PNL și PSD se vor contopi, Orban va restarta PMP iar USRPLUS va strânge electoratul cosmopolit

Cam așa văd eu lucrurile după ce se trage cortina, ultimului congres al PNL, în actuala componență și cu actuala ideologie. Pentru că ”N”-ul din sigla partidului, tocmai ce a fost învins la urne. În condițiile în care și Orban și-a reamintit cam spre vară, faptul că partidul pe care îl mai conducea, onorific, era partid național.

Lucrurile treptat vor intra pe alt făgaș și sunt șanse mari ca în următorii trei ani să asistăm pe scena politică la o altă contextualizare, una destul de diferită de ce avem noi acum și pe care am moștenit-o după decembrie 1989.

În sensul că România va intra treptat în conjunctura politică europeană și pentru prima dată va începe să cânte în rezonanță cu politicile partidelor similare din vest. Plus că societatea a evoluat destul de mult și pe cu totul alte frecvențe, diferite de ce se prognoza la finele veacului trecut.

Așadar, România va ieși în lume la finalul unei metamorfeze care va dura câțiva ani, cu trei mari partide, suprapuse peste nivelul de acceptare, de orientare, de pregătire și de toleranță a electoratului. Aceste trei partide vor fi unul social-liberal, unul conservator moderat și unul progresist.

Ingredientele sunt pe piață la această oră dar ele trebuie sau vor fi modelate, etapizat, după ce schimbul de replici se va domoli și partidele se vor întoarce spre electorat. Asta va implica o apropiere din ce în ce mai mare între PNL-ul domnului Cîțu și PSD-ul domnului Ciolacu. Ambele partide eliminând din siajul lor zona conservatoare.

Actualul premier și șef de partid de ieri, a ieșit la rampă cu două declarații destul de nuanțate. Una că va negocia cu toate partidele parlamentare pentru a avea guvern, acesta fiind un mesaj de departe adresat PSD-ului. Intransigența cu care a abordat refacerea coaliției cu USR, dar calmul cu care a emis invitația colaborării politice peste gard la PSD, arată că judecăm coerent, fiind pe drumul cel bun, în analiza noastră. În al doilea rând, măsurile sociale, pe care le-a anunțat de la 1 ianuarie, pensiii, alocații, salariul minim, teme de stânga și predilecte PSD, argumentează încă o dată că PNL Cîțu și PSD Ciolacu au un loc geometric comun în jurul căruia gravitează. Probabil că vom vedea în viitorul apropiat un guvern cu PSD, bazat pe interesul național și care în timp va genera un singur partid, social-liberal, care se va adresa cu precădere unei clase de mijloc și pensionari, un partid cu o acoperire foarte mare care va și guverna din 2024.

În perioada următoare, Orban și gruparea conservatoare din PNL, susținută masiv de intelectualii conservatori, în ultimele zile se va rupe de partid. Clivajul se va aprofunda și va rezulta o scindare. Dar Orban dacă a învățat ceva din experiențele altora, nu va face propriul partid, pentru că are pe piață acest partid care i se potrivește discursului.  Este PMP,  partidul conceput de fostul președinte Băsescu, care are teze moderate privind tradițiile, conservatorismul, adică exact liberalismul românesc antebelic. Și exact discursul lui Orban din campanie. Un Ludovic  Orban, personaj cu un capital politic important va arunca PMP peste pragul de 10% și va exploata fricile românului de exterior și va merge pe linia familiei, bisericii. Dar nu pe formatul Șoșoacă sau Dragnea, pentru că Orban totuși face parte din zona etică a politicii.  Așadar, PMP sau partidul conservator va fi o a doua forță politică, foarte importantă pe scenă care se va consacra drept adversarul social-liberalilor de mai sus.

Și în fine, USRPLUS, partid care trebuie să se clarifice doctrinar și să-și asume public că reprezintă leftismul de tip neoprotestant specific marilor metropole europene, cu un procent uriaș de tineri de carieră, angrenați în corporații, care se mulează după prototipul teen-ului occidental. Flexibil, flotant, mobil și fără mituri. Acest partid va fi marca marilor orașe dezvoltate economic și care va da primari și o direcție fiecărei noi generații.

Acestea vor fi fiind cele trei mari partide care vor decupa scena politică în următorii 10 ani. Am omis de aici formele extreme de Roexit sau altele care vor asigura mereu, o plajă vidanjabilă a lumii politic-electorale.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *