PNL Râmnicu Vâlcea: De la Giosan la Bogdan Popescu sau de la Pândaru (Digi) la Rareş Bogdan (Realitatea)

Organizaţia municipală a PNL Râmnicu Vâlcea nu mai există din 2004, adică din vremea lui Sorin Zamfirescu. E drept, a avut un zvâc în timpul lui Emilian Frâncu, dar asta și pentru că Mircia Gutău nu era în arenă în acea perioadă. În rest, municipalii liberali nu au mai emis nicio pretenție din momentul Zamfirescu. De atunci PNL a intrat în umbra PDL şi acum la fel este undeva în urma aceluiaşi fost democrat-liberal, actual ecologist, Mircia Gutău.

Pentru a-l învinge pe Gutău este nevoie de mai mult decât de discurs de opoziţie, cu tentă „justiţiară”, niciodată nu va fi receptată de masa de electori. Pentru a-l învinge pe Mircia Gutău este nevoie de ceva mult mai simplu la prima vedere, dar foarte dificil pentru politicenii vâlceni, este nevoie de a face abstracţie că există Mircia Gutău.

Acum vreo 2 ani, PNL Râmnicu Vâlcea a fost preluat de Victor Giosan, subsemnatul făcând chiar un lobby susţinut pe lângă conducerea judeţeană, ca fostul membru al cabinetului Cioloş să preia municipalii. Aşa ne-am trezit cu „Claudiu Pândaru” lider de partid. O opoziţie de catifea, un intelectual care însă a avut o retorică anti-Gutău, dar una care a combinat metafizica discursului cu analize de semantică, utilizând chiar şi articole de presă, dintr-o anumită sferă pseudo-jurnalistică. Cert este că ermetica frazei, cu un greoi mod de a grefa peste realitatea de Râmnic un mod progresisto-intelectual-sofist, a dus la un colaps şi mai mare pentru municipali.

Nu spun că a fost o strategie proastă dar a fost una total neadecvată pentru contextul şi locul geometric ales. Râmnicu Vâlcea este un oraş fără elite, nu are un nucleu de apostoli gedesişti, este mult mai aplicat spre empiric decât spre o raţionalitate nonfunciară.

Eşecul Giosan a dus astfel PNL Râmnicu Vâlcea din nou în alegeri. Bogdan Popescu a fost ales, un lider cu patimă, foarte vocal, opus lui Giosan în stil, militant şi hărţuitor politic. Un Rareş Bogdan de Vâlcea, dacă am forţa comparaţia, în locul lui Claudiu Pândaru, dacă am găsi în acelaşi cadru, similarităţile.

Numai că, dacă Bogdan Popescu rămâne pe aceeași matrice a unui discurs agresiv cu obiectiv obsesiv Gutău, PNL Râmnicu Vâlcea se va scufunda și mai mult într-o cutie închisă, cu un procent de 10 – 15% (o mână de hastag, nişte învinşi de soartă, genii neinţelese, rataţi de mâna a doua). PNL Râmnicu Vâlcea trebuie să iasă din această dependenţă şi să plece de la premisa că o luptă cu Gutău, doar pe contratac, riscă să fie pierdută la scor.

Ce e de făcut? Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, PNL Râmnicu Vâlcea, dacă îşi doreşte vreodată Primăria Râmnicului, trebuie să uite mâine că Gutău este primar şi să înceapă să deseneze un alt oraş. Să strângă o echipă de economişti, arhitecţi, urbanişti, oameni de afaceri şi să compună un nou oraş, aşa cum îl văd ei. După ce vor munci un an jumătate la el (dar nu fantezii) îl vor pune pe masă publicului şi vor spune că acesta este mesajul lor şi acesta este oraşul pe care îl vor construi.

Apropo, am urmărit discursurile de sâmbătă. Am aşteptat o singură temă. Nu a venit. Pentru mine cea mai importantă. Aceea în care liderul să spună că a doua zi va contacta CNAIR şi va delega un om care să se ocupe (să facă lobby) pentru DN 73C Râmnicu Vâlcea – Tigveni (lotul 6), legătura de 17 km lungime dintre Râmnicu Vâlcea şi  viitoarea autostradă Piteşti – Sibiu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *