Politicienii nu au ce căuta pe scenă, de Ziua Localităţii! Acolo trebuie să urce doar sătenii

De când fac presă, cred că sunt 11 ani, adunaţi pe muchie, am mers în fiecare an la aceste manifestări, numite generic Ziua Localităţii, fie că ele sunt dedicate prunelor, merelor, oilor, cocorilor, păpădiilor, greierilor….

Foarte normale, totuşi, fiecare comunitate merită să aibă parte de o astfel de zi de sărbătoare, în care oamenii să socializeze, să schimbe o vorbă, să stea la taifas, să asculte muzică, copiii care nu ajung la Mall, să aibă parte de tiribombe etc.

Numai că, un singur lucru zgârie privirea, la aceste manifestări: Cohorta de politicieni, de toate naţiile care se proţăpesc, lângă primar, pe scenă, să cerşească parcă validare. Nu de puţine ori am auzit în mulţime remarci de genul. „ăsta ce dracu caută pe scenă” „ăştia ce mama dracu au făcut pentru noi”” ia uite şi la ăsta, chiar e nesimţit” şi multe altele mai colorate pe care nu le reproduc aici.

Realist vorbind, primarul este în mare parte iubit de colectivitate. El este reperul comunei şi cam el dă ora exactă. Am întâlnit primari care sunt şi psihologi, terapeuţi, mentori, în afară de administratori. Pentru că la primar, omul vine cam cu toate problemele…

El este cel care dirijează Ziua Localităţii. El ar trebui să nu mai permită niciunui politician să urce pe scenă. Pentru că oricum ei urcă acum şi mai vin în campanie să primească, o cotă din simpatia edilului.

Din punctul meu de vedere, pe scenă trebuie să urce, la aceste aniversări, cei mai buni săteni. Adică, dacă e ziua căpşunelor, să urce fermierii care anul trecut au avut cele mai bune plantaţii, dacă e ziua merelor, cei mai buni pomicultori. Pe scenă trebuie să urce oamenii model din comună. Fermierii care au zece vaci Angus, 15 porci mangaliţa, 1000 de oi, podgorii, etc. Adică, cei mai destoinici întreprinzători. Primarul pe ei trebuie să-i cheme pe scenă, să-i dea exemplu, să-i premieze, chiar să le ofere onorific, o bonificaţie pentru acest efort. Pentru că ei sunt stâlpii societăţii respective. Ei pot să vorbească despre cum au făcut, cum au atras fonduri europene, curaj, credite, muncă….pasiune

Iar în cel mai rău caz, din suita de politicieni, poate fi prezent pe scenă, preşedintele de consiliu, dar nu ca politician, ci strict ca administrator şi el îi poate anunţa pe locuitori dacă sunt proiecte judeţene care îi privesc – drumuri, fonduri pentru educaţie, şcoală, etc.

Şi numai dacă există vreun parlamentar născut în comuna respectivă şi face cinste comunei, poate fi prezent. În rest, nu.

Este ziua localităţii şi implicit a localnicilor. A celor mai de fală fermieri, industriaşi, intreprinzători, gospodari. Şi nu a politicienilor care se plimbă ca sfintele moaşte de la Ghioroiu la Dâlga şi de la Ianca la Ţăndărei. A, că vor să vină, nu are nimeni nimic împotrivă. Dar nu pe scenă, ci în mulţime, de vorbă cu oamenii satului.

Oamenii trebuie să se bucure de Ziua Comunei, nu să se crispeze când văd tot felul de politicieni. Iar aici un rol aparte îl are primarul care trebuie să le spună că nu au ce căuta pe scenă sau bunul lor simţ, de a nu se urca acolo.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *