede reguli clare pentru noile construcții.

„S-a decis modelul arhitecturii gardului și al clădirii și doar pe baza acestuia vom da avizul. Orașul nu trebuie să arate ca o sorcovă. În prezent, după ce străzile și parcurile balneare arată impecabil, ar fi păcat ca ansamblul imobiliar să fie mai prejos (…) În prezent, avem autorizații eliberate pentru 15 complexuri turistice, se află în execuție centre spa, o clinică balneară privată și un hotel de 10 etaje”, a precizat edilul din Olănești.

Stațiunea Băile Olănești este situată la 20 de km de Râmnicu Vâlcea și este renumită pentru cele 30 de izvoare minerale cu virtuţi medicale.

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *