PNL la răscruce în 2021: Partidul are de ales, între ”național” și ”liberal”, cineva va câștiga?

Nu sunt tocmai inutile sau surprinzătoare, atacurile bruște ale lui Rareș Bogdan la echipa de conducere a PNL, cu precădere la Ludovic Orban. Pentru că PNL intră în acest an în alegeri interne, atât în filiale cât și la nivel național. Și se cam coc moțiunile.

Un lucru este cert, politica la nivel mondial s-a schimbat iar partidele liberale nu mai corespund paradigmei din epoca industrială, a clasicului binom dreapta capitalistă și stângă proletară. De fapt partidele au părăsit zona economică și s-au mutat pe axele sociale. Mai ales într-o eră a ofensivei globalismului și a căderii granițelor reale.

Partidul Național Liberal a construit România modernă și a fost încă de la începuturi un vector de progres luptând împotriva conservatorilor, a boierimii feudale, venind în România în veacul al XIX-lea cu bonjurismul, aducând Europa în proaspăta Românie formată la 1859.

Dar suntem în 2021, într-o altă paradigmă, altă Europă, altă lume. Recent CDU, fratele liberalilor din Germania, a avut alegeri și a câștigat aripa progresistă (Armin Laschet), cea de open society, în detrimentul conservatorilor reprezentați de Friederich Merch. De altfel Germania lui Merkel s-a comportat cu totul avangardist în epoca imigrației și nu închis, precum ar suna doctrinele național conservtoare. Era firesc ca CDU să joace o carte bruxellistă decât una germanică.

În PNL de azi, Rareș Bogdan face valuri și arată că este decis să intre într-o confruntare pentru șefia partidului. Rareș Bogdan însă niciodată nu și-a ascuns crezurile național-creștine, fiind adeptul ideologiei conservatoare și mai puțin una progresistă. Așadar nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem o cristalizare a centrilor din PNL. În jurul lui Bogadn alipindu-se baronii, boierii vechi galbeni sau pedelisti, mai aproape de ”Național” decât de ”Liberal”.  Asta într-o confruntarea directă cu tabara Cîțu, să spunem, o tabără tânără, mai aproape de progresism decât de ”Național”. Ludovic Orban fiind liderul care a reușit să-i țină pe toți la un loc în partid.

Ce rol va juca Iohannis? Președintele este apropiat lui Rareș din vremea când jurnalistul îi făcea pe față campanie dar Iohannis are un discurs total progresist și pro-Bruxelles, anti-baroniadă.

PNL are așadar în 2021 în față o bifurcație, fie va rămâne ca partid național românesc, având mai multe puncte în comun cu AUR sau PSD, prin prisma unor vechi cutume și abordări, fie va anula ”N”-ul din siglă, devenind partid liberal, de factură progresistă, mai apropiat de USR și Plus, în noua geografie europeană și mondială. Care va fi viitorul?

Dacă privim spre Casa Albă, înțelegem că demersul lui Rareș Bogdan nu ar părea unul câștigător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *