PNL nu pierde primari, dimpotrivă, Vâlcea se așază în matricea electorală

Mare tragedie, de câteva zile, pe toate paginile și site-urile politice sau media, cu privire la un dezastru pentru PNL, prin faptul că există o migrație masivă a primarilor PNL spre PSD, ceea ce ar duce spre un eșec de proporții la alegerile din acest an pentru partidul condus la Vâlcea de Cristian Buican.

Nu, nu sunt de acord cu această viziune de apocalipsă. Dimpotrivă, eu spun altceva, spun că asistăm la o normalizare electorală a județului, o suprapunerea în fapt a intenției de vot emoțional cu partidele politice de pe piață.

Dacă privim situația global, Vâlcea a avut o anomalie timp de două mandate, o anomalie electorală, având mai mulți primari PNL decât PSD, într-un județ ”PSD”. Vâlcea este un județ PSD, ca și zona în care trăiește – Argeș, Gorj, Mehedinți, Dâmbovița, Prahova, Buzău. Ne referim la inelul subalpin al acestor județe. Călărașiul este o anomalie PNL, grație unui personaj politic; să fim serioși, sunt călărășenii oameni de dreapta, pe fond, cum sunt maghiarii din Covasna electori AUR!

Așadar, în aceste județe subalpine, votul la alegerile generale, județene, prezidențiale a fost, în 34 de ani de stânga, pentru FSN, PDSR, PSDR, PSD. Nu chiar ca în județele dunărene, dar PSD a fost prima forță politică în județ. În aceeași logică, numărul primarilor PNL, PDL etc. ar fi trebuit să rămână sub cel al primarilor PSD. Numai că…

Numai că, acum mai bine de opt – zece ani, Emilian Frâncu, fostul șef liberal, a demarat o amplă campanie, împreună cu Tăriceanu, de racolare a primarilor de prin alte partide. Contra avantaje – OG 7, PNDL1, plus alte programe, care au stimulat ca mulți primari să vină spre PNL. Operațiune pe care a practicat-o și PNL Buican. Astfel, s-a ajuns la această anomalie ca, timp de două mandate, numărul primarilor PNL să fie peste numărul primarilor PSD într-un județ în care alegerile generale, prezidențiale și județene să fie categoric câștigate de PSD. Pentru că asta este structura electorală a unui județ. Un județ care nu pleznește de antreprenoriat, este județul ocolit, de 3 decenii, de mari investiții în infrastructură, un județ în care nu a existat niciodată o educație de dreapta, chiar și elementară. Doar prin nordul județului, să spunem, unde transpiră Ardealul, să fie o zonă cu mai mare potențial pe dreapta.

De multe ori, primarii PNL au declarat că foarte greu se câștigă alegerile în localitățile lor, mai ales la Consiliile Locale. Unde oamenii votau PNL la rugămintea expresă a primarilor, pentru a consolida o majoritate, în rest, populația vota președinte de țară, deputat sau consiliu județean potrivit emoției electorale.

În aceste zile, PNL nu pierde primari, ci pur și simplu se dezumflă din acea bulă artificială, creată de mai bine de opt ani, și județul Vâlcea se reașază politic. Pentru că Vâlcea, în toate mandatele de până în 2016, nu a avut o pondere a primarilor PNL (PNȚ-cd, PDL) mai mare decât PSD.

A, că PNL nu a reușit, în 34 de ani, să facă o educație de drepta populației județului, asta este cu totul altă treabă. Se vede că, din totalul de 89 de localități vâlcene, doar 6 sunt autonome financiar, independente de subvenția guvernamentală. Și atunci, PNL nu poate să aibă pretenții mai mari decât realitatea electorală.

Așadar nu, nu este o catastrofă, pentru PNL sau o victorie a PSD, migrația primarilor PNL. Dacă primarul Govorei este un primar de dreapta, înseamnă că eu sunt Diana Șoșoacă! Deci este doar o așezare corectă a electoratului, funcție de votul emoțional și în acord cu realitatea politică și economică a județului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *