Podul cu Frasini, cel mai nou sat de vacanţă din frumoasa Malaie

Mălaia este de departe, comoara Munţilor Vâlcii, pasul de munte care ajunge la Lotru pentru a urca din nou precum un montagne -russe iarăşi pe culmi, zdrobită ca într-o moară, printre brazi, pini şi frasini. Aceasta este cea dintâi şi cea din urmă zbatere a vieţii montane spre cer.

Una dintre aşezările de munte, aduse de timp de vremea păstorilor, cu blazon de Brătieni, cu cascade care curg de pe pragul paradisului, cu un Lotru binecuvântat, o staţiune cum arareori poate vedea omul. Anonimă până mai ieri, azi, prea frumoasă doamnă între stelele montane, căutate de iubitorii muntelui.

Ciungetul, fântana Brătienilor, Muntinu, Fratoşteanu, Podul cu Frasini, Săliştea…Mai spunem? Nu, e de ajuns restul să descoperiţi singuri. Aşa cum mai nou, Podul cu Frasini este cea mai nouă arie geografică, unde se ridică un sat de vacanţă, frumos, împins de sus de brazi şi frasin şi mângâiat de jos de Lacul Brădişor.

Acum 10 ani nu era nimic. Decât cerul, natura şi lacul. Acum se contruieşte. Este prima pensiune gata, un hotel de 4 stele se înalţă pe malul lacului şi alte câteva case de vacanţă ies din  pământul cu brânduşe să vadă cerul. Este cel mai nou sat turistic din Mălaia.

Alegerea acestui sat este cu adevărat o binecuvântată natură helvetică. Pe mal de lac de munte, la baza versantului, între zeci de izvoare, prin pădurile pline de aluni şi măceşi, casele privesc spre nordul cerului cu stele, simţind că îngerii veghează deasupra Mălaiei.

Turiştii care vor veni aici, la Podul cu Frasini au la picioare toată Mălaia, de la Cheile Latoriţei, cu cascadele ei sălbatice, până sus la Fratosteanu, unde bujorul de munte dă un regal. Este minunea naturii crescută din poezie, din frumos, din România Pitorească. Un sat fără egal şi fără a avea o altă simetrie decât departe prin Alpii asutrieci poate.

“Sunt foarte mulţi doritori de a ridica aici pensiuni în zona Podului cu Frasini. Normal că panorama este una care îi încântă. Să ai o casă de vacanţă sau o pensiune pe malul Lacului Brădişor, să ai în spate muntele, să fii pe Valea Lotrului, este chiar o alegere argumentată”, spune primarul Gabriel Ţolea.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *