Plantaţii de cătină în Roşiile şi Ioneşti: Venituri de peste 200.000 de euro în 2018, la nivel naţional din cătină

Cooperativa Agricolă Bio Cătina, înfiinţată la sfârşitul anului 2016, a ajuns la venituri de 200.000 de euro în 2018 din vânzarea materiei prime în Europa, în special în ţările nordice, dar anul acesta mizează pe afaceri de un milion de euro după începerea producţiei, potrivit Mădălinei Giurescu, preşedinte al cooperativei.

În Vâlcea, în comunele Roşiile şi Ioneşti, avem dezvoltate cele mai mari plantaţii de cătină.

La Roşiile unul dintre producătorii locali dezvoltă şi o industrie conexă – hale de uscare, procesare şi a accesat în acest sens fonduri europene

„Acum suntem 15 fermieri, majoritatea tineri, entu­ziaşti, veniţi din multinaţionale şi cultivăm 200 de hectare de cătină certificată ecologică. În 2018 am avut o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 de euro din vânzarea materiei prime. (…) Într-o zi ne-am întrebat de ce nu facem produse finite, pentru că un business nu înseamnă să faci doar materie primă şi acum lansăm primele produse, care sperăm să ne aducă în 2019 spre venituri de un milion de euro“, spune Mădălina Giurescu, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Cătina, în cadrul evenimentului de lansare a gamei de produse pe bază de cătină sub marca Energyne.

Pentru procesarea materiei prime, compania externalizează producţia către producători din Germania. „Lipsesc procesatorii cu desăvârşire în România.“

Cooperativa Agricolă Bio Cătina mizează astfel pe produse finite şi a dezvoltat 14 produse premium pe bază de cătină. Anual, compania produce 800 de tone de cătină pe cele 200 de hectare cultivate, deţinute în nouă judeţe: Vâlcea, Dâmboviţa, Vaslui, Buzău, Olt, Constanţa, Suceava, Arad şi Călăraşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *