Plouă cu snobi, filfizoni şi „Imtelectuali” cărora le pute orice în Râmnicu Vâlcea

Nu e niciun secret pentru nimeni faptul că Râmnicu Vâlcea de azi este un oraş mutilat în trecut de comuniştii anilor ’70 – ’80.

Da, micul nostru oraş aristocratic, după cum vedem în imaginile vechi, avea o zonă frumoasă, cu multe clădiri pe model fie clasic german, fie austriac, fie un brâncovenesc evoluat. Râmnicul avea şi o zonă de promenadă, Piaţa Călăraşilor şi Bărăţia.

Oraşul, sub regimul comunist şi în era industrializării forţate, a intrat în cea mai abominabilă fază, când tot centrul istoric a fost culcat la pământ, a fost demolată toată actuala Calea lui Traian, sub motivul lărgirii la 4 benzi, ea având atunci doar 2. Cad, rând pe rând, Hotelul Splendid, unde se va ridica Judeţeana de Partid, actuala Prefectură şi CJ, plus toate clădirile unde sunt acum Romtelecomul şi blocurile de la Union în sus. Scapă Tribunalul şi Judecătoria, dar sunt decimate casele Livezeanu etc. şi tot tronsonul până la blocul filipin. Ulterior, în era Coman, se completează raderea oraşului istoric şi apariţia blocurilor socialiste.

Nimeni din marii snobi ai zilei de azi, intelectualii care se bat în piept cu iubirea de frumos, niciunul nu a scos un sunet, nu a venit cu o propunere la Institutul de Proiectări sau la prim-secretarul de partid pentru a cere, poate, o centură mai largă prin Goranu sau pentru a face orice alte sugestii, aşa cum au făcut clujenii, mureşenii, braşovenii când a început sistematizarea oraşelor.

La noi, marea intelectualitate care comentează azi de pe margine, un fel de cârcotaşi ieftini, demni de Muppets Show, a fost docilă şi evlavioasă cu regimul de până în 1989 din Râmnicu Vâlcea. Ba, pardon, „Coman a fost un erou, ne dădea salam în galantare”, spun ei.

În fine, ne întoarcem în prezent, unde am moştenit, aşadar, un oraş socialist central, în care nu mai ai ce face decât să-l modelezi spre o arhitectură modernă. Adică să-i zugrăveşti măcar blocurile comuniste, să aranjezi pieţele publice, să obligi comercianţii să aibă faţade noi şi potrivite unui standard capitalist.

Nu se mai poate întoarce mortul de la groapă, casele vechi demolate nu se mai pot reconstrui. Aşadar, clădirea modernizată a Coziei, Mall-ul, Socomul reabilitat chiar sunt ok, inclusiv părculeţul sau piaţeta recent finisată. Chiar şi platoul central la care se lucrează de 2 ani, odată finalizat, va fi unul modern. Altceva nu aveai, efectiv, ce face.

Nu poţi schimba destinul. Snobii zilei comentează,  dar unde erau când, după ’90, se demolau încă multe alte clădiri istorice? Nu am citit niciun cuvânt de revoltă atunci când fostul sediu al PNL a fost culcat la pământ în ’97-’98, acolo unde e parcarea de lângă CEC… A, erau contracte cu proprietarul??? Nu văd niciun intelectual legat cu lanţuri de Casa Olănescu, nu am aflat de nimeni care să plângă după Donca Simo. Nu ştiu pe nimeni care să fi mers la CFR Craiova şi să spună că Gara din Râmnicu Vâlcea împlinea centenarul şi, în locul ei, azi avem un  „hypermarket…”

Dar Râmnicu Vâlcea e plin azi de tot felul de piţifelnici care dau, domnule, directive, le pute orice se construieşte în Vâlcea, dau flatulaţii de mari snobi şi spun că aia nu e bine, aia e naşpa, ailaltă e dezastru, aia e aşa şi pe dincolo.

Păi, măi fraţilor, ăsta e oraşul, demolat efectiv între 1970-1985. Unde mama naibii eraţi când buldozerele socialiste au făcut harcea-parcea zona istorică? Nu cumva cuminţi prin PCR sau UTC şi aplaudaţi planurile de sistematizare ale Râmnicului lumpen-proletar, ai?

Azi vă erijaţi în mari critici ai oraşului! Da, e un adevăr, oraşul l-am moştenit urât după 1989, în zona centrală, raportat la toate oraşele transilvane, dar ce să facem? Măcar să-l ducem pe o axă modernă.

Nu mai putem pune arcade gotice, atunci ne adaptăm modernului, nu putem să stăm şi să chibiţăm pe margine şi să aruncăm cu pietre în mica piaţetă pe care Primăria a amenajat-o între Cozia şi Mall. Devenim penibili stând acolo, în fundul clasei şi spunând mereu „Nu, nu, nu, nu”. Dar, în concret, nepunând nimic în loc…

Apropo, a comentat cineva când s-a amenajat Billa în centru? Evident că nu, că doar erau contracte cu Primăria Râmnicului…

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *